Сирни заговезни, известен също като Прощална неделя, е християнски празник, който се отбелязва в последната неделя преди началото на Великия пост и съответно е подвижен празник, винаги обаче Сирни заговезни е 49 дни преди Великден в неделен ден.
Сирни заговезни има различни наименования (Прошка, Прочка, Сирни поклади, Поклади, Сирница, Ората), които са свързани с типичната за празника обредност и традиции.
Значение:
Духовна подготовка за Великия пост
Празникът Сирни заговезни има двойно значение: от една страна, той е посветен на прошката – близките си прощават взаимно греховете и обидите, подготвяйки се духовно за Великия пост.
Подготовка на тялото за Великия пост
От друга страна, Сирни заговезни е последният ден, в който се позволява консумацията на млечни продукти преди строгия пост, който започва от следващия ден, понеделник. През периода на Великия пост, вярващите се въздържат от яденето на месо, млечни продукти и понякога дори риба, яйца и масло, в зависимост от традицията на конкретната църква.
Традиции
Традициите за Сирни заговезни включват различни народни обичаи, като например:
- изпращане на зимата и посрещане на пролетта;
- игри, песни и танци;
- приготвяне и споделяне на специфични за празника ястия;
- „хамкане“ (ламкане, ласкане) - на конец, окачен на пръчка над трапезата, се завързва сварено обелено яйце, парче бяла халва или въглен. Конецът се завърта в кръг и всеки член от семейството, основно децата, се опитва да хване яйцето (халвата, въглена) с уста. Следват обредни действия и гадания.
Сирни заговезни предоставя възможност за семейно и общностно събиране, като основният смисъл на ритуалите е прошката, обновлението и подготовката за духовното пътуване през Великия пост.
Основна част от традицията, свързана със Сирни заговезни, е подготовката и консумацията на определени видове храни, като се избягват месни продукти, тъй като Великият пост е период на пост и въздържание. На празничната трапеза има винаги млечни и яйчени продукти: баница със сирене, варени яйца, халва с орехови ядки.
Ето няколко рецепти, които можете да опитате на Сирни заговезни:
Баница със сирене

Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница;
- 400 г сирене (извара);
- 2 яйца;
- 1 чаша кисело мляко;
- ½ чаша олио;
- Сода бикарбонат.
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата, добавете киселото мляко с малко сода бикарбонат и олиото.
- Натрошете сиренето и го смесете с яйчената смес.
- Вземете кора, намажете я с малко от сместа и нарежете на парчета. Повторете с останалите кори.
- Подредете в намазнена тава, залейте с останалата смес и печете в предварително загрята фурна на 180°C до златисто.
- Сервирайте топла.
Пълнени яйца

Необходими продукти:
- 6 яйца;
- 2-3 супени лъжици майонеза;
- 1 чаена лъжица горчица (по желание);
- Сол и черен пипер на вкус;
- Подправки по избор (например, червен пипер, къри на прах);
- Магданоз, червен пипер, каперси, маслини за декорация.
Начин на приготвяне:
- Сварете яйцата за около 9-12 минути, за да станат твърдо сварени яйца. След като са готови, извадете ги и ги поставете в студена вода, за да спрете готвенето и да улесните обелването.
- След като яйцата се охладят, обелете ги внимателно. Разрежете ги на половина по дължина и извадете жълтъците, като ги поставите в отделен съд.
- За плънката намачкайте жълтъците до гладкост. Добавете майонезата, горчицата (ако използвате), сол, черен пипер и други подправки по избор. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка и хомогенна.
- С лъжица или сладкарски шприц, напълнете внимателно всяка половина белтък с приготвената жълтъчна смес. Можете да използвате различни накрайници за шприца, за да придадете декоративна форма на плънката.
- Украсете пълнените яйца с магданоз, нарязани маслини, каперси или поръсете с червен пипер за цвят и допълнителен вкус.
- Можете да експериментирате с плънката, добавяйки съставки като нарязана шунка, маслини, различни видове сирена или риба тон.
Погача за Сирни заговезни

