Какво четем на етикета на агнешкото от Нова Зеландия? Богомил Николов пред ФАКТИ

16 Април, 2025 09:03 4 215 33

  • богомил-
  • николов-
  • агнешко-
  • активни потребители-
  • етикет-
  • козунак

Не възможно да сложиш 6 яйца, както е по рецептата за 1 килограм козунак, и той да струва 1 лев за 400 грама, казва той

Какво четем на етикета на агнешкото от Нова Зеландия? Богомил Николов пред ФАКТИ - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво агнешко ще ядем за Великден и как да се ориентираме какво пише на етикета… Пред ФАКТИ говори Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“.

- Г-н Николов, винаги преди Великден става актуална темата за това на каква цена ще купуваме агнешкото месо, какво месо ще видим в магазините и колко ще струва. Как да се ориентират хората в магазина?
- Вижте, ако очаквате да чуетe като съвет вижте това, докоснете онова и готово - няма как да стане. Сетивата ни не са достатъчни, за да определим кое какво е като го гледаме. Просто трябва да имаме доверие в системата. Има достатъчно правила в държавата, които ни гарантират какво ще ядем, но с условието, че те трябва да се спазват. Давам пример с дебата, който се повдигна в последните дни, за внесеното агнешко от Нова Зеландия, което е замразено. Ако се приложат стриктно регламентите на Европейския съюз, не би трябвало да имаме проблем. Респективно и да водим този разговор. Въпросът е дали може да имаме доверие, че правилата се спазват. Както стана ясно в последните дни, основният въпрос, който стои, е това агнешко кога е замразено. Защо? Защото това не е отразено на етикета.

- Точно това исках и аз да изкоментираме конкретно. Какво значи замразено, размразено и как това се отбелязва на етикета?
- Датата на производство, според разясненията на Агенцията по храните, е датата на размразяване и пакетиране, когато месото е получено замразено в дадено място. На етикета виждаме датата, когато е пакетирано, тя съвпада най-често и с времето, когато е размразено, защото веднага се пакетира. Съгласно европейския регламент, когато месото е размразявано, то трябва да се отбележи на етикета и датата на замразяване. А на етикета, обикновено, се вижда само датата на размразяване, която се сочи и като дата на производство. Съгласно правилата, контролните органи имат пълен достъп до веригата за проследяване, за да може винаги да се регистрира кой какво е продал, какво е внесъл и така нататък, за да се стигне до пълния произход и до фермата. Това по документация няма как да се скрие. Въпросът е защо на това месо, което е внесено и размразено, не се отбелязва и датата на замразяване. И това, респективно, нарушение ли е… Според нашето тълкуване на регламента – от асоциация „Активни потребители“, е нарушение. Според БАБХ не е. Според тях няма проблем да не се вижда датата на замразяване. За потребителите със сигурност по-коректно би било на етикета да има датата на замразяване и датата на размразяване. Това има своя логика, защото потребителят се нуждае от тази дата на замразяване. Ако някой е държал едно месо 5 години на склад и е решил сега да го пусне в търговската мрежа, виждаме само дата на размразяване. Ако обаче потребителят има две дати, най-малкото ще бъде по-правилно информиран и ще направи вече избор дали да го купува, или не. Ако месото вече е развалено, това ще се познае. Така че въпросът около този внос е в това. Да, иначе месото най-вероятно ще е годно, но остава това неприятно усещане за манипулация и че не ни е предоставена пълната информация.

- Имате ли някаква статистика колко често и в какви количества внасяме месо от Нова Зеландия?
- Аз нямам. Всяка година Министерството на земеделието и храните публикува агрохранителен доклад и може там да има тази информация, но аз я нямам.

- Агнешко от Македония, от Румъния… По-качествено ли е и на по-добра цена ли е?
- Това, което знаем, е, че има внос и в това няма нищо лошо. Особено на фона на това, че ние не произвеждаме достатъчно. В този дебат - кое е по-качествено, по-хубаво, не бих участвал. Нека потребителите си решават. Но няма нищо по-хубаво за потребителя от това да има избор. Ако искате българско, македонско, румънско, гръцко… Нека хората си решават.

