Рецепта на деня: Кезекухен - традиционен немски десерт

6 Февруари, 2025 10:05 1 105 5

  • кезекухен-
  • чийзкейк-
  • десерт-
  • немска кухня-
  • извара-
  • какво да сготвя

Кезекухенът е немският вариант на любимия на всички чийзкейк

Рецепта на деня: Кезекухен - традиционен немски десерт - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • брашно - 1 чаена чаша и половина;
  • краве масло - 125 грама;
  • 1 яйце;
  • бакпулвер - 1 чаена лъжица;
  • захар - 1/3 чаена чаша;
  • ванилия - 1 брой.

За пълнежа:

  • яйца - 4 броя;
  • извара - 600 грама;
  • захар - 2/3 чаена чаша;
  • краве масло - 50 грама;
  • нишесте - 2 супени лъжици.

Начин на приготвяне:

Пресявате брашното, заедно с бакпулвера. Разбърквате останалите съставки за тестото и малко по малко добавяте и брашното. Месите, докато се получи тесто. Най-добре е да приготвите кезекухена във форма за печене с падащи стени. ⅔ от тестото разпределяте по дъното на формата, а останалата ⅓ разпределяте по стените на формата, за да има впоследствие изпеченият кезекухен стеничка.

За приготвяне на пълнежа първо разбивате с миксер или тел разтопеното масло заедно със захарта, добавяте едно по едно яйцата и нишестето. Накрая добавяте и изварата като разбърквате добре с вилица. Изсипвате така приготвената смес върху блата.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 80 минути, докато придобие леко златист цвят. След като Кезекухен е вече изпечен, изключете фурната и отворете леко вратичката, като го оставите така да постои 10-тина минути. Изстиналият кезекухен се съхранява в хладилник, пише supichka.com.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    1 1 Отговор
    Благодаря
  • 2 456

    2 2 Отговор
    Преди да го сложите да се пече, можете да нарежете на резенчета ябълка отгоре. Вкусен е и по двата начина.
  • 3 Баба Гошка

    3 5 Отговор
    Това е отрова за телата ви. "Вкусна" отрова. После захарта ви се качила, на топки сте заприличали, артритът ви е налазил и т.н.

    Коментиран от #4

  • 4 Напротив,

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баба Гошка":

    няма никакъв проблем ако изядеш едно парче, а не да изплюскаш цялата тава!
  • 5 Съвет!

    7 0 Отговор
    Мсички съставки за блата се смесват едновременно, прави се на топче, завива се с найлоново фолио и се оставя в хладилника за 1 час.
    В пълнежа не се слага масло, а сметана.
    Преди да се залее бисквитения блат с яйчно-млечния пълнеж се надупчва с вилица.
    Не 80 минути, а 50 минути се пече!