Необходими продукти:
За тестото:
- 300 г брашно;
- 50 г меко масло;
- 6 г сол;
- 4 г суха мая или 3 пъти количеството прясна мая;
- 30 г захар;
- 4 г ванилова паста;
- настъргана портокалова кора на вкус и по желание 2 яйчени жълтъка;
- 150 мл студено прясно мляко.
За плънката:
- 80 г орехи;
- 40 г лешници;
- 80 г белени бадеми;
- 30 г кедрови ядки;
- 200 г стафиди;
- 50 г захаросани портокалови корички;
- 40 г захар;
- 30 г какао на прах;
- 3 г канела;
- лимонов сок на вкус;
- 70 мл вино марсала.
Начин на приготвяне:
В купа комбинирайте млякото, жълтъците, маята, солта, захарта, ваниловата паста и портокаловата кора. Разбъркайте всичко много добре, за да се разтворят максимално захарта и маята. Добавете брашното и разбъркайте. Трябва да се получи тесто, което да месите 3-4 минути. Добавете маслото. Продължете да месите още 4 минути. Сложете го в леко намаслена купа, покрийте с кърпа, за да втаса. Хубаво е тестото да е на топло, за да втаса по-добре. Оставете го така за час и половина. Премесете го и отново оставете да втасва за час и половина.
Пригответе плънката. Сложете в кухненски робот всички съставки за плънката. Смелете ги, за да се получи нещо като паста.
След това разточете тестото с дебелина около 1 см. Разпределете плънката навсякъде. Навийте на руло и завийте във формата на охлюв. Прехвърлете го в подходяща тава покрита с хартия за печене. Оставете да втаса за около 1 час.
Загрейте фурната на 160 градуса. Намажете козунака с глазурата от разбитите заедно яйце и мляко. Печете 50 минути или до готовност, пише az-jenata.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 съперничество
10:35 15.04.2025
2 Ще го пробвам
17:59 15.04.2025