Тест с царевица ни помага да разберем колко бързо е храносмилането

12 Февруари, 2025 15:29 1 081 8

  • храносмилане-
  • храносмилателен тракт-
  • стомах-
  • черва-
  • чревна флора-
  • тест-
  • царевица

За целта се налага да постоим малко по-дълго в тоалетната

Тест с царевица ни помага да разберем колко бързо е храносмилането - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора внимават какви храни консумират, като разучават внимателно дали те са полезни и хранителни. Но замисляли ли сте се с каква скорост тази храна преминава през вашата храносмилателна система? Този въпрос е от съществено значение, тъй като скоростта на преминаване на храната през стомашно-чревния тракт влияе върху здравето и общото ни благосъстояние.

Как функционира храносмилателната система?

След като сдъвчем и погълнем храната си, тя започва своето пътуване по дългия и сложен стомашно-чревен тракт – път, който започва от устата и завършва в ануса. По пътя си храната преминава през специализирани органи: стомахът, който я разгражда, тънките черва, където се абсорбират хранителните вещества, и дебелите черва, които поемат вода и соли.

Движението на храната през храносмилателната система се нарича чревна моторика. Този процес се контролира частично от трилиони бактерии, които обитават червата ни. Чревният микробиом играе жизненоважна роля, тъй като тези бактерии помагат за развитието на имунната ни система и разграждането на храната.

Защо микробиомът е толкова важен?

Когато се храним, не само захранваме тялото си, но и подхранваме микроорганизмите, които живеят в червата ни. В замяна тези бактерии произвеждат малки молекули, наречени метаболити, които стимулират чревната моторика и подпомагат функционирането на нервите в червата. Без тези бактерии и техните метаболити, червата ни биха били по-малко способни да придвижват храната, което може да доведе до запек и дискомфорт.

Какво представлява времето за чревен транзит?

Времето, необходимо на храната да премине през стомашно-чревния тракт, се нарича чревен транзит. Този процес е различен при всеки човек. Според последни изследвания транзитното време може да варира между 12 и 73 часа, като средното е около 23-24 часа.

Различни фактори, като генетика, хранителен режим и съставът на чревния микробиом, могат да повлияят на скоростта на храносмилане.

  • Бавен чревен транзит: Ако храната се движи твърде бавно, бактериите в дебелото черво започват да използват протеини като източник на енергия вместо фибри. Това може да доведе до образуването на токсични газове, подуване и възпаление. Освен това може да се натрупат несмлени частици храна в тънките черва, причинявайки болка, гадене и подуване.

  • Бърз чревен транзит: Ако храната преминава прекалено бързо, тялото няма достатъчно време да абсорбира вода и хранителни вещества, което може да доведе до диария, дехидратация и липса на основни микроелементи. Причините за ускорено храносмилане могат да включват стрес, синдром на раздразненото черво (IBS) и възпалителни заболявания на червата.

Как да разберете скоростта на своя чревен транзит?

Има лесен тест, който можете да направите у дома – нарича се "тест с царевица".

  1. Не яжте царевица в продължение на 7-10 дни, за да изчистите червата си.

  2. Запишете деня и часа, в който изядете шепа царевица или кочан царевица.

  3. Следете следващите си изхождания и отбележете момента, в който видите „златното съкровище“ в изпражненията си. То няма как да не се появи, понеже ципата на царевицата не може да бъде разградена от стомашните сокове.

Този тест не е напълно точен, но може да ви даде обща представа за чревния ви транзит. Ако царевицата премине за 12 часа или по-малко, вашата храносмилателна система работи бързо. Ако минат повече от 48 часа, чревният ви транзит е по-бавен.

Как да подобрите чревния си транзит?

Ако забележите, че храносмилането ви е прекалено бързо или твърде бавно, има няколко начина да го подобрите:

  • Ако транзитът ви е прекалено бърз, добре е да се консултирате с лекар, за да изключите медицински проблеми.

  • Ако е малко по-бавен, но не изпитвате допълнителни симптоми, можете да увеличите приема на фибри чрез повече плодове и зеленчуци, да пиете повече вода и да се движите по-активно.

Спазването на балансирана диета ще ви помогне да поддържате червата си здрави и функциониращи правилно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малееее

    11 1 Отговор
    Идиоти...
  • 2 шаа

    11 0 Отговор
    "Запишете деня и часа, в който изядете шепа царевица или кочан царевица."

    А кочана може ли да го нарежем на шайби?
  • 3 Бай Ламби

    5 1 Отговор
    Ама царевицата варена ли требе да е или сурова?Че ако е сурова аз веке зъби нямам да я рупам.Па ако е на кочан не ми се мисли ка ша го преглътна тоз кочан.
  • 4 Тест на чревния тракт

    10 2 Отговор
    От кой край се слага кочана?
  • 5 Про стачка

    7 0 Отговор
    Ям царевица всеки ден и след всяко ако ровя с клечка да търся непреработените царевични зърна !
    А бе откъде ги копирате такива неща за фрустрирани домакини и кифли?
    В бг- мама още го няма
  • 6 бай Бончо

    5 2 Отговор
    При социализма с царевица се храниха животните
  • 7 А ако не видим

    2 0 Отговор
    веднага златното съкровище, може ли да ровнем с пръста да го порърсим? И после да го дадем на ближния да го оближе?
  • 8 Лорда

    2 0 Отговор
    Кочана от царевица го ползвам предимно отзад.