Миенето на сурово пиле е обичайна практика в много домакинства, но според д-р Самуел Чоудхури от Сингапур, тя може да бъде по-вредна, отколкото полезна, пише DailyMail.
Защо не трябва да миете сурово пиле?
„Миенето на пилешко месо само с вода е не само ненужно, но и потенциално опасно“, обяснява д-р Чоудхури. „Фактът, че много хора са ‘оцелели’ след миене на пилето, не означава, че това е безопасно или безвредно.“
За да подкрепи твърдението си, д-р Чоудхури се позовава на изследване от 2019 г., проведено от Министерството на земеделието на САЩ (USDA). Според резултатите, хората, които измиват сурово пиле в кухненската мивка, несъзнателно разпространяват опасни бактерии като салмонела върху повърхностите и дори върху пресните си салати.
Експертът предупреждава, че соковете от суровото месо лесно се разпръскват чрез водните пръски в мивката. „Капчици вода, съдържащи бактерии, могат да се разпространят до 80 см около мивката, заразявайки плодове, зеленчуци и кухненски повърхности,“ предупреждава д-р Чоудхури.
Друга често срещана грешка е недостатъчното миене на ръцете след обработка на сурово пиле. Лошата хигиена може да доведе до замърсяване на други храни и разпространение на опасни бактерии като E. coli и Campylobacter.
Д-р Чоудхури препоръчва две основни алтернативи на миенето на пилето:
- Бланширане – Поставяне на пилето в кипяща вода за кратко време, преди да се сготви. „Това неутрализира бактериите, без да създава риск от кръстосано замърсяване“, обяснява специалистът.
- Подсушаване – Ако не желаете да бланширате, просто подсушете пилето с кухненска хартия преди готвене.
Според експерта, няма причина за безпокойство относно бактериите, тъй като термичната обработка над 75°C унищожава всички патогени.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ааа...
Коментиран от #18
15:18 27.02.2025
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 инж технолог по хранене
Коментиран от #8, #16
15:19 27.02.2025
4 Учуден
15:20 27.02.2025
5 Трол
15:22 27.02.2025
6 кастроли
15:25 27.02.2025
7 шекер
15:28 27.02.2025
8 Наблюдател
До коментар #3 от "инж технолог по хранене":
Остави че си функционално неграмотен, тоест четеш текст, без да го разбираш, ами и още няколко човека са ти сложили положителен рейтинг!15:54 27.02.2025
9 Шоколадово яйце
Коментиран от #11
16:27 27.02.2025
10 бай Даньо
АфтурКАТА така ли го готви, а
18:17 27.02.2025
11 ПИТАНКА
До коментар #9 от "Шоколадово яйце":
Ами как тогава зайче и кокошка правят великденски яйца, аКоментиран от #13
18:20 27.02.2025
12 Гост
19:22 27.02.2025
13 Крилце или кълка
До коментар #11 от "ПИТАНКА":
Това е пълна мистерия, като съставките на пилешките кренвирши. Съвременната наука още няма отговор.19:32 27.02.2025
14 Леля Гошо
Коментиран от #15
21:00 27.02.2025
15 Баба Тошо
До коментар #14 от "Леля Гошо":
Още по-добре го сложете в голяма купа с урина за 2 часа, даже ще се маринова. Ако не ви стига урината, долейте ябълков оцетКоментиран от #17
21:03 27.02.2025
16 ганю
До коментар #3 от "инж технолог по хранене":
заради ензимите и вредните химии вътреот които ще ти пораснат и цици като на лелка
и брада и рога като на козел
01:59 06.03.2025
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 ганю
До коментар #1 от "Ааа...":
традиция и пържолата и жената като първо гиначукаш тогава омекват
иначе са жилави
мие се месото кръв да няма
11:39 06.04.2025