Популярен продукт повишава риска от рак на гърдата

17 Април, 2025 14:45 1 921 7

  • рак на гърдата-
  • здраве-
  • олио-
  • растителни мазнини-
  • опасни за здравето

Лекар предупреждава да го използваме умерено, за да се избегнат бъдещи проблеми

Популярен продукт повишава риска от рак на гърдата - 1
Снимка: Shutterstock

Обикновен продукт, присъстваща в почти всяка кухня, може да крие неочакван риск за здравето – особено при жените. Според водещи медицински експерти, линоловата киселина, намираща се в широко използваните растителни мазнини като слънчогледово и царевично олио, е свързана с ускорено развитие на ракови клетки, а прекомерната ѝ консумация може да увеличи риска от рак на гърдата.

Това установи изследване на Weill Cornell Medicine, публикувано с участието на водещия онколог проф. Джъстин Стебин, предава Mirror.

„Вече знаем, че линоловата киселина подхранва растежа на ракови клетки по специфичен биохимичен път“, обяснява д-р Джон Бленис, старши автор на проучването и изследовател в областта на онкологията.

Той допълва, че това откритие отваря нова посока в персонализираните хранителни препоръки, които могат да бъдат насочени спрямо индивидуалния генетичен профил на пациента.

Къде се съдържа линоловата киселина?

  • рафинирани растителни масла – слънчогледово, царевично, соево, шафраново
  • животински продукти – особено от животни, хранени с богати на зърнени култури фуражи
  • индустриално преработени храни – чипс, бисквити, печива, полуфабрикати

Докладът подчертава, че това е „най-разпространената ненаситена мазнина в западните диети“, което я прави особено тревожна.

Това не е първият случай, в който популярни готварски мазнини попадат под съмнение. През миналата година, американско правителствено финансирано изследване установи връзка между масово използваните олиа и увеличаването на случаите на рак на дебелото черво при млади хора. Анализ на 80 пациенти показа високи нива на биоактивни липиди – продукти, получени при разграждането на растителни масла.

Според проф. Стебинг, решението не е в пълната забрана, а в умерената консумация и информираният избор. Ето няколко практични съвета:

  • Използвайте растителни масла с повишено внимание, особено при термична обработка
  • Редувайте мазнини – включвайте зехтин, авокадово олио и мазнини с по-ниско съдържание на линолова киселина
  • Избягвайте преработени храни, които често съдържат скрити масла
  • Четете етикетите – дори на продукти, които изглеждат „здравословни“


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    3 0 Отговор
    Обикновен продукт, присъстваЩ в почти всяка кухня,
  • 2 химик

    2 1 Отговор
    Освен линолова к-на има и линоленова киселина,в същия този ред.
  • 3 хмм

    3 1 Отговор
    Това са глупости. Олиото се използа отдавна за готвене. В съвременния му вариант поне от 200 години.
  • 4 редник

    2 0 Отговор
    Минавам само на авокадово олио - къде го има? 😉
  • 5 Мастър Чеф

    1 1 Отговор
    За това - само зехтин.
  • 6 За превенция, търсете ябълки със семена.

    1 1 Отговор
    Изяждайте па 3 - 3 семки на ден. Семките съдържат антираковия витамин Б17.

    Коментиран от #7

  • 7 Амигдалин

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "За превенция, търсете ябълки със семена.":

    Прасковите, сливите, вишните, кайсиевите ядки и бадемите също го съдържат.