След откритията, че чаша мляко може да понижи риска от рак, ново проучване обръща вниманието към друга популярна млечна храна – киселото мляко. Според изследователи, редовната консумация на кисело мляко може да намали риска от някои агресивни форми на колоректален рак, особено на така наречения проксимален рак на дебелото черво.
Диагнозите на колоректален карцином при хора под 55 години са се удвоили в световен мащаб през последните години, като се отчита близо 20% ръст. Като онколог, често получавам въпроси как може да се намали рискът от заболяването. Новите данни сочат, че киселото мляко може да играе роля чрез въздействието си върху чревната микробиота – естествената бактериална флора в нашия стомашно-чревен тракт.
Чревният микробиом е ключов за здравето – от храносмилането и имунната защита до потенциално влияние върху развитието на ракови клетки. Установено е, че бактериите могат да присъстват дори в самите тумори. Затова поддържането на балансирана микробиота е от съществено значение за силна имунна система и ограничаване на възпалителни процеси, които са фактор в канцерогенезата.
Киселото мляко съдържа живи култури от полезни бактерии като Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които подпомагат поддържането на този баланс.
Проучването обхваща над 150 000 участници, проследени в продължение на десетилетия. Установено е, че хората, които консумират по две или повече порции кисело мляко седмично, имат значително по-нисък риск от развитие на агресивния проксимален колоректален карцином. Този тип рак възниква в дясната част на дебелото черво и се свързва с по-лоша прогноза в сравнение с левостранните форми.
Изследователите измерват нивата на бактерията Bifidobacterium в туморната тъкан на 3 079 пациенти с диагноза колоректален рак и откриват корелация между високата консумация на кисело мляко и по-ниския риск от този специфичен тип рак.
Сред възможните обяснения за този ефект е способността на пробиотиците в киселото мляко да подобряват разнообразието и баланса на чревната флора, да намаляват възпалението и количеството на канцерогенни вещества. Освен това киселото мляко може да укрепи чревната бариера, което намалява пропускливостта на червата – фактор, свързан с повишен риск от рак.
Ползите от киселото мляко не се ограничават само до потенциална защита срещу рак. То е богато на калций, подпомагащ костната плътност и профилактиката на остеопороза, както и на белтъчини – особено в гръцкия йогурт, който съдържа 15-20 грама протеин на порция. Някои проучвания свързват киселото мляко и с понижен риск от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и дори диабет тип 2.
Но не всяко кисело мляко е еднакво полезно. Препоръчва се избор на натурално, неподсладено кисело мляко, за да се избегне излишният прием на захар, който може да доведе до наднормено тегло – сам по себе си рисков фактор за рак. Киселото мляко с живи култури и минимално обработени съставки, като пълномаслен гръцки йогурт, са предпочитан избор.
Във Великобритания всяка година се диагностицират около 45 000 нови случая на рак на дебелото черво, което го прави четвъртият по честота рак в страната и трети в световен мащаб. Според данни на Cancer Research UK, 54% от тези случаи биха могли да бъдат предотвратени чрез по-здравословен начин на живот.
Докато изследванията продължават да разкриват сложната връзка между диетата, чревното здраве и онкологичния риск, редовната консумация на кисело мляко се очертава като лесна, достъпна и полезна стъпка към по-здравословен начин на живот. В комбинация с разнообразно меню, богато на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, както и с редовна физическа активност, киселото мляко може да се превърне в съюзник в дългосрочната профилактика на редица хронични заболявания.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 провинциалист
15:38 31.03.2025
2 Механик
Една отворена кофичка стоя в хладилника месец и половина. И да ви кажа, дори не бе се вкиснало.
Кой знае какво съдържа вътре, но бас държа, че и след година ще е в срок на годност.
15:43 31.03.2025
3 Феникс
15:50 31.03.2025
4 Слави
15:52 31.03.2025
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Любов
16:02 31.03.2025
7 Никога
16:03 31.03.2025
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Никой
16:05 31.03.2025
10 От село
16:14 31.03.2025
11 Герой с Меч
16:16 31.03.2025
12 Българин
Коментиран от #14, #15
16:19 31.03.2025
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 я по сериозно
До коментар #12 от "Българин":
Ти на колко си? Аз съм на 73 и съм расъл в семейство не с наследства, а започнало от нулата и средни доходи или под средните, но чак такива дето ги описваш не помня. За да е истина трябва да си поне с 20 по стар. Единствено печенето на хляб на село, където живееха бабите и дядовците ми е спомен, но от възраст преди да тръгна на училище.16:58 31.03.2025
15 Хмм
До коментар #12 от "Българин":
все още правят домашно кисело мляко, имам комшийка, която прави дори от овче, но прекали с консумацията и получи непоносимост към лактоза, аз мисля че не е от киселото мляко, а от сирене и сладоледКоментиран от #16
17:25 31.03.2025
16 нищо ново под слънцето
До коментар #15 от "Хмм":
Домашното кисело мляко изобщо не е проблем да си направиш, а много хора си го квасят в къщи и сега, но проблема е да се снабдиш с истинско мляко ако не си производител или нямаш съседи отглеждащи млеконадойни животни. В средата на миналия век и малко след това, особено по селата, във всяка къща имаше животни. Всеки разполагаше всекидневно с различни количества мляко, но то е нетрайно и трябва да се преработи ако не искаш да го изхвърлиш или да го дадеш на животните. Затова мляко си квасеха и правеха сирена, баници или кашкавали всички производители, за да остане по дълго време използваемо, а не по друга причина.18:49 31.03.2025