Лечителят Петър Димков препоръчва тези храни за добро здраве

16 Април, 2025 14:49 1 349 5

  • петър димков-
  • лечител-
  • здраве-
  • хранене-
  • ползи за здравето

Неговите препоръки са записани в редица книги за добро физическо и психическо здраве.

 Лечителят Петър Димков препоръчва тези храни за добро здраве - 1
Снимка: Shutterstock

Вероятно няма човек в България, който да не е чувал за лечителя Петър Димков. Неговите препоръки са записани в редица книги за добро физическо и психическо здраве.

Храненето е в основата на това да бъдем здрави. Лечителят препоръчва в менюто ни да включим полезни храни като нахут, моркови, ряпа, кромид лук, ориз, малини, ябълки, пъпеш, орехи, картофи, кисело зеле, кисело мляко, сирене, магданоз, ряпа, пише az-jenata.bg.

В следващите редове споделяме препоръки за още няколко полезни храни според Петър Димков, част от книгата му „Природолечение и природосъобразен живот“.

Вишни – Консумацията им помага за подобряване на храносмилането и изхождането.

Праз лук – Богат е на витамини В, С, малко етерични масла и особено слизесто вещество. Според Петър Димков, именно на това вещество се дължи слабителното действие на праза. Празът се препоръчва при някои хронични чревни заболявания, запек, при някои бъбречни и белодробни заболявания.

Пресни краставици и кисели краставички – За киселите краставички се отбелязва, че са по-лесносмилаеми от другите туршии. Важно е както пресните краставици, така и киселите, да се консумират с други храни, например в таратор. Пресните краставици помагат за регулиране на храносмилането.

Грозде – Гроздето съдържа необходими за организма минерални вещества – калциеви и натриеви соли, фосфорна киселина, пише Петър Димков. Според лечителя гроздето и гроздовият сок са полезни при много болести, като сърдечни, бъбречни, болести на черния дроб, на храносмилането, на нервната система, болести на кожата, белодробни болести и други.

Диня – Полезна за здравето на бъбреците, полезен плод при песъчинки и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Чесън – Той подобрява общото състояние на организма, отбелязва Димков. Допринася за укрепване на стомашно-чревния тракт, предизвиква по-обилни стомашни и чревни секреции, пречи на развитието на вредните бактерии. Чесънът е богат на етерични масла, за които е известно, че спират развитието на редица микроорганизми. Повлиява кръвообращението, понижава кръвното налягане, предпазва от атеросклероза.

Сини сливи – пресни, сушени, на мармалад, лечителят препоръчва при запек, затлъстяване и атеросклероза.

Шипки – Богати на витамин С. В книгата се препоръчва в никое семейство да не липсва качествен шипков мармалад. За хубав чай, шипките се накисват в съд с капак във вода за няколко часа, най-добре вечер. На другия ден се варят около 10 минути.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    12 0 Отговор
    всички плодове и зеленчуци са полезни
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ааа... Не !

    5 2 Отговор
    Това не е храна! Ако ядете само това, няма да сте здрави! Но , похапвайте понякога вместо едното хранене , ако имате проблеми с килограмите. Ако нямате, яжте каквото си поискате!
  • 4 Ей, шматк0,

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Морков":

    Морковите са полезни за зрението. Всякак стават - варени, печени, пържени, настъргани.
  • 5 икономика мираж

    6 0 Отговор
    всеки знае но пари от къде