Необходими продукти:
- брашно - 1 чаена чаша и половина;
- краве масло - 125 грама;
- 1 яйце;
- бакпулвер - 1 чаена лъжица;
- захар - 1/3 чаена чаша;
- ванилия - 1 брой.
За пълнежа:
- яйца - 4 броя;
- извара - 600 грама;
- захар - 2/3 чаена чаша;
- краве масло - 50 грама;
- нишесте - 2 супени лъжици.
Начин на приготвяне:
Пресявате брашното, заедно с бакпулвера. Разбърквате останалите съставки за тестото и малко по малко добавяте и брашното. Месите, докато се получи тесто. Най-добре е да приготвите кезекухена във форма за печене с падащи стени. ⅔ от тестото разпределяте по дъното на формата, а останалата ⅓ разпределяте по стените на формата, за да има впоследствие изпеченият кезекухен стеничка.
За приготвяне на пълнежа първо разбивате с миксер или тел разтопеното масло заедно със захарта, добавяте едно по едно яйцата и нишестето. Накрая добавяте и изварата като разбърквате добре с вилица. Изсипвате така приготвената смес върху блата.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 80 минути, докато придобие леко златист цвят. След като Кезекухен е вече изпечен, изключете фурната и отворете леко вратичката, като го оставите така да постои 10-тина минути. Изстиналият кезекухен се съхранява в хладилник, пише supichka.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Град Козлодуй
10:10 06.02.2025
2 456
10:17 06.02.2025
3 Баба Гошка
Коментиран от #4
10:26 06.02.2025
4 Напротив,
До коментар #3 от "Баба Гошка":
няма никакъв проблем ако изядеш едно парче, а не да изплюскаш цялата тава!10:43 06.02.2025
5 Съвет!
В пълнежа не се слага масло, а сметана.
Преди да се залее бисквитения блат с яйчно-млечния пълнеж се надупчва с вилица.
Не 80 минути, а 50 минути се пече!
10:44 06.02.2025