Всички допускаме голяма грешка при съхранението на млякото в хладилника

25 Февруари, 2025 16:33 1 590 7

  • мляко-
  • храна-
  • млечни продукти-
  • съхранение-
  • хладилник

Макар да е удобно, не е никак подходящо да държим млякото на вратата на хладилника

Всички допускаме голяма грешка при съхранението на млякото в хладилника - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора съхраняват млякото на вратата на хладилника за удобство, тъй като е леснодостъпно и позволява да се отделят напитките от останалите храни. Въпреки това, според експерти, това е най-неподходящото място за съхранение. Вратата на хладилника е най-топлата зона, тъй като честото отваряне и затваряне води до колебания в температурата.

Тези по-високи температури увеличават риска от по-бързо разваляне на млякото. За да остане свежо по-дълго, млякото трябва да се връща обратно в хладилника веднага след употреба, вместо да се оставя на кухненския плот. Престоят на стайна температура за твърде дълго може да ускори процеса на разваляне, причинявайки неприятна миризма и вкус.

Винаги проверявайте аромата, преди да използвате млякото, за да сте сигурни, че е все още свежо.

Как да съхраняваме млякото правилно?

За да запазите млякото свежо до изтичането на срока му на годност, най-добре е да го съхранявате в задната част на хладилника, на среден или долен рафт, където температурата е най-ниска и стабилна. Това предотвратява развалянето и спомага за запазване на вкуса и качеството на млякото. Този метод е ефективен за всички видове мляко – пълномаслено, полуобезмаслено и обезмаслено, както и за растителни алтернативи като бадемово, овесено, соево и кокосово мляко.

Този принцип на правилно съхранение важи и за други продукти като кетчуп, горчица, майонеза, соев сос, конфитюри и бутилирани напитки. Поддържането на оптимална температура в хладилника е от съществено значение за предотвратяване на растежа на бактерии. Освен това е важно винаги да затваряте вратата на хладилника бързо, за да поддържате постоянен студен климат.

Салах Сун, ръководител на продуктовото управление в Beko UK, подчертава значението на правилната организация на хладилника:

Начинът, по който подреждаме храните в хладилника, може да определи дали ще намалим хранителните отпадъци или ще загубим продукти ненужно. Повечето хора не осъзнават, че неправилното съхранение не е просто въпрос на естетика – то влияе директно върху дълготрайността на храната и семейния бюджет.“

Той допълва: „Вратата на хладилника, често използвана за мляко, всъщност е най-топлата зона заради честото отваряне. Препоръчваме съхраняването на по-стабилни продукти като сосове и напитки на вратата, докато млякото трябва да бъде поставено на средния рафт, където температурата е по-постоянна.“

Замразяване на млякото – алтернативен начин за съхранение

Ако не успявате да изразходвате млякото преди датата му на годност, замразяването е отличен начин да избегнете разхищението. Важно е обаче капачката да бъде плътно затворена, за да се предотвратят течове.

Полезно е също така да етикетирате контейнера, тъй като замразеното мляко е най-добре да се използва в рамките на шест месеца за запазване на вкусовите му качества. След размразяване, разклатете добре млякото, за да възстановите консистенцията му. Възможно е текстурата леко да се промени, но млякото остава безопасно за консумация, така че няма повод за притеснение!

Следвайки тези съвети, можете да удължите свежестта на млякото и да избегнете ненужното разхищение на храна, което е от полза както за здравето, така и за семейния бюджет.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    17 0 Отговор
    Най-голямата грешка е ако четете "новините" на Факти.
  • 2 Мъдрият

    17 0 Отговор
    Стига вече с тия глупави статии! Първо яйцата не трябвало да се съхраняват на мястото им, сега пък млякото.

    И за какъв чеп тогава са направени рафтчетата и преградите на вратата на хладилника? - като според вас нищо не трябва да се съхранява там?

    И не сте прави - температурата в хладилника е почти еднаква!

    И колко пък често го отваряте този хладилник? В къщи го отваряме максимум 2-3 пъти дневно то за кратко.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Прекалявате

    7 0 Отговор
    Постоянно повтаряте едни и същи неща. И сега пълни глупости. Че то няма да стои с години в хладилника това мляко. Даже може и да не е в хладилника защото не е мляко. Грубо казано де. И за яйцата и другите глупости. Хайде със здраве

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 плюс минус

    7 0 Отговор
    "Прясното" мляко от магазините има трайност от 20 дни до 5--6 месеца!!!!!
    То прясно мляко от крава ли е или от мляко на прах?
  • 7 ха ха

    1 0 Отговор
    Най-подходящото място за прясното мляко е вратата на хладилника,ако не беше, вратите на хладилниците нямаше да имат никакви рафтове или прегради за продукти.