Необходими продукти:
- 500 г брашно;
- 1 пакетче суха мая (7 г) или 25 г прясна мая;
- 1 чаена лъжичка захар;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 300 мл топла вода или мляко;
- 2 супени лъжици олио;
- Яйце за намазване;
- Сусам или мак за поръсване (по желание).
Начин на приготвяне:
- Подготовка на маята: Ако използвате прясна мая, разтворете я в малко топла вода със захарта и оставете да шупне за около 10-15 минути. При суха мая, можете директно да я смесите с брашното.
- Замесване на тестото: В голяма купа пресейте брашното. Добавете солта, олиото, маята (ако е суха, смесена с брашното) и захарта. Постепенно добавяйте топлата вода или млякото и замесете тесто. Месете добре за около 10 минути, докато тестото стане еластично и не лепне към ръцете.
- Първо втасване: Оформете тестото на топка, сложете го обратно в купата, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място за около 1-1,5 часа или докато удвои обема си.
- Оформяне на погачата: След като тестото е втасало, разделете го на желания брой парчета (можете да направите една голяма погача или няколко по-малки). Оформете ги и ги подредете в намазнена тава, като оставите малко разстояние между тях.
- Второ втасване: Покрийте отново и оставете да втасат за още около 30 минути.
- Печене: Разбийте яйце и намажете внимателно върху втасалата погача. Поръсете със сусам или мак, ако желаете. Печете в предварително загрята фурна на 180-200°C за около 30 минути или докато погачата стане златисто-кафява.
- Сервиране: Оставете погачата да се охлади на решетка преди да я нарежете. Сервирайте топла или на стайна температура.
Погачата е идеална за специални събирания и празници.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 А ГА Ю
Коментиран от #2, #47, #55
08:47 17.03.2024
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Професора
Коментиран от #8
09:04 17.03.2024
7 Българите са
09:21 17.03.2024
8 По-голям професор
До коментар #6 от "Професора":
Сол в маята не се слага, явно не си месил никога.Коментиран от #9
09:25 17.03.2024
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 оценка
09:36 17.03.2024
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 щурецъ
09:41 17.03.2024
13 Лора
09:42 17.03.2024
14 Яде сееее…
Щото не можеш изяде нищо от това, което го няма.
И те така…
10:16 17.03.2024
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Хан Ауспух
Коментиран от #53
11:27 17.03.2024
17 неуморни
11:28 17.03.2024
18 миии
13:29 17.03.2024
19 Какво ли?...
Коментиран от #21
04:37 18.03.2024
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 Майче
До коментар #19 от "Какво ли?...":
Пача?16:15 10.04.2024
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 Този коментар е премахнат от модератор.
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Този коментар е премахнат от модератор.
26 Този коментар е премахнат от модератор.
27 Този коментар е премахнат от модератор.
28 Този коментар е премахнат от модератор.
29 Този коментар е премахнат от модератор.
30 Уса
19:40 10.04.2024
31 Този коментар е премахнат от модератор.
32 Сечко
До коментар #26 от "ха ха ха ха":
Явно, не. Но и затова ни пускат Ната Лий през ден20:33 10.04.2024
33 Този коментар е премахнат от модератор.
34 Този коментар е премахнат от модератор.
35 уууууу
Коментиран от #41
21:45 10.04.2024
36 Този коментар е премахнат от модератор.
37 Този коментар е премахнат от модератор.
38 владетел
22:15 10.04.2024
39 Да ти се връща!
До коментар #34 от "владетел":
Да не си жив да видиш!23:34 10.04.2024
40 ядене на корем
10:18 11.04.2024
41 Ха ха
До коментар #35 от "уууууу":
За догодина ни подготвят.Тази проспаха празника.11:16 11.04.2024
42 Бай Ху (By Who)
17:20 11.04.2024
43 Този коментар е премахнат от модератор.
44 Ювка
15:10 13.04.2024
45 Този коментар е премахнат от модератор.
46 Виж
07:53 02.03.2025
47 Този коментар е премахнат от модератор.
48 Този коментар е премахнат от модератор.
49 Гост666
08:33 02.03.2025
50 Нутриционистка
08:34 02.03.2025
51 Яде
09:05 02.03.2025
52 🍺🍺🍺🍺🍺
Коментиран от #54
09:26 02.03.2025
53 Ха ха
До коментар #16 от "Хан Ауспух":
Мартениците не са свързани с християнството.Според легендите точно от хански времена са дошли.Църквата не признава баба Марта.Българските празници са по стари и от християнството.Коментиран от #58
09:56 02.03.2025
54 Бай Ху (By Who)
До коментар #52 от "🍺🍺🍺🍺🍺":
Много сте прав господине, ас съм си купил едни наденички с трюфел и червено винце.10:40 02.03.2025
55 На Сирни заговезни се яде
До коментар #1 от "А ГА Ю":
Б A X У P с М И P И H И11:30 02.03.2025
56 Този коментар е премахнат от модератор.
57 Милена
12:28 02.03.2025
58 7773
До коментар #53 от "Ха ха":
Мартениците водят началото си далеч по-рано от "ханските времена" но на България насилствено бе налагана "правилната" история, че в създадена през 681 и нямаше как да се признае, че мартеницата е толкова стара. За тази теория навремето беше впрегнат целия държавен апарат; създаваха се "древни предания", записваха се грамофонни плочи "Легенда за мартеницата" и т.н.13:00 02.03.2025
59 Рамаяна
17:00 02.03.2025
60 Този коментар е премахнат от модератор.