Защо не трябва да мием пилешкото преди готвене

27 Февруари, 2025 15:15 1 468 9

  • пилешко-
  • миене-
  • сурово месо-
  • здраве-
  • салмонела-
  • бактерии

Тази практика може да бъде опасна

Защо не трябва да мием пилешкото преди готвене - 1
Снимка: Shutterstock

Миенето на сурово пиле е обичайна практика в много домакинства, но според д-р Самуел Чоудхури от Сингапур, тя може да бъде по-вредна, отколкото полезна, пише DailyMail.

Защо не трябва да миете сурово пиле?

„Миенето на пилешко месо само с вода е не само ненужно, но и потенциално опасно“, обяснява д-р Чоудхури. „Фактът, че много хора са ‘оцелели’ след миене на пилето, не означава, че това е безопасно или безвредно.“

За да подкрепи твърдението си, д-р Чоудхури се позовава на изследване от 2019 г., проведено от Министерството на земеделието на САЩ (USDA). Според резултатите, хората, които измиват сурово пиле в кухненската мивка, несъзнателно разпространяват опасни бактерии като салмонела върху повърхностите и дори върху пресните си салати.

Експертът предупреждава, че соковете от суровото месо лесно се разпръскват чрез водните пръски в мивката. „Капчици вода, съдържащи бактерии, могат да се разпространят до 80 см около мивката, заразявайки плодове, зеленчуци и кухненски повърхности,“ предупреждава д-р Чоудхури.

Друга често срещана грешка е недостатъчното миене на ръцете след обработка на сурово пиле. Лошата хигиена може да доведе до замърсяване на други храни и разпространение на опасни бактерии като E. coli и Campylobacter.

Д-р Чоудхури препоръчва две основни алтернативи на миенето на пилето:

  • Бланширане – Поставяне на пилето в кипяща вода за кратко време, преди да се сготви. „Това неутрализира бактериите, без да създава риск от кръстосано замърсяване“, обяснява специалистът.
  • Подсушаване – Ако не желаете да бланширате, просто подсушете пилето с кухненска хартия преди готвене.

Според експерта, няма причина за безпокойство относно бактериите, тъй като термичната обработка над 75°C унищожава всички патогени.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ааа...

    6 4 Отговор
    Пилешкото първо го миеме , после го облизваме , и чак тогава го начукваме ! Соса най накрая ! Е те така се готви...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 инж технолог по хранене

    11 2 Отговор
    Ами след като термичната обработка на месото над 75°C унищожава всички патогени,тогава за какво мрънка този спейшълист?!

    Коментиран от #8

  • 4 Учуден

    6 0 Отговор
    Д-р...Бла,Бла хури, може ли да престане да ръси тъпотии,ммм?
  • 5 Трол

    2 5 Отговор
    Особено опасно е да се мият пилешките воденички.
  • 6 кастроли

    5 3 Отговор
    Не е опасно да се мие цепката на пиленцето ми дългокосо и цицоранесто!
  • 7 шекер

    16 0 Отговор
    Явно пълнят мивката с вода, мият в нея пилето, а след и зеленчуците. Икономии!
  • 8 Наблюдател

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "инж технолог по хранене":

    Остави че си функционално неграмотен, тоест четеш текст, без да го разбираш, ами и още няколко човека са ти сложили положителен рейтинг!
  • 9 Шоколадово яйце

    3 0 Отговор
    Защото кокошките по принцип не обичат да се къпят.