Ракът на простатната жлеза е тих убиец, който при повечето мъже е лечим. В някои случаи обаче болестта не се повлиява от нито една от известните терапии и става изключително смъртоносна.
Изследователи от екипа на проф. Лойд Тротман от лаборатория "Колд Спринг Харбър" в Ню Йорк, САЩ, са установили, че витамин К забавя развитието на рака на простатата при мишки, съобщи научната институция на сайта си. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс", предава БТА.
През 2001 г. Националният институт за изследване на рака в САЩ поставя начало на изследване, което да установи дали витамин Е може да лекува или да предотврати развитието на рак на простатната жлеза. В изследването се включват 35 000 мъже и е предвидено то да продължи до 12 години. Едва три години по-късно обаче експериментът е прекратен и участниците спират да приемат витамин Е. Оказва се, че този витамин не само не забавя и не предотвратява злокачественото заболяване, но и все повече мъже, които приемат добавки с витамин Е, се разболяват. Тогава проф.Тротман допуска, че щом антиоксидант като витамин Е не успява да повлияе на рака на простатата, е възможно това да стори прооксидант, какъвто е витамин К. В природата той се съдържа в зелените листни зеленчуци.
В изследването на екипа на проф.Тротман на мишки, болни от рак на простатата, се дава синтетичен витамин К (менадион), който се намесва в процеса на развитие на раковите клетки. Изследователите установяват, че менадионът убива клетките на рака на простатната жлеза, като намалява количеството на липида PI(3)P. Без него клетките спират да рециклират постъпващите елементи и експлодират. В резултат на това развитието на заболяването при мишките се забавя значително. Проф.Тротман се надява експериментът да намери приложение в пилотни изследвания и при хора със заболяването.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пaтoлoгичeн лъжeц е Бибитко с жипката
15:25 28.10.2024
2 редник
Хм, какви други зеленчуци има?... 😉
15:33 28.10.2024