Червеното вино – напитка, любима на мнозина, често върви ръка за ръка с неприятен страничен ефект: главоболие на следващия ден. Дълги години винени компоненти като сулфити, биогенни амини и танини бяха смятани за основните причинители на този феномен. Ново изследване, ръководено от Андрю Уотърхаус и Апрамита Деви от Калифорнийския университет в Дейвис, разкрива, че истинският виновник може би е кверцетин – съединение, което често остава незабелязано.
Какво причинява главоболието?
Сулфитите и танините дълго време бяха смятани за „виновници“ за главоболието, причинено от червено вино. Но според последните изследвания фенолни съединения, съдържащи се в ципата и семките на гроздето, могат да играят съществена роля.
Консумацията на червено вино предизвиква зачервяване на кожата и главоболие при някои хора поради забавен метаболитен процес на алкохола в организма. Обработката на алкохол протича на два етапа:
- Етанолът се преобразува в ацеталдехид.
- Ензимът алдехиддехидрогеназа (ALDH) превръща ацеталдехида в ацетат, който след това се елиминира от тялото.
При някои хора обаче този втори етап е по-бавен, тъй като ензимът ALDH не функционира ефективно. В резултат на това се натрупва ацеталдехид – токсично съединение, свързано с възпаление, махмурлук и, разбира се, главоболие.
Ролята на кверцетина
Учените се запитали дали в червеното вино има уникален компонент, който допълнително забавя втория етап от метаболизма на алкохола. Оказва се, че кверцетинът – фенолно съединение, което се намира в ципата на гроздето – има способността да инхибира ALDH.
Кверцетинът е много по-обилен в червеното вино в сравнение с бялото, тъй като ципите на червеното грозде се оставят да ферментират по-дълго. Според изследването, когато погълнем кверцетин от храна или вино, черният дроб го преобразува в глюкуронид, за да го елиминира по-бързо. Този процес обаче нарушава метаболизма на алкохола, което води до натрупване на ацеталдехид и причинява възпаление и главоболие.
Интересно е, че количеството кверцетин в гроздето зависи от излагането на слънчева светлина. Гроздето, което расте при по-голямо количество слънце, съдържа повече кверцетин. В същото време по-евтините червени вина често се произвеждат от грозде, което е изложено на по-малко слънчева светлина и съответно съдържа по-малко количество от съединението.
Новооткритата роля на кверцетина хвърля светлина върху главоболието, причинено от червено вино. Забавянето на метаболитния процес и натрупването на ацеталдехид в организма могат да обяснят защо някои хора са по-податливи на този страничен ефект. Въпреки че червеното вино има своите ползи, умерената консумация и познаването на факторите, които влияят на тялото, могат да помогнат за по-доброто му възприемане.
Следващия път, когато се наслаждавате на чаша червено вино, може би ще погледнете на него не само като на удоволствие, но и като на научно изследване на взаимодействието между природата и нашия организъм.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Сатана Z
Коментиран от #20
16:34 17.12.2024
2 Дядо Гъдьо
Коментиран от #17
17:00 17.12.2024
3 Червената шапчица
- Гражданино, защо минахте на червено?
- Защото от бялото получавам киселини....
17:02 17.12.2024
4 Хаджи Папурко
Пиенето е мъжка работа.
17:05 17.12.2024
5 Ани и тони от почивка
17:34 17.12.2024
6 Аз съм
17:45 17.12.2024
7 гост
18:12 17.12.2024
8 по скоро червеното вино причинява
18:21 17.12.2024
9 Факт
Коментиран от #16
18:33 17.12.2024
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Лорда
18:45 17.12.2024
12 Росен Йорданов Доормекс измамника
18:47 17.12.2024
13 Пешо от панелката
Коментиран от #15
19:09 17.12.2024
14 дядо поп
20:24 17.12.2024
15 Сигурно сте пили
До коментар #13 от "Пешо от панелката":
Видинска гъмза, ей много хубаво вино е това!Наздраве!
20:41 17.12.2024
16 Дрън дрън
До коментар #9 от "Факт":
Когато правя бяло вино, мачкам гроздето и прецеждам веднага. Когато правя червено, си оставям смачканото грозде да си ферментира, както е по книга.20:44 17.12.2024
17 Ако е домашно
До коментар #2 от "Дядо Гъдьо":
Значи е ферментирало с чепките.Трябва да слагаш само гроздаците и няма да те мъчи майсъла.
20:46 17.12.2024
18 Ханс
20:47 17.12.2024
19 Старило
23:25 17.12.2024
20 Кюза
До коментар #1 от "Сатана Z":
А защо мъжете пърдят повече?23:44 17.12.2024