13 Октомври, 2023 16:28 3 239 5

Вредни ли са всъщност пуканките?

  • пуканки-
  • здравословно хранене-
  • храна-
  • полезно-
  • царевица

Пуканките съдържат полезни вещества, но стават нездравословни, когато започваме да добавяме към тях

Вредни ли са всъщност пуканките? - 1
Снимка: Shutterstock

Пуканките са храната, която най-ясно асоциираме с леката закуска и киното. Няма как напълно да се насладим на филм без една голяма порция. Или пък да организираме детско парти, в което да не е включено любимото лакомство

Но когато става дума за хранителните предимства на пуканките, мненията са доста противоречиви, пише lifestyle.bg. Някои диетолози твърдят, че са здравословна храна. Други смятат, че са твърде богати на въглехидрати, мазни и солени.

И за да премахнат съмненията, от специализирания за храни сайт Delish решават да разгледат въпроса, допитвайки се до мнението на експерти и диетолози.

Пуканките имат висока концентрация на полезните за здравето фибри. А те са съществена част от балансираното хранене, тъй като предотвратяват скоковете на кръвната захар и насърчават здравословната флора от добри бактерии в червата.

Предимство на пуканките е и високата концентрация на полифеноли. Тези микроелементи имат силни антиоксидантни свойства, които помагат за намаляване на риска от хронични заболявания.

Пуканките са и нискокалорична храна въпреки наличието на въглехидрати. Съдържат шест грама въглехидрати на порция и само един грам протеини.

Сами по себе си, пуканките могат да се считат за здравословна храна. Проблемът всъщност е в добавените масло, сол, карамел или шоколад - нещо, което значително променя макронутриентите.

Най-големият проблем, свързан с хранителната стойност на пуканките, е натрият. Толкова е лесно да бъдат пресолени поради оскъдния си естествен вкус. А повишеният прием на натрий може да доведе до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и дори до инсулт.

Затова, ако искаме да ядем здравословни пуканки, трябва да ги приемаме в колкото се може по-чист вид. И общо взето да стоим далеч от тези, които се предлагат в киносалоните например.

Най-добрият вариант е да приготвим сами пуканките, като обърнем специално внимание на начина, по който ги подправяме. Вместо да разчитаме на разтопеното масло и много сол, по-разумно е да заложим на други подправки. Риган, червен пипер и чесън или лук на прах са удачен вариант.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЗС

    9 2 Отговор
    На кино не ходите всеки ден, така че думкайте си пуканките както ви харесват
  • 2 Злати Минкова

    6 4 Отговор
    То и в семенната течност има белтъчини и цинк, но аз лично предпочитам кафе.
    Разбира се, че пукавките са вредни.
  • 3 братвурст

    6 1 Отговор
    Една торба пуканки е 400-450ккал., определено ще се наям повече с тях, отколкото с 2 вафли.
  • 4 СЗО

    8 0 Отговор
    Да бе...без сол и масло. Автора сигурно яде таратор без краставици.
  • 5 Марко

    1 0 Отговор
    Твърдението, че кино се гледа "пълноценно" само с пакет пуканки в ръка, може да принадлежи единствено на особа с патешки мозък.