Обясниха защо китайците не ядат шоколад

26 Ноември, 2024 07:51 1 764 12

  • китайци-
  • шоколад

Интересна теория предлага д-р Чен Жу

Обясниха защо китайците не ядат шоколад - 1
Снимкa: Shutterstock

В Европа често сме чували, че "всички обичат шоколад". Оказва се, че милиарди хора по света не са толкова запалени по това лакомство, колкото европейците или американците. Ярък пример е Китай. Там всички големи компании за шоколад присъстват на пазара, но хората не купват и не консумират продукцията им.

Данните показват драстични разлики. Дори страни с 10-милионно население като Гърция и Чехия, внасят повече шоколад и шоколадови изделия от Китай, където живеят 1.400 милиарда души.

Показателите за нивата на консумация също са подобни. Средно, китайците ядат по едва 200 грама шоколад годишно. За сравнение, във Великобритания и Франция ядат по над 3 килограма за същия период, пише Gulf News.

Доскоро се смяташе, че причините може да са икономически. До средата на 80-те китайците са толкова бедни, че не могат да си позволят друго, освен най-основните храни. Но това вече не е фактор и от десетилетия китайците да достатъчно заможни, за да могат да купуват шоколад.

Има различни проучвания - както пазарни, така и медицински - защо китайците не ядат шоколад. Оказва се, че отговорите са основно два: традиции и вкусови предпочитания.

Китайците като цяло не ядат много захар, сочат данните. Китайската цивилизация познава захарта от хилядолетия. Тя се извлича от скорбялата в редица растения и се ползва в традиционната кухня от повече от 3000 години. Но в Централен и Северен Китай, откъдето произхожда китайската цивилизация, традиционно предпочитат солени, а не сладки храни.

Милиони китайци ядат сладко само в определени случаи - например някои празнични храни, приготвяни по повод осемте големи фестивала през годината.

Интересна теория предлага д-р Чен Жу. Тя е преподавател в най-големия университет за агрономия и земеделие в Китай. Според Чен, модерни генетически изследвания показват разлики между китайците и европейците в някои групи гени, наричани от учените TAS1R и TAS2R. Това са гени, които определят формирането и работата на вкусовите рецептори. Разликите може да означават, че вкусовите рецептори на хората в Източна Азия, към които принадлежат и китайците, са по-чувствителни към захарите, отколкото европейците.

В резултат, те усещат наличието на захар в храните, дори когато количествата са малки. Това може да е една от причините, поради които дори сладките храни в традиционната китайска кухня не са особено сладки, според критериите на хората от Европа и Северна Америка, пише novini.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китайски курабийки

    9 2 Отговор
    Трудно е да се яде шоколад с пръчки, дори не може да се разопакова.
  • 2 Читател

    2 2 Отговор
    И това не е вярно.Виждсл съм многократно китайки да ближат сладолед.
  • 3 Ами

    4 2 Отговор
    Аз също не обичам шоколад , и сладки работи въобще ! Но два пъти в годината организма си иска своето , и от сутринта като се събудя започвам да мисля за сладко. По три торти съм си купувал наведнъж , изяждам ги за два дни , и после отново не мисля за сладко половин година.
  • 4 жожоаа

    16 1 Отговор
    Напишеше статия защо българските пенсионери обичат шоколад, но не могат да си го позволят, освен на празници и то за внуците. Напишете ода за политиците, които 4 години ни държат на къс повод, работещи бедни, мизерно живеещи пинсионери.

    Коментиран от #5

  • 5 жожажо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "жожоаа":

    34 години

    Коментиран от #8

  • 6 един

    2 1 Отговор
    Като цяло сладкото/в различните му варианти/ е една от най-вредните за човека храни и вероятно за това китайците избягват най-вече рафинирата захар!

    Коментиран от #12

  • 7 дядо поп

    3 0 Отговор
    Абе чак да не ядат сладко , купувал съм печен слънчоглед пакетчета със захар , наденички много приличащи на нашите пръчици също със захар , и още редица храни за които при нас е прието да са без захар.
  • 8 не се ли

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "жожажо":

    оядохте на шоколади при социализма?
  • 9 в Централен и Северен Китай, откъдето

    0 0 Отговор
    в Централен и Северен Китай, откъдето произхожда китайската цивилизация, традиционно предпочитат солени, а не сладки храни.

    Пълни глупости! Китайците не ядат шоколад, защото шоколадът не лае и не разлайва кучетата. Още не може да се пържи или задушава. И от кога китайците ядат десерт? Знаят ли какво е енергийна закуска?
  • 10 Някой

    1 0 Отговор
    Ял съм по 2 шоколада на раз. Но от както супер ги оскъпиха, спрях. Разни неща и с 5% шоколад ги оскъпиха двойно и повече. Иначе покрай някаква болест в Африка орязали дърветата с какао. Виждал съм ядки от какао различни типове и особено едното адски много смърдеше.
  • 11 шири

    0 0 Отговор
    По времето на соушълизъма ядяхме шоколади от Корекома.Що долари и марки давахме,ум да ти зайде! Ядяхме само качественни храни. Не като сега-пълни с боклуци.
  • 12 Глюкоза и фруктоза

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "един":

    Като цяло, всички преработени храни са най-вредни, обаче без ГМО и други боклуци и пълнежи, не може да се осигури храна за осем милиарда.