Кипърското сирене халуми получи регистрация като продукт със защитено наименование и произход, съобщи Катимерини.
Това беше потвърдено от правителството в Никозия. Държавният глава Никос Анасасиадис коментира решението.
Според него то е в полза на кипърските производители. Одобрението на продукта се превърна в политически въпрос и беше свързван с решаването на кипърския въпрос.
Процедурата по одобрение продължи седем години. В крайна сметка решението беше обявено.
Гарантира се, че сирене с това име може да се прави само на острова, при определени стандарти за неговия състав. Това е вторият по значимост износен продукт за страната.
Направени са и договорки за износа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 честен ционист
Коментиран от #2
14:22 30.03.2021
2 Суйка
До коментар #1 от "честен ционист":
А ма румънците са в ЕС.14:23 30.03.2021
3 Ванга
Коментиран от #4, #6, #10
14:25 30.03.2021
4 просто бизнес
До коментар #3 от "Ванга":
Той химна е продал, ти за едно кисело млеко се зарижил. Нагъвай гръцки йогурт и си мирувай.Коментиран от #5
14:27 30.03.2021
5 Ванга
До коментар #4 от "просто бизнес":
И 3 март е продал щото турците празнуват всеки път когато им дойде на крак Бойко Борисов на 3 март14:29 30.03.2021
6 Стига легенди
До коментар #3 от "Ванга":
Говорил съм с японец каза че за пръв път чува за българско кисело млеко.Коментиран от #7
14:44 30.03.2021
7 АМИН
До коментар #6 от "Стига легенди":
Ако е някои младок аз ще му обесня...Всъщност виновниците са двама Lactobacillus bulgaricus -лактобацилус булгарикус (българска пръчица) и Streptococcus thermophilus термофилният стрептокок. Двете бактерии, единствено и само в симбиоза, превръщат прясното мляко в кисело, чрез процес на ферментация. Ето къде и как се случва магията, която прави уникалния вкус и аромат на киселото мляко.Действайки заедно Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus задействат настъпването на промени в млечната захар в белтъчните вещества и в млечната мазнина и така се формира нов вкус и аромат.Lactobacillus bulgaricus (Lactobacillus delbrueckii SSP Bulgaricus.) или българската пръчица (така наричат тази бактерия, заради пръчкоподобния и вид).Тя е една от най-известните полезни лактобактерии. Превърнала се е в синоним и емблема на Българско кисело мляко. За първи път бактерията „Лактобацилус булгарикус“ е индентифицирана през 1905 г. от българския доктор Стамен Григоров.
Коментиран от #11
20:03 30.03.2021
8 Предник
03:35 31.03.2021
9 Предник
Българско, гръцко - 24$
Изберете сами!
03:43 31.03.2021
10 Реалист
До коментар #3 от "Ванга":
Киселото мляко не е въобще българско, знае се и се използва отпреди 7 ми век. Най много е употребата му в Османската Империя и сегашна Турция. Почти всеки който отива в Одрин и не само обезателно си купува оригинален и много по вкусен турски Йогурт. Ненапразно се знае по света не като кисело мляко, а като ЙОГУРТ !10:10 02.04.2021
11 Реалист
До коментар #7 от "АМИН":
И дотук с т.н. Lactobacillus Bulgaricus, наречена заради Григоров. Това не е нито необходимо, нито достатъчно условие продуктът да има защитено наименование и български произход. Апропо само в България се нарича кисело мляко, а в света се знае като ЙОГУРТ !10:16 02.04.2021