Най-голямата грешка при приготвянето на палачинки е разкрита от професионален готвач

5 Март, 2025 15:58 2 388 8

  • палачинки-
  • приготвяне-
  • готвене-
  • кулинар-
  • готвач-
  • шеф

Ключът е в тигана, който ползвате

Най-голямата грешка при приготвянето на палачинки е разкрита от професионален готвач - 1
Снимки: Shutterstock

Една малка грешка може да провали прекрасната събота или неделя сутрин, ако сте решили да я започнете с палачинки, предупреждава топ готвач. Ако палачинките ви се пекат неравномерно или стават прекалено жилави, проблемът може да се крие в тигана, който използвате. Изборът на правилния съд не само ще предотврати тези проблеми, но и ще направи процеса на приготвяне по-лесен и приятен.

Как да изберем правилния тиган?

Патриша, професионален готвач и съосновател на Where the pancakes, споделя съветите си с Mirror относно най-добрия избор на тиган: „Ако тиганът ви е прекалено тънък или с лошо качество, това само ще усложни задачата“, предупреждава тя за приготвянето на мечтаните палачинки.

Тайната се крие в разпределението на топлината. Един добър тиган ще осигури равномерно изпичане на палачинката от край до край, като така ще получите перфектни резултати всеки път. Освен това, правилната топлинна проводимост помага на тестото да запази идеалната си кръгла форма, което прави легендарното обръщане на палачинката още по-лесно.

Най-голямата грешка при приготвянето на палачинки е разкрита от професионален готвач

Признаци, че тиганът ви е проблемът:

  • Неравномерен златист цвят

  • Прекалено бързо изгаряне на палачинката

  • Недоопечено тесто в центъра

  • Лепене на палачинката, въпреки използването на масло или олио

Как да решите проблема?

Започнете с тестване на температурата на тигана. Капнете малка капка вода в него – ако тя леко съска и „танцува“ по повърхността, значи сте готови за действие. Ако водата просто стои на място, оставете тигана да загрее още малко.

Професионалистите съветват да обръщате палачинката само веднъж. Най-подходящият момент за обръщане е, когато започнете да виждате малки мехурчета по повърхността и краищата започват да се стягат. За да избегнете разкъсване, внимателно плъзнете шпатула под палачинката и се уверете, че е напълно отделена от дъното, преди да я обърнете. Също така, важно е дъното на тигана да не се вижда, след като излеете тестото – това означава, че сте сложили достатъчно количество.

Какъв тиган да изберем?

Ако искате перфектното, безпроблемно обръщане, незалепващият тиган е задължителен. Той предотвратява залепването на тестото, което често води до разкъсване. С този вид тиган палачинките буквално се плъзгат по повърхността, а вие няма да загубите половината от тях, опитвайки се да ги извадите.

Патриша също предупреждава да избягвате прекалено тънките тигани, тъй като те не разпределят равномерно топлината, което води до изгаряне на някои участъци и недоопичане на други.

Ако сте фенове на по-дебелите и пухкави палачинки, професионалният съвет е да използвате тиган с дебело дъно. Той запазва равномерна температура и гарантира, че вътрешността на палачинките ви ще бъде добре изпечена, без риск от това тестото да остане сурово.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никаква

    11 2 Отговор
    грешка няма! Вижте политици, анаЛизатори, тв "водещи" ,как обръщат палачинките, без никакви проблеми.

    Коментиран от #6

  • 2 Механик

    4 2 Отговор
    Ако имате пари, купете си чугуен тиган. На него не му трябва незалепващо покритие. Разбира се, ако преди пускането му в употреба сте го подготвили правилно.
    А как се подгатвя таъв тиган, търсете в нета. Има много инфо.
  • 3 Глупости

    10 3 Отговор
    На търкалета ! Палачинки с истински продукти никога не стават жилави ! Жилави са тези които продават от полуфабрикати ! Преди всяка палачинка мажете горещият тиган с истинско масло !
  • 4 Опааа

    6 2 Отговор
    Събиноооо! Мисиркоооо! Много си прО ста!
  • 5 Крем карамел

    8 0 Отговор
    Баба професионален готвач не я е учил, но всичко и се получаваше вкусно.
  • 6 ганю

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Никаква":

    ами защото са "изпечени фурнаджийски лопати" затова
    и така и вака
  • 7 Като не си уцелил !

    3 0 Отговор
    Като не си уцелил !

    Текстурата на тестото !

    Ще остане днедопечена !

    Залепва !

    Защото Тигана ти е Мръсен !

    За всяко нещо си има Причина !

    Ако имаш акъл !

    Няма да имаш Проблеми !
  • 8 И в делнични дни децата обичат палачинк

    1 0 Отговор
    Вярно е, тиганът е най-важен. Дебел чугунен или алуминиев. Оставете го да се нарече на сухо, изсипете малко олио и бързо развъртете, така че олиото да обмаже тигана и излейте доза за палачинка, първата ще стане много бързо, изчакайте хубаво да изсъхне, ако се плъзга по тигана я обърнете. На готовата палачинка намажете бързо ъглите с масло преди да сложите върху нея следващата. Много е важно в тестото за палачинки да сложите 2-3 лъжици олио, тогава палачинката ще стане дори с лоша рецепта или съотношение между продуктите.