Колко дълго трябва да чакаме между отделните хранения за добро храносмилане?

15 Април, 2025 15:58 1 073 3

  • хранене-
  • храна-
  • храносмилане-
  • храносмилателна система-
  • време-
  • чакане

Диетолог посочи колко време трябва да оставим между основните хранения, за да не натоварваме стомаха и червата

Колко дълго трябва да чакаме между отделните хранения за добро храносмилане? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако денят ви е минал на бързи обороти и сте пропуснали закуска, обяд или вечеря, вероятно сте усетили как стомахът ви напомня за себе си. Но трябва ли да се храните веднага или е по-добре да изчакате следващото „официално“ хранене?

Според водещи диетолози, интервюирани от Fox News Digital, времето, в което се храним, има съществено значение за здравето – не по-малко важно от самото съдържание на чинията.

„Времето на храненията влияе върху циркадния ритъм на тялото – 24-часовият биологичен цикъл, който регулира метаболизма, енергийните нива, теглото и дори риска от хронични заболявания като диабет и сърдечни болести,“ обяснява Дон Менинг, регистриран диетолог от Калифорния.

Според нея, редовното хранене през определени интервали подпомага стабилното ниво на кръвна захар, подобрява храносмилането и подпомага здравословния метаболизъм.

Колко време трябва да има между храненията?

Според Ро Хънтрис, регистриран диетолог от Лондон, повечето хора могат да издържат между 4 и 6 часа между основните хранения. Тя уточнява, че някои предпочитат по-кратък интервал между закуска и обяд и по-дълъг между обяд и вечеря – важното е да се следват естествените сигнали за глад.

Хънтрис предупреждава, че висока честота на хранене (6 или повече пъти дневно) може да доведе до колебания в кръвната захар и инсулина, което увеличава риска от метаболитни проблеми. По-дългите периоди на гладуване между храненията, напротив, подпомагат естествените процеси в организма, включително метаболитната гъвкавост.

Идеалната структура: кога да се храним?

Според Дон Менинг най-добре е да се яде на всеки 3 до 4 часа, за да се поддържа оптимално ниво на енергия и стабилен метаболизъм. Освен това, диетолозите препоръчват поне 12-часов период между вечерята и закуската на следващия ден – практика, която подкрепя хормоналния баланс и възстановителните процеси в тялото.

Важно е и да се избягва хранене късно вечер, тъй като това може да наруши усвояването на глюкозата и да повиши риска от метаболитни разстройства.

Храненето по-рано през деня е свързано с подобрен глюкозен метаболизъм, по-ниски нива на възпаление и активиране на процеси като автофагията – клетъчно самопочистване и възстановяване.

„Редовният ритъм на хранене, включително закуската и по-ограничен брой хранения, има положителен ефект върху чревната микрофлора и намалява риска от заболявания,“ допълва Хънтрис.

Добре структурираните хранения, съобразени с вътрешния часовник на тялото, не само помагат за контрол на теглото, но и играят ключова роля за превенция на хронични заболявания. Слушайте тялото си, но го правете с уважение към неговите естествени биологични ритми.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боян расате

    3 0 Отговор
    Важното е да се тренира.
  • 2 Буха ха

    1 0 Отговор
    Събке, ти май не чакаш много. Хайде на разтоварваща диета след Великден
  • 3 Пешо от панелката

    1 0 Отговор
    В момента в който ми се допърди, значи храната е смляна и е време за една две водки