25 Януари, 2012 15:44 2 909 0

Полезните съставки в червеното вино

  • вино-
  • червено вино-
  • полезно-
  • здраве

И алкохолните, и безалкохолните съставки в червеното вино имат полезен ефект, защото понижават риска от сърдечни заболявания, твърдят изследователи, цитирани от zdrave.bg. Резултатите от новото изследване върху ползите от червеното вино, публикувани в изданието American Journal of Clinical Nutrition, разкриват, че и алкохолната съставка етанол, и неалкохолните фенолни съставки имат противовъзпалителен ефект, с който би могло да се обясни т.нар. френски парадокс, т.е. фактът,че французите боледуват по-рядко от сърдечни заболявания, въпреки че диетата им е сравнително по-богата на наситени мазнини.

Много учени днес са склонни да смятат, че причината за този феномен е именно в повишената консумация на червено вино, което съдържа някои полезни съставки най-популярната от които е ресвератролът.

Испански учени са изследвали ефектите от различните съставки на червеното вино и са установили, че всяка от тях има различно влияние върху молекулите, причиняващи възпаление. В изследването са били включени само хора с висок риск от сърдечносъдово заболяване - поради наднорменото им тегло, тютюнопушене, диабет, високо кръвно налягане или други рискови фактори.

Преди и след всеки опит, при който на участниците били давани или червено вино (с етанол и полифеноли), или безалкохолно червено вино (само с полифеноли), или чист алкохол (джин), били оценявани стойностите на 25 серумни възпалителни биомаркери.

Според резултатите фенолите в червеното вино могат да променят срастването на левкоцитите, докато етанолът и полифенолите в комбинация могат да изменят разтворимите възпалителни медиатори при пациентите с висок риск от сърдечносъдови заболявания.

Авторите на изследването обясняват, че то осигурява важни нови доказателства, че наблюдаваният в много проучвания понижен риск от сърдечносъдови заболявания сред хората, които редовно консумират червено вино може да е резултат именно от комбинацията между алкохола и полифенолите в него.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА