Как да извлечем максимални ползи от броколите за здравето?

7 Март, 2025 17:15 1 055 4

  • броколи-
  • здраве-
  • ползи за здравето-
  • приготвяне-
  • съхранение

Ето как да ги съхранявате и приготвяте

Как да извлечем максимални ползи от броколите за здравето? - 1
Снимка: Shutterstock

Броколите са изключително полезен зеленчук, но за да се възползвате напълно от ползите му, трябва да го съхранявате и приготвяте правилно. Ето няколко практични съвета, които ще ви помогнат да запазите качествата и вкуса на броколите.

Как да съхраняваме броколи?

В хладилника: Увийте броколите в леко навлажнена кърпа или хартия. Избягвайте найлоновите торбички, защото те могат да задържат влага и да предизвикат образуване на плесен.

Не поставяйте броколи близо до ябълки, банани или круши, тъй като те отделят етилен, който ускорява узряването и увяхването на зеленчука.

Замразяване (до 6 месеца): Разделете броколите на розички, бланширайте за 4 минути, след това ги охладете в ледена вода, подсушете и съхранявайте в плътно затворени пликове или кутии във фризера.

Какво да правим с пожълтяващите броколи?

Ако броколите започнат да пожълтяват, това означава, че са близо до цъфтеж. Те не са развалени, но съдържат по-малко витамини. Използвайте ги в супи, пюрета или яхнии. При забележка на петна от плесен, отрежете засегнатите места, преди инфекцията да проникне в дълбочина.

Не изхвърляйте стъблата и листата

Не само розичките, но и стъблото и листата на броколите са ядливи и богати на витамини и фибри. Просто отстранете твърдата външна обвивка, нарежете меката вътрешност и гответе по желание – сварени, пържени или добавени в супи.

Може ли да се хапват сурови?

Да! Суровите броколи са отличен източник на фолиева киселина, антиоксиданти и сулфорафан – съединение с предпазващи от заболявания свойства. Ако обаче имате чувствителен стомах, започнете с малки порции, за да избегнете подуване.

Идея за лесна салата с броколи
Нарежете броколи, кисела ябълка, червена чушка и зелен лук. За дресинг смесете:

  • Оцет (3 с.л.)
  • Олио или зехтин (2 с.л.)
  • Горчица (1 ч.л.)
  • Мед или кленов сироп (1 ч.л.)
  • Млян черен пипер

Как да готвим броколите, за да запазим максимално хранителните вещества

Не ги преварявайте! Сулфорафанът се разгражда при продължителна топлинна обработка.

Бланширане (3-4 минути), готвене на пара, бързо запържване или микровълнова обработка за около 1 минута.

С правилно съхранение и внимателна подготовка броколите не само ще запазят хранителните си вещества, но и ще ви предложат свеж вкус и текстура във всяко ястие. Bon appétit!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената шапчица

    2 2 Отговор
    Трябва да си лед, за да ядеш броколи
  • 2 Червената шапчица

    3 1 Отговор
    луд, а не лед....
  • 3 УдоМача

    5 0 Отговор
    Като ги даваме на прасито по време на постите а след постите изядем прасито.
  • 4 Манол 24

    3 0 Отговор
    Имаше един извратен Перничанин,който караше жена му да яде броколи.
    И после я подкарва на задна скорост докато не се…..
    От както разбрах за това броколи не съм ял.