Необходими продукти:
- 200 г бял сварен ориз;
- 50 г моркови;
- 50 г лук;
- 1 с. л. пшенично брашно;
- галета;
- растително масло на вкус;
- сол и смлян черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
За приготвянето на тези кюфтета се нуждаете от сварен ориз. Почистете ориза, като премахнете боклучетата и изплакнете само веднъж. Няма нужда да отмивате цялото нишесте от зърната: в тази рецепта наистина ще ви трябва.
Налейте 300 мл вода в тенджера, изсипете ориза, сложете на котлона и оставете да заври, като бъркате непрекъснато. Варете на тих огън около 30 минути. Трябва да се разбърква често, в противен случай ще загори.
Оставете ориза да се охлади леко под капак. През това време той ще абсорбира излишната течност и ще набъбне още повече.
Нарежете лука и моркова, след което ги запържете в тиган с малко количество растително масло. Можете да използвате и екстра върджин зехтин.
Когато оризът изстине, го смесете със запържените лук и моркови, и брашното. Добавете сол и черен пипер на вкус, и разбъркайте. Можете да добавите малко нарязани пресни подправки.
Намокряйки периодично ръцете си със студена вода, оформете кюфтета от оризовата смес, оваляйте ги в галета, след което ги изпържете от двете страни в растително масло.
Може да направите кюфтетата и от дългозърнест ориз. За да направите сместа по-податлива, я пасирайте в блендер и след това добавете брашното, пише jenata.blitz.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Град Козлодуй
10:10 31.03.2025
2 Хмм
12:00 31.03.2025