10 Август, 2023 10:05 4 768 10

Рецепта на деня: Телешки стек с пепър сос

  • телешко месо-
  • стек-
  • пепър сос-
  • какво да сготвя

Както го правят в ресторантите

Рецепта на деня: Телешки стек с пепър сос - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 600 г телешки стек
  • Черен пипер
  • Сол

За соса:

  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 40 масло
  • 200 мл. готварска сметана
  • 200 мл. телешки бульон
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. черен пипер
  • 2 с.л. коняк
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Първа стъпка при подготовката за тази рецепта е да разрежете телешкия стек на 2 пържоли и да поръсите със сол и черен пипер. Загрявате в подходящ тиган зехтин и масло. Месото се запечатва по около 3 минути от всяка страна.

След това подгответе соса. В същата мазнина се слага останалото масло. Нарязаният на ситно лук се запържва за няколко минути. Добавя се скълцаният чесън и се поръсва с черен пипер. Налива се конякът и се фламбира. След това добавяте бульонът и сметаната. Сосът се кипва и след това температурата на котлона се намалява.

Сосът къкри още около 15 минути. Месото се връща в тигана и се полива с малко сос. Оставя се да загрее за още 2-3 минути, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Механик

    14 5 Отговор
    Афиширането на подобни рецепти е най-малкото подигравка и извращение с редовия българин.
    Вие виждали ли сте колко струва кило телешко? А сметана? А коняк?
    Който може да си позволи такова ядене, едва ли сам ще почне да си го прави. А тия които биха си го приготвили, едва ли имат пари за продуктите.
    Подобни рецепти са нонсенс.

    Коментиран от #4, #9, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 един от стадото

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Отделно мисирката":

    че месото не е телешко, а ако случайно е българско е от млекодайни крави. В Бя не се отглеждат месодайни. Най малкото пък ще колят телета..
  • 6 Говеждото ,

    7 3 Отговор
    от дърто по - дърто , върви за телешко и рецептата е неизпълнима !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шиптарски бег

    4 3 Отговор
    Лапай народе пържоли само по 500 лв.
  • 9 Монтъор

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    смятай з по 40 лв /сурови/+още една за мен??? И не ми се смята! Та прав си.
  • 10 манивелке

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    сменяш говеждото с руzzoфилско и воала