С настъпването на есента, тиквата заема специално място на трапезата ни, вдъхновява ни с яркия си оранжев цвят и е пълна с ценни хранителни вещества. Тя не само е символ на есенната топлина, но и е същинско богатство за здравето ни. В тази статия ще разгледаме полезните свойства на тиквата и ще ви предложим три лесни, вкусни и здравословни рецепти, които да изпробвате у дома.
Полезни свойства на тиквата
Тиквата е истински суперпродукт. Тя е нискокалорична и изключително богата на витамини А и С, както и на антиоксиданти, които укрепват имунната система. Освен това съдържа фибри, които подобряват храносмилането, както и калий и магнезий, които допринасят за поддържане на здравето на сърцето. Тиквата е също така и чудесен източник на каротеноиди, които поддържат зрението и кожата ни здрави.
Сега, когато сме подготвени с информация за полезните свойства на тиквата, нека се вдъхновим за някои вкусни есенни рецепти.
Рецепта №1: Крем супа от тиква с джинджифил и кокосово мляко
Тази топла и ароматна супа ще ви обгърне с уют и ще ви стопли в прохладните есенни дни. Комбинацията от тиква и джинджифил ще придаде лек пикантен вкус, а кокосовото мляко ще добави кадифена текстура.
Необходими съставки:
- 500 г тиква, обелена и нарязана на кубчета
- 1 средно голям лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 супена лъжица настърган пресен джинджифил
- 400 мл кокосово мляко
- 500 мл зеленчуков бульон
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 супена лъжица зехтин
- Прясно магданоз или тиквени семки за украса (по избор)
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура и запържете лука и чесъна до омекване.
- Добавете джинджифила и разбъркайте, след това добавете тиквата.
- Изсипете зеленчуковия бульон и оставете да заври. Намалете огъня и оставете да ври на слаб огън за около 20 минути, докато тиквата омекне.
- Извадете супата от котлона и пасирайте с пасатор до гладкост.
- Добавете кокосовото мляко и подправете със сол и черен пипер.
- Върнете на котлона за още 5 минути, за да се затопли добре. Сервирайте гореща, украсена с магданоз или тиквени семки.
Рецепта №2: Печена тиква с мед, канела и орехи
Тази класическа рецепта е не само лесна и бърза, но и изключително ароматна. Медът и канелата придават на тиквата сладък и леко пикантен вкус, а орехите добавят приятна хрупкавост. Идеална е за десерт или следобедна закуска.
Необходими съставки:
- 1 средно голяма тиква (около 1 кг), обелена и нарязана на кубчета
- 2 супени лъжици мед (или кленов сироп за веган вариант)
- 1 чаена лъжичка канела
- 1/2 чаша орехи, нарязани
- 1 супена лъжица зехтин
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
-
Загрейте фурната на 180°C.
- В голяма купа смесете тиквата с меда, канелата, зехтина и солта. Разбъркайте добре, за да се овкусят равномерно парчетата тиква.
- Подредете тиквата в тава, покрита с хартия за печене, и я поръсете с орехите.
- Печете 25-30 минути или докато тиквата стане златиста и омекне.
- Сервирайте топла или на стайна температура, като десерт или добавка към основни ястия.
Рецепта №3: Тиквен хляб с орехи и канела
Тиквеният хляб е класика за есенния сезон и идеална идея за закуска или десерт с чаша кафе или чай. Орехите и канелата създават неповторимо ароматен и уютен вкус, който ви пренася директно в сърцето на есента.
Необходими съставки:
- 2 чаши брашно
- 1 чаена лъжичка сода за хляб
- 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 чаена лъжичка канела
- 1/2 чаена лъжичка индийско орехче
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 1 чаша пюре от тиква (варена и пасирана тиква)
- 1/2 чаша мед или кафява захар
- 1/2 чаша растително масло или разтопено кокосово масло
- 2 яйца
- 1 чаена лъжичка ванилия
- 1/2 чаша нарязани орехи
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 175°C и подгответе форма за хляб, като я намазните леко.
- В голяма купа смесете брашното, содата, бакпулвера, канелата, индийското орехче и солта.
- В отделна купа смесете пюрето от тиква, меда, олиото, яйцата и ванилията, и разбъркайте добре.
- Прибавете сухите съставки към мокрите и разбъркайте до хомогенна смес. Накрая добавете орехите.
- Изсипете сместа във формата и печете около 50-60 минути или до златисто и когато клечка, поставена в центъра, излезе чиста.
- Оставете да изстине напълно преди нарязване и сервиране.
Тиквата е не само символ на есента, но и истинско богатство за здравето и трапезата ни. Експериментирайте с тези рецепти и не се страхувайте да добавяте своя почерк. Наслаждавайте се на сезонните вкусове, които тиквата може да предложи, и се потопете в топлината и уюта на есента!
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Яшар
Коментиран от #15
20:15 10.11.2024
2 име
20:16 10.11.2024
3 Радо
Коментиран от #10
20:19 10.11.2024
4 Град Козлодуй
20:21 10.11.2024
5 Рангел
20:24 10.11.2024
6 И малко или много по вкус
20:26 10.11.2024
7 тиквеник от сик
20:27 10.11.2024
8 Тото
20:27 10.11.2024
9 БеГемот
20:35 10.11.2024
10 пиратке
До коментар #3 от "Радо":
тогава ще ти резна всичко.част по частКоментиран от #13
20:36 10.11.2024
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Далавера
20:47 10.11.2024
13 Радо
До коментар #10 от "пиратке":
Що ве, нищо конкретно не съм казал - ти пък що го приемаш чак толкова лично??Коментиран от #14
20:48 10.11.2024
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 биолог
До коментар #1 от "Яшар":
100 г. тиква съдържат само 20 калории и 30% от необходимата дневна доза от vit. А. Който приема достатъчно vit. А, остарява по-бавно. А ти сигурно изглеждаш ужасно.🤭Коментиран от #23
20:59 10.11.2024
16 Най убавата
21:45 10.11.2024
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 педро
21:57 10.11.2024
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 Посетител
Литър прясно мляко;
Захар, канела, щипка сол, краве масло;
Приготвяне: Тиквата се разстила в тава, залива се с млякото, захарта, канела, солта. Тук - там се слагат парченца от кравето масло и се пече във фурната до готовност. В зависимост от тиквата, може да "изпие" млякото изцяло, а може и да остане малко от него, но във всички случаи се получава нещо върховно! Дано ви хареса!
23:18 10.11.2024
23 Неше
До коментар #15 от "биолог":
Най-витаминозна е краставицата. Това показва гугле уикипедия. Всъщност тя е от сем.Тиквови.Коментиран от #26
23:34 10.11.2024
24 Факт
00:24 11.11.2024
25 СЗО
01:30 11.11.2024
26 до слабия ученик
До коментар #23 от "Неше":
Не се изказвай неподготвен!Коментиран от #27
21:14 11.11.2024
27 Не съм Ви
До коментар #26 от "до слабия ученик":
искала мнението. То си е Ваше. А красавицата е от сем.Тиквови. Подсъзнателното съдържание на текста не ме интересува.00:11 12.11.2024