Тараторът се нареди на 4-то място сред топ 17 на най-високо оценените студени супи в световна класация на кулинарния пътеводител „Тейст Атлас“ (Taste Atlas).
Описанието на таратора гласи, че той е българска студена супа, направена с кисело мляко, краставици, чесън, нарязан копър, слънчогледово олио, орехи и малко вода или лед. Тъй като подобно предястие се сервира и в Северна Македония, има различни вариации, при които има добавени съставки, а при други са махнати някои от продуктите. Например има места, където се прави от моркови или листа от маруля. В някои региони пък познават таратора, направен с оцет и вода вместо с кисело мляко, пише "Телеграф".
Най-добрите студени супи на света
На първа позиция е класирана Šaltibarščiai, т. нар. "хлодник" - студена супа от цвекло, която е част от традиционната литовска кухня.
На второ място се нарежда Porra Antequerana - доматена супа от Испания, която се прави със стар хляб, парчета шунка и варени яйца. На трета позиция отново виждаме представител на испанската кухня - Salmorejo, която произхождаща от Андалусия, Южна Испания, приготвена от домати, хляб, необработен зехтин и чесън. Другата популярна испанска супа гаспачо пък е класирана чак на 10-а позиция. В нея се влагат хляб, домати, краставици, лук, чесън, чушки, сол и зехтин. Негова вариация, която е с манго, пък е класирана на последната 17-а позиция.
Любопитно предложение за студена супа е тази от череши със сметанов крем. Тя е традиционна за Унгария и се консумира през лятото. И ако някои биха я консумирали като десерт, в Унгария тази крем супа се поднася преди основното ястие.
Българската кухня в световните класации
С най-висок рейтинг сред българските ястия са още баницата, киселото мляко, шопска салата, суджук, лютеница, шарена сол, а сред десертите торта „Гараш“, която е произведена в Русе. Закуската, която е най-популярна и с най-висок рейтинг за българско ястие, са мекиците. А напитките са ракия и мавруд.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Какъв топ 5
11:17 30.03.2024
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Тричо
11:21 30.03.2024
4 Я виж
Коментиран от #6, #7, #10
11:27 30.03.2024
5 Серьожа
11:30 30.03.2024
6 Тъпотията
До коментар #4 от "Я виж":
Няма оправия ! Гърците не са имали кисело мляко бе , откъде ще имат таратор ?!11:44 30.03.2024
7 !!!
До коментар #4 от "Я виж":
Гърците правят дзадзики, но това не е таратор, плюс това млякото им не е като нашето, а е прост йогурт.12:06 30.03.2024
8 добро е
12:29 30.03.2024
9 Гост
Макетата, както винаги си присвояват български неща. Македонци е имало по времето на Александър Велили. Днешните македонци нямат никаква кръвна връзка с някогашните, а са си най-обикновени българи, населяващи древната област Македония, на Балканите.
Коментиран от #12
21:44 30.03.2024
10 Гост
До коментар #4 от "Я виж":
Дзадзикито е салата. Тараторът е супа. Схващаш ли разликата?21:45 30.03.2024
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 отговор
До коментар #9 от "Гост":
Прабаба ми си правеше такъв таратор по време на пости. На нас децата ни правеше истински таратор, а нейния беше без мляко. Това беше преди 1958-1960 г. в средногорско село, доста далеч от Македония. Те македонците са си крадци по рождение.13:47 01.04.2024