Рецепта на деня: Пухкав козунак с дубайски шоколад

27 Март, 2025 10:05 1 021 8

  • козунак-
  • дубайски шоколад-
  • шам фъстък-
  • кадаиф-
  • какво да сготвя

Нова кулинарна сензация за 2025 г.

Рецепта на деня: Пухкав козунак с дубайски шоколад - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 600 грама пшенично брашно;
  • 300 мл прясно мляко с масленост 2,5%;
  • 10 грама суха мая;
  • 50 грама какао на прах;
  • 150 грама захар;
  • 50 грама масло;
  • 50 грама тесто кадаиф;
  • 5 грама паста от шам фъстък;
  • 20 грама сусамова паста;
  • щипка сол.

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топло мляко, добавете една супена лъжица захар и брашно. Всичко това се разбърква и се оставя на топло за 30 минути – така се приготвя класическото тесто. В отделна купа разбийте яйцата със захарта, добавете какаото, сложете маслото, разбийте с миксер или разбийте до гладкост. Вземете 300 грама брашно, пресейте го в купа, изсипете в сместа от тестото и яйцата. Разбъркайте, покрийте с кърпа, оставете на топло място за 40-50 минути.

След като втаса тестото се омесва с ръце, отново се завива с кърпа и се изчаква още час. След това разпределете тестото във форми, хартиени или метални. Изчакайте половин час. Това време е необходимо на тестото да втаса – едва след 30 минути можете да поставите тестените парчета в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути.

През това време можете да направите плънката – смесете натрошения кадаиф, паста от сусам и шам фъстък. Посолете всичко това и разбъркайте, изчакайте, докато самите козунаци са готови. Извадете козунаците от фурната, охладете и напълнете с пълнеж с помощта на сладкарски пош. За да ви е по-лесно да направите това, по-добре изрежете средата на козунака и не изхвърляйте самата „шапка“ – тя ще покрие дупката в козунака.

Украсете горната част на великденския козунак по ваш вкус – можете да полеете сладкиша с класическа бяла глазура или разтопен шоколад, да добавите захаросани плодове, шоколадова украса или традиционни многоцветни пръски, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    9 4 Отговор
    Един циганин на Великден се карал на циганетата - Яжте козунак без леб , яжте , ма утре .... ще ми ядете ! Та , това е по вредно от козунак с леб !

    Коментиран от #2

  • 2 Радио Елто

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    1 Брои Дубаиски Шоколад е около 20 Лева
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДРТ ПРЧ

    8 3 Отговор
    ТОЗИ ДУБАЙСКИ ШОКОЛАД Е ГОЛЯМ БОКЛУК
  • 5 Козунак

    8 1 Отговор
    От родината на шоколада - Дубай!!!!
  • 6 Само питам

    7 1 Отговор
    Откога пясъка дубайски шоколад наричаме?
  • 7 Дааааааааааа

    6 1 Отговор
    Това е от нЕкоа бесна ЕнфлуенЦерка....
  • 8 Арети

    0 0 Отговор
    Колко яйца се слагат забравили сте да напишете 😀