- И друг интересен въпрос се повдигна, защото във веригите се появи козунак, който за 400 грама струва 1 лев… Това козунак ли е?
- Вярвам, че всеки може да си отговори на този въпрос, ако прочете етикета. Аз ще ви кажа, че не възможно да сложиш 6 яйца, както е по рецептата за 1 килограм козунак, и той да струва 1 лев за 400 грама. Просто няма как да се направи, ако се спазват всички съставки. Когато видите такава ниска цена, тя може да се дължи на две неща – примерно срокът на годност изтича и продуктът е пуснат на ниска цена, за да може да се реализира и да не се изхвърля, а втората причина е, че е направен от евтини съставки. Какъвто явно е случаят сега. При промишленото производството, когато се използват някакви добавки, може да се свали цената. Но този продукт вече дали е козунак? Просто като хранителна стойност той няма как да се доближи на истинския козунак.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 попфолковник Марков 🐖🍺👍

    13 0 Отговор
    четрм че бьлгарско
  • 3 попфолковник Марков 🐖🍺👍

    11 0 Отговор
    четем че е бьлгарско
  • 4 А агнешкото

    19 1 Отговор
    в била дето е внос от нова Зеландия защо е 10 лева килото?

    Коментиран от #14

  • 5 да внесат 500 тона от турска

    13 3 Отговор
    2 пъти е по евтино . без налози от ес . да има за лапане . засега има 700 тона което е малко . по 24 лева е скъпо . македонското и гръдското е добре . кочове, овци и всякакви тревопасни за великден . в лидъл в фрг е 4 пъти по евтино . 7 лева без кокал . прясно . там има кланници и голям добив . в украйна също има . почти без пари .
  • 6 хората си подменят замразените резерви

    29 2 Отговор
    а тука изядаме всичко, на бою зет му е най доволен
  • 7 Сталин

    23 6 Отговор
    Агнешкото от Нова Зеландия е най отвратителното нещо което може да ядеш ,това са гранули микс от токсини с които хранят животните там
  • 8 Маор

    23 2 Отговор
    Четем,че е от щастливи овци.Които,когато е дошъл часа,сами са си теглили ножа с блажена усмивка.
  • 9 Последния Софиянец

    23 0 Отговор
    Бай Рибан от Велинград раздава агнета безплатно.Мафията иска да ги убие за да строят хотели.
  • 10 Какво са ни виновни агнетата

    8 3 Отговор
    Да ги ядем
  • 11 Реалност

    25 8 Отговор
    Всеки соро со ид и русо фоб трябва да е горд, че господарите му от ЕС го хранят с червеи, с буболечки и с 20-годишно размразено вмирисано месо

    Коментиран от #23

  • 12 Мунчо

    25 1 Отговор
    Браво Богомиле,браво!Дълбоко замразеното месо се съхранява - 8 годишното при минус 80 градуса,9 годишното
    при минус 90 градуса.Да беше казал,че подменяйки резервата от месо,хората го продават от 1 до 5 $ за кг.
    Нека народа ни знае,какво ядем и на каква цена!Играта с печатите е добре известна на родните управляващи!
  • 13 Ха ха ха

    11 7 Отговор
    Няма по-екологична държава и по-строги изисквания за чистота на околната среда от новозеландските. Купувайте спокойно .
  • 14 Фокс

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "А агнешкото":

    Защото може и 20 години да е стояло замразено затова
  • 15 Павел пенев

    15 5 Отговор
    Богомил Николов е шеф на Асоциация ГОЛЕМИ ЯЙЦА. Той ще ви научи как да ядете агнешко, което е от другия край на света, размразявано и замразявано няколко пъти в последните 10 години, но все пак е прясно. Яйцата пък са радиационни от Украйна, но като ги сварите и ги боядисате, радиацията значително намалява. Важно е да четете етикетите. Уникален простак. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК.

