Ако не искате да изхвърляте дори леко мухлясала храна, трябва да знаете това. Почти на всеки се е случвало да отвори хладилника си и да забележи сирене или кашкавал, които стоят там от известно време и започват да събират мухъл.
Обикновената мъдрост, която може би сте чували да казват много хора, е "сиренето така или иначе е плесен", така че следователно бихме могли да приемем, че всички видими признаци на плесен не са нещо, за което трябва да се притесняваме, и блокчето кашкавал все още е годно за консумация, след като сте отрязали плесенясалата част.
Медицински експерт и създател на съдържание обаче потвърди, че това всъщност не е толкова просто, което може да е лоша новина за всеки, който е консумирал част от мухлясал кашкавал, след като е премахнал разваленото, повече от няколко пъти. Въпреки че никой от нас не иска да изхвърля храна, нито да хаби пари, важно е да сте наясно какво всъщност е здравословно и безопасно за консумация.
Д-р Каран Раджан - преподавател в Университета на Съндърланд - обясни във видеоклип, публикуван в неговия TikTok, който може да се похвали с 5,3 милиона последователи, че изрязването на видимата плесен от сиренето или кашкавала може да не е напълно достатъчно, за да се гарантира, че храната е безопасно за консумация.
"Можете ли да отрежете мухъла от кашкавала и все пак да го ядете? И да, и не. Визуалната плесен, която виждате върху храната, е само върхът на айсберга. Не можете да видите това, което се намира под повърхността, а в този случай - гъбичките, проникнали в млечния продукт. Така че, въпреки че можете да отрежете плесента върху твърдите сирена като чедър, пармезан или швейцарско, трябва да действате с предпазливост", обяснява експертът.
Трябва да изрежете около един сантиметър от блока кашкавал, където се вижда, че се е появил мухъл", съветва д-р Раджан, "и то само ако има единична колония от растяща плесен - ако има множество плесенясали области или просто е покрито, не можете да го ядете и за съжаление ще трябва да го изхвърлите в кошчето."
Д-р Раджан също така обяснява, че е важно да не предизвиквате кръстосано замърсяване чрез контакт с плесента - нито на ръцете си, нито на кухненските повърхности или дъските за рязане.
Медицинският експерт също така отбеляза, че това ограничение за рязане "важи" само за твърдите сирена и ако имате меко сирене като моцарела, което е мухлясало, то абсолютно не е безопасно за консумация - същото важи и за всяко предварително нарязано или настъргано сирене, което сте взели от супермаркета.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 провинциалист
14:00 25.10.2024
2 смок
Коментиран от #15, #17, #18
14:00 25.10.2024
3 Българин
Коментиран от #6
14:01 25.10.2024
4 Някой си
14:02 25.10.2024
5 Обществена тайна
Няма опасност за живота ни, пък и да има - то пък един живот!
14:10 25.10.2024
6 4567
До коментар #3 от "Българин":
И аз така!Коментиран от #21
14:13 25.10.2024
7 Палава кака
Коментиран от #9, #10, #11
14:16 25.10.2024
8 Режа и давам на кварталната котка
14:19 25.10.2024
9 плод-зеленчук
До коментар #7 от "Палава кака":
Ама вече 15 години лижете г-за на гнилата тиква.Коментиран от #12
14:21 25.10.2024
10 Мургава кака
До коментар #7 от "Палава кака":
Никого не връщам!14:21 25.10.2024
11 Смех
До коментар #7 от "Палава кака":
Не, лъжи! Прякора ти е "авто-мивката" 😂14:21 25.10.2024
12 Палава кака
До коментар #9 от "плод-зеленчук":
Не можеш да се вредиш и лижеш гз на предния в опашката ли🤣🤣🤣Коментиран от #13
14:25 25.10.2024
13 Не позна!
До коментар #12 от "Палава кака":
Всички сте ми под нивото. Презирам ви еднакво, и тези дето се редите , и тези дето сте се наредили вече!Коментиран от #24
14:31 25.10.2024
14 Злогош
Айде стига с ябанджийски лигавщини на тема хигиена и то от индиец !
14:32 25.10.2024
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Хасан
14:37 25.10.2024
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Да те питам
До коментар #2 от "смок":
А сиренясали смоци ядеш ли?Коментиран от #20
14:45 25.10.2024
19 Че, те
Мухълът съдържа антибиотик!
Коментиран от #23
14:57 25.10.2024
20 ха ха
До коментар #18 от "Да те питам":
И мазно турско кафе пие.15:05 25.10.2024
21 от криптата
До коментар #6 от "4567":
И двамата сте стари сбръчкани мухъли, така че за вас не е проблем. На оня даже и ушите са му се сгърчили като на мумиия.😄15:07 25.10.2024
22 Методиевич
15:36 25.10.2024
23 преди много години
До коментар #19 от "Че, те":
Един съсед се разболя тежко и по-късно почина. В един от престоите му в болница, придружихме съпругата му. Тя беше в шок, чудеше се защо, как така и попита лекаря дали може съпругът и да се е разболял от мухлясалото сирене, защото той от дете обичал сиренето с много мухъл, мислел, че е полезно. Още помня как лекарят се прекръсти, а ние просто не можехме да повярваме.15:37 25.10.2024
24 Палава кака
До коментар #13 от "Не позна!":
Викаш всички те пререждат и ти все ближеш на предния🤣🤣🤣🤣15:46 25.10.2024
25 Казуар
15:54 25.10.2024
26 6995
15:57 25.10.2024