Изборът между месо и риба често предизвиква спорове сред привържениците на здравословното хранене. И двата продукта имат своите предимства, но кой от тях е по-полезен за организма?
Рибата е основен източник на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на лошия холестерол, подпомагат здравето на сърцето и подобряват мозъчната функция. Особено богати на омега-3 са рибите като сьомга, скумрия, херинга и сардини.
Рибата също така е по-лесно смилаема от организма, което я прави идеален избор за тези, които искат да избегнат усещането за тежест след хранене. Белите риби, като треска или пангасиус, са с ниско съдържание на калории и са подходящи за хора, които се стремят да отслабнат.
Предимства на рибата:
- Подпомага здравето на сърцето и мозъка благодарение на омега-3.
- Съдържа витамини D и B12, както и минерали като йод и селен.
- Лесно се усвоява от организма.
Месото, особено червеното, е богато на протеини, желязо, цинк и витамини от група B, включително B12. Тези елементи са от съществено значение за изграждането на мускули, поддържането на енергията и здравето на кръвта.
Все пак прекомерната консумация на червено месо, особено преработени продукти (като колбаси и бекон), може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания поради високото съдържание на наситени мазнини. Затова експертите препоръчват да се избират постни меса като пилешко и пуешко, които са с по-ниско съдържание на калории и по-лесни за храносмилане.
Предимства на месото:
- Високо съдържание на протеини за мускулите и възстановяване на тялото.
- Съдържа желязо, необходимо за поддържане на нивата на хемоглобин.
- Осигурява дълготрайна енергия.
Как да изберем между риба и месо?
Идеалният подход, според диетолозите, е да се комбинират и двата продукта в менюто. Например:
Консумирайте риба 2-3 пъти седмично, особено мазна морска риба.
Редувайте червено месо с птиче месо и избягвайте преработени месни продукти.
За хората с високи нива на холестерол или сърдечно-съдови заболявания рибата е по-здравословен избор. От друга страна, тези с недостиг на желязо или занимаващи се с физическа активност не бива да изключват месото от диетата си.
Източник: newsukraine.rbc.ua
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Най - здравословно за всички е:
14:46 16.01.2025
2 Заблудата на авторката
Коментиран от #8, #10
14:52 16.01.2025
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 хаберих
Коментиран от #7
14:59 16.01.2025
5 Ъхъъъ
15:05 16.01.2025
6 Ватиран
15:06 16.01.2025
7 Да те питам
До коментар #4 от "хаберих":
И моя малкият е месо, искаш ли да го опиташ?15:07 16.01.2025
8 да питам
До коментар #2 от "Заблудата на авторката":
Ти у землянка ли си отглеждан ? Свобода за сьомгата !15:08 16.01.2025
9 Хммм
Коментиран от #12, #13
15:13 16.01.2025
10 Рибар
До коментар #2 от "Заблудата на авторката":
Не е само сьомгата , риба тон и сладководни риби също се развъждат и отглеждат във ферми . Но при тях се отнася за около 20-30 % от предлаганото на пазара . А я помисли за телета , прасета и пилета !? Не само , че храната им е примесена с добавки , ами и самите животни 100% са тъпкани с ваксини и антибиотици !Коментиран от #15
15:13 16.01.2025
11 Пепо Софрата
15:14 16.01.2025
12 Ъхъъъ
До коментар #9 от "Хммм":
А без месо ще ти омекне желязотоКоментиран от #17
15:15 16.01.2025
13 Да знаеш
До коментар #9 от "Хммм":
При по-старите мъже даже желязото се превръща в олово.15:16 16.01.2025
14 хаха
Червеното месо няма вредно действие и всъщност има ВСИЧКИ нужни на тялото витамини. Рибата също е полезна. В растенията липсват много вещества от месото, а хем желязото(от кръв, т.е. месо) се усвоява на 90%, добавки и растителен произход- 10%. Протеините и те са така- от месо и мляко над 90%, от грах почти 0. Затова и няма топ силов спортист на грах и соя, а не на яйца, мляко и месо. Заради липсата на хранителни вещества знаем веганите след няколко години какви проблеми си докарват.
15:16 16.01.2025
15 хаха
До коментар #10 от "Рибар":
Да, това е голям проблем. За съжаление забраниха отглеждане в малки стопанства и в дворовете на село, за да може индустрията да е единствен монопол. Всичко стана изкуствено и бъкано с химия. В САЩ знаят, че хранено със зърно теле е даже опасно- има една болест, дето към 100 човека им умират годишно и сега, от мутация на бактериите в стомаха на кравите при ядене на царевица вместо трева. Заради нея месото се обработва с СО2 в камери да я избият на 99% и от там да са само 100 жертви. Знаят, че мутиралата бактерия изчезва, ако последната 1 седмица кравата се храни с трева. Това, обаче, значи 1-2кг по-малко да нададе и от там "grass finished" е бутиков продукт. Толкова индустрията се грижи за хората.15:22 16.01.2025
16 Дедо поп
15:30 16.01.2025
17 Хммм
До коментар #12 от "Ъхъъъ":
Според последни данни то не било от желязото, а от микропластмасите, дето ги има във всяка храна. В средата на миналия век не беше измислена пластмасата и хората си отиваха още преди желязото им да омекне.15:35 16.01.2025
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 гробар
15:49 16.01.2025
22 ХоХоХо
16:13 16.01.2025
23 СТИГА БЕ
Значи всеки да си избира ценово, свински месо 10 лв, риба 9 лв, телешко 14 лв
17:54 16.01.2025