В малкото босненско градче Крешево продължава да живее уникална великденска традиция – подковаването на яйца, пише NOVA.
Най-младият ковач в района - Матео Ивичевич, усвоява това изкуство от баща си и дядо си. С голямо внимание той прикачва миниатюрни подкови върху яйчени черупки – умение, предавано с поколения.
Традицията датира от времето на саксонските миньори, които през Средновековието са развивали ковачеството в региона. Тогава способността да подковеш яйце е била символ, че чиракът е готов за самостоятелност.
"Аз съм най-младият майстор-ковач в града, а може би и в целия свят. Подковавам яйца от години, наследих това умение от баща си, а той – от дядо ми. Този занаят е дълбоко вкоренен в Крешево и за мен е голяма чест да го практикувам", заяви Матео Ивичевич, ковач в Крешево.
"Този обичай в Крешево има дълбоки корени. Според традицията, всеки чирак, овладял занаята от своя учител, е трябвало да подкове яйце, за да положи успешно финалния си изпит и да бъде признат за майстор", разказва отец Йосип Томас, игумен на Францисканския манастир "Св. Катерина" в Крешево.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Делю Хайдутин
16:49 15.04.2025
2 Културни традиции
16:54 15.04.2025
3 Някой
Коментиран от #4
16:56 15.04.2025
4 Роза
До коментар #3 от "Някой":
Вярно е!Така ги правеше някога баба ми.Яйцата придобиват прекрасен златист цвят.Това е първото великденско боядисване,което съм видяла през живота си,и за мен е най-свиден спомен!17:27 15.04.2025