Защо червеното вино причинява главоболие?

17 Декември, 2024 16:31 2 245 20

  • червено вино-
  • вино-
  • главоболие-
  • съединение-
  • махмурлук-
  • ферментация

Изследователите посочват неочакван виновник за главоболието

Защо червеното вино причинява главоболие? - 1
Снимка: Shutterstock

Червеното вино – напитка, любима на мнозина, често върви ръка за ръка с неприятен страничен ефект: главоболие на следващия ден. Дълги години винени компоненти като сулфити, биогенни амини и танини бяха смятани за основните причинители на този феномен. Ново изследване, ръководено от Андрю Уотърхаус и Апрамита Деви от Калифорнийския университет в Дейвис, разкрива, че истинският виновник може би е кверцетин – съединение, което често остава незабелязано.

Какво причинява главоболието?

Сулфитите и танините дълго време бяха смятани за „виновници“ за главоболието, причинено от червено вино. Но според последните изследвания фенолни съединения, съдържащи се в ципата и семките на гроздето, могат да играят съществена роля.

Консумацията на червено вино предизвиква зачервяване на кожата и главоболие при някои хора поради забавен метаболитен процес на алкохола в организма. Обработката на алкохол протича на два етапа:

  • Етанолът се преобразува в ацеталдехид.
  • Ензимът алдехиддехидрогеназа (ALDH) превръща ацеталдехида в ацетат, който след това се елиминира от тялото.

При някои хора обаче този втори етап е по-бавен, тъй като ензимът ALDH не функционира ефективно. В резултат на това се натрупва ацеталдехид – токсично съединение, свързано с възпаление, махмурлук и, разбира се, главоболие.

Ролята на кверцетина

Учените се запитали дали в червеното вино има уникален компонент, който допълнително забавя втория етап от метаболизма на алкохола. Оказва се, че кверцетинът фенолно съединение, което се намира в ципата на гроздето – има способността да инхибира ALDH.

Кверцетинът е много по-обилен в червеното вино в сравнение с бялото, тъй като ципите на червеното грозде се оставят да ферментират по-дълго. Според изследването, когато погълнем кверцетин от храна или вино, черният дроб го преобразува в глюкуронид, за да го елиминира по-бързо. Този процес обаче нарушава метаболизма на алкохола, което води до натрупване на ацеталдехид и причинява възпаление и главоболие.

Интересно е, че количеството кверцетин в гроздето зависи от излагането на слънчева светлина. Гроздето, което расте при по-голямо количество слънце, съдържа повече кверцетин. В същото време по-евтините червени вина често се произвеждат от грозде, което е изложено на по-малко слънчева светлина и съответно съдържа по-малко количество от съединението.

Новооткритата роля на кверцетина хвърля светлина върху главоболието, причинено от червено вино. Забавянето на метаболитния процес и натрупването на ацеталдехид в организма могат да обяснят защо някои хора са по-податливи на този страничен ефект. Въпреки че червеното вино има своите ползи, умерената консумация и познаването на факторите, които влияят на тялото, могат да помогнат за по-доброто му възприемане.

Следващия път, когато се наслаждавате на чаша червено вино, може би ще погледнете на него не само като на удоволствие, но и като на научно изследване на взаимодействието между природата и нашия организъм.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    12 3 Отговор
    Дай да си говорим защо жените повръщат повече от мъжете след употреба на червено вино?

    Коментиран от #20

  • 2 Дядо Гъдьо

    12 1 Отговор
    От червено вино, ми се възпаляват хемороидите. Доктора каза че удряло човека в най-слабото място. Главата не ме е боляла.

    Коментиран от #17

  • 3 Червената шапчица

    17 1 Отговор
    Полицай спира пешеходец, преминал на червен светофар и го пита
    - Гражданино, защо минахте на червено?
    - Защото от бялото получавам киселини....
  • 4 Хаджи Папурко

    22 2 Отговор
    Който го боли глава да ходи в сладкарница.
    Пиенето е мъжка работа.
  • 5 Ани и тони от почивка

    4 2 Отговор
    Единствено не получавам главоболие от виното ако го пия в танзания около негри 🤭🥳
  • 6 Аз съм

    0 7 Отговор
    Кой слага ципите във виното ? Вие пияни ли сте ?
  • 7 гост

    9 3 Отговор
    Боли глава само от некачествено/фалшиво вино
  • 8 по скоро червеното вино причинява

    8 1 Отговор
    разгонване когато падат дрехи и задръжки при уморени каки и моми изморени от цъкане и постване на снимки в сайтове за лапни шарани
  • 9 Факт

    7 0 Отговор
    Бялото вино се получава след пресоване, което отделя ципите и семките от сока. При домашното - семките и ципите стоят в кацата за цвят няколко дни преди да се наточи в бъчвата. Затова най-често е кехлибарено.

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лорда

    3 0 Отговор
    Странно! Аз като препия с червено вино после имам гъзобол!
  • 12 Росен Йорданов Доормекс измамника

    4 0 Отговор
    Заповядайте в малинова долина и драгалевци да ви продам калпав апартамент да си унищожа парите банята и да ви почерня бъдещето. Фирма доормекс заповядайте , фирма близка до депутатите 🤭🤭🤭🤭🤭
  • 13 Пешо от панелката

    8 0 Отговор
    Баджанака донесе една туба много хубаво домашно вино от Видинско. Дойде и комшията Любо, донесе пастърма, мезихме, пихме и си приказвахме до към 4 сутринта, изпихме тубата, нито ни боляла глава, нито нищо, ама в него няма химикали.

    Коментиран от #15

  • 14 дядо поп

    4 0 Отговор
    Защото го пият в малки количества!
  • 15 Сигурно сте пили

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пешо от панелката":

    Видинска гъмза, ей много хубаво вино е това!
    Наздраве!
  • 16 Дрън дрън

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Когато правя бяло вино, мачкам гроздето и прецеждам веднага. Когато правя червено, си оставям смачканото грозде да си ферментира, както е по книга.
  • 17 Ако е домашно

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дядо Гъдьо":

    Значи е ферментирало с чепките.
    Трябва да слагаш само гроздаците и няма да те мъчи майсъла.
  • 18 Ханс

    1 1 Отговор
    Защото вдига кръвното яко
  • 19 Старило

    1 0 Отговор
    Много химия има в съвременното вино. От домашно приготвено вино без всякакви добавки без дори захар и с минимум фунгициди по лозата , никого не го е боляло главата.
  • 20 Кюза

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    А защо мъжете пърдят повече?