Червеното вино може да намали риска от рак на гърдата, оборвайки общоприетото мнение, че алкохолът увеличава риска от заболяването, заявиха американски учени, цитирани от БНР.
Съавторът на изследването д-р Крисандра Шуфелт от медицинсксия център "Сидърс-Синай" заяви, че лекари отдавна установиха, че всички видове алкохол увеличават нивото на естрогена в организма, подхранвайки растежа на раковите клетки.
Новото изследване обаче показва, че химикали в ципата и семките на червеното грозде леко понижават нивата на естрогена, докато повишават тестостерона сред жените в предменопауза, които изпиват 230 милилитра червено вино всяка вечер в продължение на около месец.
Подобен ефект от консумацията на бяло вино не е наблюдаван. Изследването обхванало 36 жени, които близо месец трябвало да консумират "Каберне Совиньон" или "Шардоне", а след това сменили единия с другия вид вино. Кръвни проби били взимани два пъти месечно, за да се измерят хормоналните нива.
Според съавтора на изследването д-р Глен Бронстийн получените резултати не означават, че бялото вино увеличава риска от рак на гърдата, но използваното при производството му бяло грозде не съдържа същите "защитни" химикали, открити в червеното грозде.
Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в Journal of Women's Health.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА