Сърдечният удар – една от водещите причини за смърт в световен мащаб – често се случва без предупреждение, когато сърцето внезапно спре да изпомпва кръв. Причината най-често е анормален сърдечен ритъм, наречен камерна фибрилация. Без незабавна медицинска намеса като сърдечен масаж или дефибрилация, фаталният изход е почти неизбежен. Всяка година милиони животи се губят именно така.
Но едно мащабно ново проучване, публикувано в Canadian Journal of Cardiology, дава надежда и нова перспектива за превенция. Екип от учени от Университета “Фудан” в Шанхай е идентифицирал 56 независими фактора, които оказват влияние върху риска от сърдечен удар – и изненадващо, повечето от тях не са пряко свързани с хронични заболявания или генетична предразположеност.
Факторите се разпределят в пет основни категории: начин на живот, физически характеристики, психологическо състояние, социоикономически статус и фактори на околната среда. Според изследователите, между 40% и 63% от сърдечните удари могат да бъдат предотвратени чрез адресиране и оптимизиране на тези аспекти.
Сред най-интересните изводи са някои неочаквани връзки. Например умерената консумация на шампанско и бяло вино е свързана с понижен риск от инфаркт.
Установено е още, че консумацията на плодове, поддържането на здравословно тегло, както и позитивното психологическо отношение към живота оказват съществена роля в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Високото образование и активното следене на кръвното налягане също се свързват със значително понижен риск.
Изследването е базирано на данни от над половин милион души, което го прави едно от най-мащабните по рода си. Изводите му подчертават, че сърцето не е просто орган, а огледало на нашия живот – на навиците ни, отношението ни към стреса, социалната ни среда и достъпа до образование и здравни ресурси.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ШАМПАНСКО ЗА НАЧАЛО
Коментиран от #5
19:31 01.05.2025
2 Гост
19:45 01.05.2025
3 Лечебна рецепта от баба и дядо
Добре почистен 350 г чесън се счуква и се залива с 200 г чист спирт 90 градусов. Съдът се държи на тъмно, добре затворен, на хладно. След 10 дни сместта се прецежда през плътна тъкан. Течността трябва да престои още два, три дни. ЛЕЧЕНИЕ: Три пъти дневно, десет минути преди ядене в петдесет грама прясно несварено мляко се поставят капки от чеснов спирт, както следва: ДНИ ЗАКУСКА ОБЯД ВЕЧЕРЯ
1-ви ден 1-капка 2-капки 3-капки
2-ри ден 4-капка 5-капки 6-капки
3-ти ден 7-капка 8-капки 9-капки
4-ти ден 10-капка 11-капки 12-капки
5-ти ден 13-капка 14-капки 15-к
Коментиран от #6, #8
19:48 01.05.2025
4 Лечебна рецепта от баба и дядо
1-ви ден 1-капка 2-капки 3-капки
2-ри ден 4-капка 5-капки 6-капки
3-ти ден 7-капка 8-капки 9-капки
4-ти ден 10-капка 11-капки 12-капки
5-ти ден 13-капка 14-капки 15-капки
6-ти ден 15-капка 14-капки 13-капки
7-ми ден 12-капка 11-капки 10-капки
8-ми ден 9-капка 8-капки 7-капки
9-ти ден 6-капка 5-капки 4-капки
10-ти ден 3-капка 2-капки 1-капки
11-ти ден 15-капка 25-капки 25-капки
12-ти ден 25-капка 25-капки 25-капки
Така продължава всеки ден по 25 капки докато се употреби цялото количество чеснов спирт. ВНИМАНИЕ – лечението може да се повтори само след пълни пет години.
19:51 01.05.2025
5 Да,да
До коментар #1 от "ШАМПАНСКО ЗА НАЧАЛО":
Само шампанско са пили!20:12 01.05.2025
6 Да,да
До коментар #3 от "Лечебна рецепта от баба и дядо":
От кой космодрум е старта? Байконур или Канаверал?20:14 01.05.2025
7 Девиз
20:24 01.05.2025
8 аБе,
До коментар #3 от "Лечебна рецепта от баба и дядо":
Баба ти и дято ти да не са от Тибет защото това е тибетска рецепта.21:16 01.05.2025
9 Факт
21:36 01.05.2025