Поддържането на здравословен начин на живот започва с правилно хранене, което означава да бъдем по-внимателни към типа храни, които консумираме. Вредните продукти, особено тези, съдържащи трансмазнини, са сред най-опасните за сърцето и кръвоносните съдове.
Това подчерта в свое интервю диетологът и здравен треньор, Катерина Крупкина, основател на училището Mindful eating. Според нея, макар че прекомерната употреба на захар не е препоръчителна, истинският проблем идва от трансмазнините – те водят до възпаления в организма и не могат да бъдат ефективно изхвърлени от него, пише vesti.bg.
Как да разпознаем трансмазнините?
Най-лесният начин е да проверяваме етикета на даден продукт. Описания като „хидрогенирано масло“, „частично хидрогенирано“ или „частично модифицирано“ са сигнали, че в състава му може да се съдържат трансмазнини. Ако продуктът по принцип би трябвало да е течен, но е в твърдо състояние и е обозначен като „модифицирано масло“, има голяма вероятност да е обогатен с хидрогенирана мазнина.
Въпреки че е почти невъзможно да изключим напълно определени любими храни, ключът е в умерената консумация. „Дори да прекалим с иначе полезни храни, като елда например, това няма да се отрази добре на организма. Затова целта ни е да поддържаме здравословен баланс“, съветва Крупкина.
Кои храни най-често съдържат трансмазнини?
Трансмазнините са вид ненаситени мазнини, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Обикновено се срещат в следните продукти:
- Пържени храни: картофки, чипс, бърза храна, приготвяна с хидрогенирани масла.
- Печива и сладкарски изделия: торти, бисквити, пица, кроасани и други, направени с маргарин или частично хидрогенирани масла.
- Готови закуски: пуканки, крекери, чипс.
- Млечни и месни продукти: някои топени сирена, колбаси, хот-дог, съдържащи малки количества трансмазнини.
- Замразени храни: приготвени ястия като замразена пица или други готови за консумация продукти.
За да се грижим пълноценно за здравето си, е добре да избягваме прекомерното количество трансмазнини. Четенето на етикети и съзнателният избор на хранителни продукти са първите стъпки към по-добър контрол върху приема на вредни вещества. Като поддържаме балансирано меню и обръщаме внимание на съдържанието на мазнини, можем да запазим здравето на сърцето и кръвоносната си система в дългосрочен план.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 от такива боклуци
16:36 09.03.2025
2 Урсула фон дер Миндер
Коментиран от #10
16:39 09.03.2025
3 Уса
Коментиран от #11
16:55 09.03.2025
4 Бинго бонго
17:08 09.03.2025
5 анонимен
Коментиран от #8
17:17 09.03.2025
6 анонимен
17:18 09.03.2025
7 Лекар
17:37 09.03.2025
8 Българин
До коментар #5 от "анонимен":
Ти по ги разбираш нали 😉17:37 09.03.2025
9 Ние знаем
18:16 09.03.2025
10 бубулечка
До коментар #2 от "Урсула фон дер Миндер":
мммм че си вкусен18:40 09.03.2025
11 муса
До коментар #3 от "Уса":
ше те изсушя напекан18:41 09.03.2025