    Коментиран от #17

  • 16 Оставка!

    10 2 Отговор
    Съд и затвор!
  • 17 Абе

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Павел пенев":

    Не е про стак човека, ама нали и той се храни от тая ала бала. Какво да каже, като требва и той да си купи агнешко за празника, ама от онова по 32 лева.

    Коментиран от #28

  • 18 Ах Ох

    10 0 Отговор
    Важното е да имаме доверие в системата, ахахахахахаааа 🤣
  • 19 Никой

    2 2 Отговор
    Последно - да се храним ли или да чакаме.

    Няма значение какво ядеш - няма да умреш от ядене.

    Хубаво е да има прясно месо - но като няма - няма.
  • 20 ние нямаме информация и колко над 500

    13 2 Отговор
    милиарда е откраднал бойко и мафията му ! нека той да каже а не да се кръсти като и без това е комунистическа измет !
  • 21 Тинтири

    20 1 Отговор
    монитори! Защо в България се произвежда малко агнешко (и не само агнешко) месо!? Отговора на въпроса беше даден преди няколко месеца във Велинград! Всеки Българин знае че такава държава вече не съществува! Има колония на ЕС която е на закриване! Защо е така? Някой чул лице български политик участник в управлението да се възпротиви на Брюксел??? Отговора е НЕ! Няма и да чуе! До като мафията управлява държавата населението ще яде това което ТЯ Му поднася.
  • 22 Тома

    12 0 Отговор
    А къде са проверяващите на държавна заплата защото българите изядоха храната за кучета, месо над 20 години,палма и сухо мляко и още химически боклуци
  • 23 Аде бе

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Реалност":

    Фчера купих за 20 евро едно пакетче-килото е 12,90 €,но се продава по-повече така,че излиза по 19-20 € агнешко без кокал за пакета.Има сичко-и сьомга,и телешко по кесийката на купувача.разбира се!Ко си са разпенил пак?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Kaлпазанин

    5 0 Отговор
    Аз отивам до овчаря сутринта ,посочвам му агнето хваща го слага го на кантара и след час си го взимам ,и кокошки си имам и си слагам колкото си яйца искам ,вие там по градовете си мислете за пари кариери и прайдове
  • 27 Кую

    2 0 Отговор
    Избяга по перваза.Нищо конкретно.
  • 28 Урсула

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Абе":

    ,......той да си купи агнешко за празника, ама от онова по 32 лева.....
    Такива като този и онези от БАБХ или ХЕИ пари за месо не дават. На тях им го носят, даже и готово изпечено..... дори "гарнирано" с пачки.
  • 29 БеГемот

    2 0 Отговор
    Ами козунака от 99 стотинки си в супер вече ядох....мммммм.....въпроса е тоя от 3.45 какъв е хахаха...
  • 30 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    ЯМ НОВОЗЕЛАНДСКО АГНЕШКО ОТ 30 ГОДИНИ
    ПОНЕЖЕ НЯМАМЕ В САЩ ,БЪЛГАРСКО
    .....
    И СИ Е ПО ДОБРО ОТ БЪЛГАРСКОТО - САМО БУТЧЕТА :))
  • 31 ОБЕКТИВНИЯ

    2 0 Отговор
    Както се казва :
    Дървено желязо от пластмаса ама
    еластично и ковко !
    Няма държава !
  • 32 Кмет

    0 0 Отговор
    Като слушам коментари на потребители,агнешко се яде веднъж в годината,направо ми идва да счупя телевизора.Този народ изяде цялата смрад на света,а каква плодородна земя имаме и на какво я превърнахме? Но за Ганьо е важно да се налапа,без значение какво е.Спрете се бе хора не е дошъл края на света,как може само за храна да говорите,а и сега още по важно ви е да се и снимката е нея.
  • 33 Ганя Путинофила

    1 0 Отговор
    Яжте на путин у.