Кои са най-скъпите риби в света

6 Декември, 2024 10:45 2 305 7

  • риби-
  • най-скъпите-
  • деликатеси

Тези риби са нещо повече от храна - те са символ на култура, традиция и изключителност

Кои са най-скъпите риби в света - 1
Снимка: Shutterstock

Когато става въпрос за луксозна трапеза, няколко риби имат върховенство и се предлагат на главозамайващи цени, които отразяват тяхната рядкост, културно значение и изключителен вкус, предаде БГНЕС.

Ето кои са трите най-скъпи риби, които вълнуват както вкусовите ви рецептори, така и портфейлите ви.

1. Червеният тон - кралят на сушито

Червеният тон, ценен в Япония заради топящите се в устата сашими и суши, редовно чупи рекорди на рибните търгове. През 2019 г. един червен тон беше продаден за невероятните 3,1 милиона долара на пазара Цукиджи в Токио. Червеният тон е рядък и бавно растящ, а прекомерният му улов е довел до още по-висока цена. Масленото, мраморно месо - особено ценната част от корема „оторо“ - е с несравним вкус.

2. Бодлива риба (фугу) - рисков деликатес

Тази потенциално смъртоносна риба е едновременно вълнуваща и луксозна в Япония. Приготвяна само от лицензирани готвачи, фугу изисква прецизност за отстраняване на токсичните органи, които съдържат смъртоносния тетродотоксин. Педантичното приготвяне и опасността засилват нейният чар. Деликатната, леко дъвчаща текстура на рибата е любима за приготвяне на традиционни източноазиатски ястия.

3. Златна махсера - хималайското съкровище

Известен като „тигърът на реките“, златната махсера е не просто скъпа - тя е почитана. В някои части на Индия и Бутан тази риба символизира просперитет. Макар и да е предимно вид, който се хваща и пуска поради усилията за опазване, месото ѝ е много търсено в някои специализирани пазари. Цената на рибата се определя от нейната рядкост, трудностите при улова и културното ѝ значение. Правилата за устойчив риболов я правят още по-рядка.

Тези риби са нещо повече от храна - те са символ на култура, традиция и изключителност. Независимо дали се наслаждавате на кадифеното богатство на червения тон, изпитвате тръпката на фугу или се възхищавате на златния махсеер, тези видове въплъщават пресечната точка на кулинарното изкуство и лукса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слави

    14 3 Отговор
    По наще магазини са най-скъпи с най-ниско качество. Риба на Никулден и агне на Гергьовден в БГ не се яде. Имате цяла година а не да им ядете старта залежала стока.
  • 2 Пич

    7 2 Отговор
    Пфу..... ама че гадости.....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 суровоядците са най древни

    3 3 Отговор
    кат човекоядците и африканските туземци - зулу . гол и нечистен шаран с люспи са яли по османско време . почват от главата и оглозгват очите . пълнен сафрид с цацки сложен на филета от бяла акула с рапани и водорасли посипани с попчета и хайвер рибешки . търгашите вдигат пак цените на вносна и замразена риба . на черно не продават . богаташите правят уикенд до япония за по суши с саке и снимка с кимоно на императрицата и императора . голям празник .

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.