Рецепта на деня: Губана – италиански козунак с ароматна плънка

15 Април, 2025 10:05 781 2

  • губана-
  • козунак-
  • плънка-
  • великден-
  • какво да сготвя-
  • италианска кухня

Италиански сладкиш, който се приготвя традиционно за великденските празници

Рецепта на деня: Губана – италиански козунак с ароматна плънка - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

  • 300 г брашно;
  • 50 г меко масло;
  • 6 г сол;
  • 4 г суха мая или 3 пъти количеството прясна мая;
  • 30 г захар;
  • 4 г ванилова паста;
  • настъргана портокалова кора на вкус и по желание 2 яйчени жълтъка;
  • 150 мл студено прясно мляко.

За плънката:

  • 80 г орехи;
  • 40 г лешници;
  • 80 г белени бадеми;
  • 30 г кедрови ядки;
  • 200 г стафиди;
  • 50 г захаросани портокалови корички;
  • 40 г захар;
  • 30 г какао на прах;
  • 3 г канела;
  • лимонов сок на вкус;
  • 70 мл вино марсала.

Начин на приготвяне:

В купа комбинирайте млякото, жълтъците, маята, солта, захарта, ваниловата паста и портокаловата кора. Разбъркайте всичко много добре, за да се разтворят максимално захарта и маята. Добавете брашното и разбъркайте. Трябва да се получи тесто, което да месите 3-4 минути. Добавете маслото. Продължете да месите още 4 минути. Сложете го в леко намаслена купа, покрийте с кърпа, за да втаса. Хубаво е тестото да е на топло, за да втаса по-добре. Оставете го така за час и половина. Премесете го и отново оставете да втасва за час и половина.

Пригответе плънката. Сложете в кухненски робот всички съставки за плънката. Смелете ги, за да се получи нещо като паста.

След това разточете тестото с дебелина около 1 см. Разпределете плънката навсякъде. Навийте на руло и завийте във формата на охлюв. Прехвърлете го в подходяща тава покрита с хартия за печене. Оставете да втаса за около 1 час.

Загрейте фурната на 160 градуса. Намажете козунака с глазурата от разбитите заедно яйце и мляко. Печете 50 минути или до готовност, пише az-jenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съперничество

    1 0 Отговор
    Китайците го предлагат под името Долче Габана.
  • 2 Ще го пробвам

    1 0 Отговор
    Изглежда ми интересна рецепта!