Броколите са изключително полезен зеленчук, но за да се възползвате напълно от ползите му, трябва да го съхранявате и приготвяте правилно. Ето няколко практични съвета, които ще ви помогнат да запазите качествата и вкуса на броколите.
Как да съхраняваме броколи?
В хладилника: Увийте броколите в леко навлажнена кърпа или хартия. Избягвайте найлоновите торбички, защото те могат да задържат влага и да предизвикат образуване на плесен.
Не поставяйте броколи близо до ябълки, банани или круши, тъй като те отделят етилен, който ускорява узряването и увяхването на зеленчука.
Замразяване (до 6 месеца): Разделете броколите на розички, бланширайте за 4 минути, след това ги охладете в ледена вода, подсушете и съхранявайте в плътно затворени пликове или кутии във фризера.
Какво да правим с пожълтяващите броколи?
Ако броколите започнат да пожълтяват, това означава, че са близо до цъфтеж. Те не са развалени, но съдържат по-малко витамини. Използвайте ги в супи, пюрета или яхнии. При забележка на петна от плесен, отрежете засегнатите места, преди инфекцията да проникне в дълбочина.
Не изхвърляйте стъблата и листата
Не само розичките, но и стъблото и листата на броколите са ядливи и богати на витамини и фибри. Просто отстранете твърдата външна обвивка, нарежете меката вътрешност и гответе по желание – сварени, пържени или добавени в супи.
Може ли да се хапват сурови?
Да! Суровите броколи са отличен източник на фолиева киселина, антиоксиданти и сулфорафан – съединение с предпазващи от заболявания свойства. Ако обаче имате чувствителен стомах, започнете с малки порции, за да избегнете подуване.
Идея за лесна салата с броколи
Нарежете броколи, кисела ябълка, червена чушка и зелен лук. За дресинг смесете:
- Оцет (3 с.л.)
- Олио или зехтин (2 с.л.)
- Горчица (1 ч.л.)
- Мед или кленов сироп (1 ч.л.)
- Млян черен пипер
Как да готвим броколите, за да запазим максимално хранителните вещества
Не ги преварявайте! Сулфорафанът се разгражда при продължителна топлинна обработка.
Бланширане (3-4 минути), готвене на пара, бързо запържване или микровълнова обработка за около 1 минута.
С правилно съхранение и внимателна подготовка броколите не само ще запазят хранителните си вещества, но и ще ви предложат свеж вкус и текстура във всяко ястие. Bon appétit!
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Червената шапчица
17:39 07.03.2025
2 Червената шапчица
17:41 07.03.2025
3 УдоМача
18:27 07.03.2025
4 Манол 24
И после я подкарва на задна скорост докато не се…..
От както разбрах за това броколи не съм ял.
18:35 07.03.2025