Махмурлукът след празниците е почти неизбежен. Но могат да бъдат взети превантивни мерки, каквато е например чудотворната супа от цвекло или патладжани. Ето какво още помага:
В Германия, а и в Западна Европа като цяло, Новата година не е толкова популярен празник, колкото Коледа. Въпреки това германците се готвят старателно и за това тържество, както за всички останали: с трапеза и с любов към детайлите. Някои посрещат Нова година с приятели, други вкъщи със семейството.
Талисманите на масата
След като бъде взето решението как и с кого да се празнува, се преминава към още по-важния въпрос: с какво? Но новогодишната трапеза непременно трябва да има ястия, привличащи щастието и късмета.
Към обещаващите здраве, любов, благоденствие и т.н. „талисмани на масата“ се числят също и козунакът и супата от леща, които вещаят настъпващата година да е спокойна и безпроблемна. Освен това: свинско печено или риба, която е символ на плодовитостта и на щастливото бъдеще. Както в България, и в Германия вярват, че люспата от риба в портмонето носи особено голям късмет.
Саламура, солена херинга или супа
За късметлии могат да се смятат и тези, които са наясно как да се справят с махмурлука след голямата веселба. Един от съветите за освежаване след множеството питиета е хапването на солена риба на сутринта. Нима действително помага? Да – и херингата, както и саламурата от кисели краставички. Но има още по-добър начин – супата, която в Германия доста често се поднася в новогодишната нощ.
Става дума наистина за чудесната целебна супа, която затопля, укрепва и същевременно успокоява. Това не е най-новото откритие на света, но този, който е опитал супата на Нова година, по-рядко се буди с главоболие, казват специалистите. Най-забележителното е следното – ограничения по отношение на съставките на супата няма, всеки може сам да си ги подбере. Но безспорно има фаворити. Ето някои от тях:
Укрепваща месна супа
Този еликсир за прекалилите с алкохола в празничната нощ се прави или със запържена кайма, или с нарязано на малки парчета месо, а може и с наденички. Към месото се добавят нарязани на ситно чушки, царевични зърна, боб, доматено пюре или консервирани домати, малко бульон или вода – супата трябва да е гъста. Тя се вари няколко часа на бавен огън под капак, след което се подправя със сол и лют пипер. Накрая може да се облагороди с лъжичка коняк, а вече на масата трябва да се поднесе със сметана и препечени филийки.
Успокояваща супа от патладжани
Нарязаните на дребно патладжани и две скилидки чесън се запържват, добавят се доматено пюре и половин чаша червено вино, след което се вари половин час под капак.
След това се правят кюфтенца от кайма, едно яйце, две супени лъжици грис, малко розмарин, мащерка и майоран. Те се пускат във врящата супа и остават там пет минути. Накрая супата се подправя със сол и черен пипер, а се поднася с черен хляб и лют сос.
Ободряваща супа от цвекло
За нея трябва цвеклото, морковите, картофите и лукът да се нарежат на кубчета и да се запържат в олио. След това зеленчуците се заливат с бульон или вода, а след като заври, се добавят настърган хрян, дафинов лист, настъргано индийско орехче и куркума.
Супата се вари на бавен огън около час, след което се пасира и се подправя със сол и черен пипер. И на нея ще ѝ отива лъжичка сметана.
Разбира се, супата срещу махмурлук, както и всичко, което краси новогодишната трапеза, може да се приготви предварително. При това положение старата година може да бъде изпратена спокойно и без излишен стрес.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Нямам срам
Коментиран от #7, #11
17:26 31.12.2021
2 Пучо Капучо
17:29 31.12.2021
3 гадно
17:32 31.12.2021
4 6efket
17:33 31.12.2021
5 супи мупи
17:42 31.12.2021
6 Факт
17:45 31.12.2021
7 Ицо
До коментар #1 от "Нямам срам":
Има - шкембе чорба с бира.17:58 31.12.2021
8 Ре Цептер
18:20 31.12.2021
9 Дедо
18:27 31.12.2021
10 Все едно
19:03 31.12.2021
11 Хасан
До коментар #1 от "Нямам срам":
не просто шкембе, а свинско шкембе!22:44 31.12.2021