Киселото мляко - ключ в превенцията на рак на стомаха

31 Март, 2025 15:31 2 865 16

  • кисело мляко-
  • йогурт-
  • рак-
  • дебело черво-
  • стомах

Консумацията на кисело мляко може да бъде особено ефективна в превенцията на рак на дебелото черво

Киселото мляко - ключ в превенцията на рак на стомаха - 1
Снимка: Shutterstock

След откритията, че чаша мляко може да понижи риска от рак, ново проучване обръща вниманието към друга популярна млечна храна – киселото мляко. Според изследователи, редовната консумация на кисело мляко може да намали риска от някои агресивни форми на колоректален рак, особено на така наречения проксимален рак на дебелото черво.

Диагнозите на колоректален карцином при хора под 55 години са се удвоили в световен мащаб през последните години, като се отчита близо 20% ръст. Като онколог, често получавам въпроси как може да се намали рискът от заболяването. Новите данни сочат, че киселото мляко може да играе роля чрез въздействието си върху чревната микробиота – естествената бактериална флора в нашия стомашно-чревен тракт.

Чревният микробиом е ключов за здравето – от храносмилането и имунната защита до потенциално влияние върху развитието на ракови клетки. Установено е, че бактериите могат да присъстват дори в самите тумори. Затова поддържането на балансирана микробиота е от съществено значение за силна имунна система и ограничаване на възпалителни процеси, които са фактор в канцерогенезата.

Киселото мляко съдържа живи култури от полезни бактерии като Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които подпомагат поддържането на този баланс.

Проучването обхваща над 150 000 участници, проследени в продължение на десетилетия. Установено е, че хората, които консумират по две или повече порции кисело мляко седмично, имат значително по-нисък риск от развитие на агресивния проксимален колоректален карцином. Този тип рак възниква в дясната част на дебелото черво и се свързва с по-лоша прогноза в сравнение с левостранните форми.

Изследователите измерват нивата на бактерията Bifidobacterium в туморната тъкан на 3 079 пациенти с диагноза колоректален рак и откриват корелация между високата консумация на кисело мляко и по-ниския риск от този специфичен тип рак.

Сред възможните обяснения за този ефект е способността на пробиотиците в киселото мляко да подобряват разнообразието и баланса на чревната флора, да намаляват възпалението и количеството на канцерогенни вещества. Освен това киселото мляко може да укрепи чревната бариера, което намалява пропускливостта на червата – фактор, свързан с повишен риск от рак.

Ползите от киселото мляко не се ограничават само до потенциална защита срещу рак. То е богато на калций, подпомагащ костната плътност и профилактиката на остеопороза, както и на белтъчини – особено в гръцкия йогурт, който съдържа 15-20 грама протеин на порция. Някои проучвания свързват киселото мляко и с понижен риск от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и дори диабет тип 2.

Но не всяко кисело мляко е еднакво полезно. Препоръчва се избор на натурално, неподсладено кисело мляко, за да се избегне излишният прием на захар, който може да доведе до наднормено тегло – сам по себе си рисков фактор за рак. Киселото мляко с живи култури и минимално обработени съставки, като пълномаслен гръцки йогурт, са предпочитан избор.

Във Великобритания всяка година се диагностицират около 45 000 нови случая на рак на дебелото черво, което го прави четвъртият по честота рак в страната и трети в световен мащаб. Според данни на Cancer Research UK, 54% от тези случаи биха могли да бъдат предотвратени чрез по-здравословен начин на живот.

Докато изследванията продължават да разкриват сложната връзка между диетата, чревното здраве и онкологичния риск, редовната консумация на кисело мляко се очертава като лесна, достъпна и полезна стъпка към по-здравословен начин на живот. В комбинация с разнообразно меню, богато на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, както и с редовна физическа активност, киселото мляко може да се превърне в съюзник в дългосрочната профилактика на редица хронични заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    16 0 Отговор
    Кое кисело мляко? Нашенското ни с бациликус булгарикус или демократичните йогурти в магазините?
  • 2 Механик

    16 1 Отговор
    Това дето го продавате не е кисело мляко.
    Една отворена кофичка стоя в хладилника месец и половина. И да ви кажа, дори не бе се вкиснало.
    Кой знае какво съдържа вътре, но бас държа, че и след година ще е в срок на годност.
  • 3 Феникс

    15 1 Отговор
    Такова нещо като кисело мляко по магазините няма, аз от години се принуждавам да си го квася сам!
  • 4 Слави

    10 1 Отговор
    От БГ киселото мляко е по вероятно да хванеш рак. То е само химия, като повече от нещата. Добре ,че имаме 5 граници та да пазаруваме нормална храна.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Любов

