Днес много хора не могат да си представят приготвянето горещ шоколад или пуканки без микровълнова фурна. И все пак, много от нас я използват неправилно за претопляне на храни. Разбира се, знаем, че никога не трябва да слагаме вътре алуминиево фолио, метал или пластмаса, но има еднакво опасни рискове, свързани с претоплянето на определени храни.
Като начало, микровълновата фурна не готви храната равномерно, което често означава, че всички бактерии, присъстващи в претоплените храни, ще оцелеят. Освен това има проблем с микровълновите лъчи, които пряко допринасят за производството на канцерогенни токсини. За да сведете до минимум рисковете от микровълновата фурна, не я използвайте за готвене или затопляне на тези храни:
Твърдо сварени яйца
С черупки или без, когато твърдо сварено яйце се готви в микровълнова фурна, влагата вътре създава изключително натрупване на пара, подобно на миниатюрна тенджера под налягане, до точката, в която яйцето може да експлодира! Още по-страшно е, че яйцето може да се спука, след като е било нагрято, което означава, че парещото горещо яйце може да избухне в ръката ви, в чинията ви или дори в устата ви. За да избегнете превръщането на яйцето си в парна бомба, нарежете го на малки парчета, преди да го затоплите, или още по-добре, избягвайте изобщо да го поставяте в микровълновата.
Кърма
Много майки замразяват и съхраняват кърмата си за по-късна употреба, което е чудесно, стига да не се затопля повторно в микровълнова печка. По същия начин, по който микровълните нагряват неравномерно чиниите с храна, те също могат да затоплят бутилка кърма неравномерно, създавайки "горещи точки", които могат сериозно да изгорят устата и гърлото на бебето. След това има канцерогенна опасност, която идва с претоплянето на пластмаса. Препоръчва се кърмата и адаптираното мляко да се размразяват и претоплят в тенджера на котлона или с гореща чешмяна вода. Като заобиколно решение можете да загреете чаша вода в микровълновата и след това да пуснете торбичката или бутилката с кърма в нея, за да се размрази.
Обработено месо
Обработените меса често съдържат химикали и консерванти, които удължават срока на годност. За съжаление, поставянето им в микровълнова фурна може да влоши тези вещества за вашето здраве. При печене на обработено месо в микровълнова фурна може несъзнателно да бъдем изложени на химични промени като окислен холестерол в процеса, според изследване в Journal of Agricultural and Food Chemistry. Проучване в списание Food Control предполага, че претоплянето на обработено месо с микровълнова радиация допринася за образуването на продукти от окисляване на холестерола (COP), които са свързани с развитието на коронарна болест на сърцето. В сравнение с други методи за приготвяне на претоплена храна, обработеното месо в микровълнова фурна е много по-вероятно да въведе COP във вашата диета.
Ориз
Наистина ли ориз? Е, според Агенцията за хранителни стандарти оризът в микровълнова фурна понякога може да доведе до хранително отравяне. Проблемът с ориза включва честото присъствие на силно устойчива бактерия, наречена Bacillus cereus. Топлината убива тази бактерия, но тя може да е произвела спори, които са токсични, според констатациите в International Journal of Food Microbiology - и изненадващо устойчиви на топлина. Редица изследвания потвърждават, че след като оризът излезе от микровълновата фурна и се остави на стайна температура, всички спори, които съдържа, могат да се размножат и да причинят хранително отравяне, ако го изядете. (Влажната среда на топлия ориз го прави идеална среда за размножаване.) Bacillus cereus е вид бактерия, която произвежда токсини. Тези токсини могат да причинят два вида заболявания: един тип, характеризиращ се с диария, и другият, наречен еметичен токсин, характеризиращ се с гадене и повръщане. За да избегнете замърсен ориз, загрейте го почти до кипене и след това го дръжте на топло (над 60 градуса), за да бъде безопасен за храна.
Пилешко месо
Най-важното нещо, което трябва да разберете за микровълните е, че тяхната топлина невинаги убива бактериите, тъй като микровълните загряват отвън навътре, вместо отвътре навън. Като такива, някои склонни към бактерии претоплени храни ще имат по-висок риск от причиняване на болест, когато тези бактериални клетки оцелеят. Като имате това предвид, можете да разберете защо пилешкото месо, което е изложено на риск от заразяване със салмонела, може да бъде опасна храна за микровълнова фурна. Преди да ядете пиле, трябва да го сготвите добре, за да елиминирате всички налични бактерии, пише iwoman.bg.Тъй като микровълните не готвят напълно или равномерно всички части на месото, е по-вероятно да останете с оцелели бактерии, като салмонела. В едно проучване от 30 участници, които претоплят сурово месо, всичките 10, които са използвали микровълнова печка, се разболяват, докато 20-те, които използват тиган, са добре. Когато се съмнявате, изберете котлон!
Цвекло
Същото химическо преобразуване, което се случва със спанака, важи и за претоплянето на богато на нитрати цвекло и ряпа! Добре, че са също толкова вкусни и студени.
Люти чушки
Когато лютите чушки се претоплят в микровълнова фурна, във въздуха се отделя капсаицинът – химикалът, който им придава пикантния вкус. Във въздуха, химикалът може да изгори очите и гърлото ви.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Не притопляйте
16:52 20.09.2024
2 Ффхйн
Коментиран от #5
16:53 20.09.2024
3 Само да питам
Коментиран от #6
16:56 20.09.2024
4 :))
Коментиран от #9, #11
16:56 20.09.2024
5 Про Стачка
До коментар #2 от "Ффхйн":
На микровълнови печки в САЩ има етикет на който пише че в тях неможеш да сушиш котки (незнам колко е вярно но не е изключено).Коментиран от #8
17:18 20.09.2024
6 Вадиш
До коментар #3 от "Само да питам":
Стелките и ги режеш на 2 .17:37 20.09.2024
7 вдовец
17:46 20.09.2024
8 Чувал съм
До коментар #5 от "Про Стачка":
Го и аз. Като добавим и американци в уравнението, отговора трябва да е - вярно!18:26 20.09.2024
9 СТИГА БЕ
До коментар #4 от ":))":
Ами иначе статията щеше да е непълна,... само яйца, ориз...18:29 20.09.2024
10 Боб с люти чушки
18:56 20.09.2024
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Много объркан
Използвам микровълнова от повече от 30 години и не съм разбрал да съм се посал от нея.Моят специалитет е печене на бадеми или кашу в микровълнова ,омокрям ги осолявам и ги пека в стъклен съд като ги пускам на макс за 1-2 минути,разбърквам и пак ги пускам 1-2 минути стават супер и можеш да контролираш степента на изпичане,вадете уискито.
19:55 20.09.2024
13 Ком
08:05 21.09.2024
14 Шес Манджефф
15:46 04.10.2024