    5 0 Отговор
    Не позволявайте да се появяват тумори. Витамин Б17 унищожава Туморите. Поддържайте тялото си алкално. СЛЪНЦЕТО - здраве да ви носи със своите изгряващи и залязващи лъчи по кожата Ви. Младост - означава, че и на стари години клетките ви се делят! Как да направиме така, че и на стари години да изглеждаме на 30. Как става това? Има 10 неща които карат КЛЕТКАТА ДА СЕ ДЕЛИ и на стари годинипа, макар и да си на 100. Еееее ми то ако това го узнаят ТЪРТЕИТЕ жа станат ВЕЧНИ. Унищожете Червеите, Паразитите и Бактерията Кандида и всичко ще е наред. Как става това: Слагате в Стъклен Буркан Зелени Орехи и ги заливате 90% с Етилов алкохол. След като се разтвори за един месец Зелената част на Ореха слагате разтвора в бутилки долу в мазето и пиете по една чаена лъжичка преди ядене - Избива всички ПАРАЗИТИ в тялото. Яйцата които Паразитите снасят се унищожават чрез Карамфилови семенца, а Седемте Стадиума докато стане голям Паразит и ти влезе примерно в Мозъка или Черния дроб и от там започне на снася яйца и доктора вика: "Имаш РАК на Мозъка или Черния Дроб" се унищожават с билката "ПЕЛИН"! В Стъклено бурканче пълно до половината с Мед настъргвате Корен от Турмерик - Куркума. Понеже Кандидата се храни със Сладко - Мед изяжда едновременно и Турмерика и Умира. Туморите се унищожават лесно с Чай от билката "ХВОЩ" и с Компреси от "ХВОЩ". В устата си слагаш Прополис и хвощ и избива в устата всичко. Накрая Изяждаш едно Кисело мляко и ти се възстановяват добрите бактерии!
  • 7 Никога

    5 0 Отговор
    Не се доверявайте на тази статия
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Никой

    6 0 Отговор
    Ха сега познайте, дали в фабричното кисело мляко има полезни бактерии ?
  • 10 От село

    2 0 Отговор
    Едно време робовладелецът се е грижел за стадото в кошарата си за всичко... строил им е домове, гледал е да са здрави - постоянно здрави, да имат храна намирал им е съпруги за да се раждат и да правят род, за да не ходи при търговците на роби и да има плаща в злато за нови роби. То че са работели за него е друг въпрос. без работа няма храна, няма дом, няма нищо. А сега какво? За стадото в фермата не се грижи никой! Стадото плаща данък, за да има Управляващи, Пазачи, Доктори и никой не дбае за неговото здраве, да има дом, да има чиста животворна екологична храна...и Чисто и Свято Българско Кисело Мляко с двете Пробиотик Български Бактерии живеещи в стомаха на Овцете пасящи чиста жива тревица по Балканите! Само че те веке Овцете ги избиха!
  • 11 Герой с Меч

    2 0 Отговор
    Защо вирусите трябва да се пазят от нас, след като вируси не съществуват? Науката е дала името "Вирус" на "Генетичните Точки" намиращи се по повърхността на бактериите. При влизане на бактерията в устата, носа, стомаха, червата... тя с тия точици започва да произвежда Белтък с който да просъщетсвува в нашето тяло. Така, че е добре винаги преди лягане да се хапнете истинско Българско Кисело Мляко и Добрите Бактерии в него да се Бият с недобрите.
  • 12 Българин

    2 1 Отговор
    По времето на Соца мама правеше всяка седмица домашно Кисело Мляко в къщи. Баба ми печеше хляб в джамала. Дядо копаше на откраднатите му земи в ТКЗС. Мама правеше супи от боб, леща.... като дойдеше пролетта малко агнешко... Имаше специални капачки за буркани и в тях правеше мама кисело зеле, чушки домати.... Майка и татко постоянно работеха по време на Соца.... пет дена за да изхранват комунистите, а в събота и неделя правеха храна за да израстна аз .... от малко детенце на голям мъж.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 я по сериозно

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Ти на колко си? Аз съм на 73 и съм расъл в семейство не с наследства, а започнало от нулата и средни доходи или под средните, но чак такива дето ги описваш не помня. За да е истина трябва да си поне с 20 по стар. Единствено печенето на хляб на село, където живееха бабите и дядовците ми е спомен, но от възраст преди да тръгна на училище.
  • 15 Хмм

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    все още правят домашно кисело мляко, имам комшийка, която прави дори от овче, но прекали с консумацията и получи непоносимост към лактоза, аз мисля че не е от киселото мляко, а от сирене и сладолед

    Коментиран от #16

  • 16 нищо ново под слънцето

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хмм":

    Домашното кисело мляко изобщо не е проблем да си направиш, а много хора си го квасят в къщи и сега, но проблема е да се снабдиш с истинско мляко ако не си производител или нямаш съседи отглеждащи млеконадойни животни. В средата на миналия век и малко след това, особено по селата, във всяка къща имаше животни. Всеки разполагаше всекидневно с различни количества мляко, но то е нетрайно и трябва да се преработи ако не искаш да го изхвърлиш или да го дадеш на животните. Затова мляко си квасеха и правеха сирена, баници или кашкавали всички производители, за да остане по дълго време използваемо, а не по друга причина.