Чешката столица отвори заведенията в понеделник, но туристите ги няма. Претъпканите с чужденци улици в центъра на Прага все още са минало. Сега са почти безлюдни и на тях цари мир, който столичните ресторантьори, чийто бизнес се движи тъкмо от туристите, наблюдават с тъга, пише в репортаж чешкият информационен сайт lidovky.cz.
Макар в понеделник, 25 май да беше първият ден от облекчените мерки и гостите успяха да седнат на масите на любимите си места, столовете на много заведения в центъра на столицата останаха празни. Това е причината някои сред тях да свалят цените и да се насочат към местните клиенти.
Бира за 39 крони, обявяват табелите на много ресторанти в центъра на столицата. За някои такава цена е само една трета от оригиналната преди кризата. Така ресторантьорите привличат жителите на столицата към златната напитка. Въпреки това вчера ресторантите, които обикновено са пълни с туристи, бяха празни.
Trdelniky (кифла на клечка, която се пече на улицата - б.р.) продължават да се въртят върху горещи въглища, но цветът на повечето е доста по-тъмен от здравословния. Чужди езици се чуват от време на време, но не всички ресторанти се пълнят от чужденци. Дори чехите не са достатъчни за това. Въпреки това ресторантьорите сега разчитат на тях.
„Намалихме всичко с около 30 процента, адаптираме менюто към местните клиенти“, потвърждава Якуб Моравец за чешкия информационен сайт Lidovky.cz, който е управител на ресторант „У Тина“ на площада в Стария град. „Добавихме мезета към бирата. Класиката на чешката кухня остана, тя е универсална“, обясни той. Ако сега по обед четирима гости седят на масата в ресторанта, друг път, според Моравец, ще бъде пълно. След това около три четвърти от гостите ще бъдат чуждестранни туристи. „Надяваме се, че местните ще харесат менюто ни и ще се върнат“, вярва Моравец.
Според него местните ресторанти могат да си позволят да бъдат по-евтини, главно поради намаления наем. „Когато разходите се върнат там, където са били преди кризата, операциите биха били неустойчиви с такива цени. Ще става въпрос за компромиси“, откровен е Моравец. Ресторантът "У Тина" все още не е успял да определи количествено точните загуби. „Като се има предвид, че април и май са икономически интересни месеци, загубите ще са огромни“, добавя Моравец, който сега освен че менажира заведението и мие чинии.
Разходка из препълнената преди "Карлова уличка" в центъра, водеща до Карловия мост, сега е почти тъжна. Операторите на щандове за освежаване с trdelniky, палачинки, колбаси и собствениците на по-големи ресторанти оглеждат напразно за гости. Дори безплатно кафе с палачинка няма кого да примами. Максимум петима гости от другата страна на улицата се наслаждават на следобеден десерт.
Оптимистичният поглед вероятно не се споделя от много управители на ресторанти и хотели от другата страна на "Мала страна". Въпреки „завръщането в нормално състояние“ в понеделник, тъмнината и всички столове там останаха наопаки. Накрая попаднах на открит ресторант, принадлежащ на хотела "Под Вйези" на улица "Мустек". Голяма част от ръководството на ресторанта на съседна маса обсъжда как най-добре да коригира услугите. "Паднахме до равнище на цените извън Прага. Намалихме ги с около 80 процента. Отчаяно е", потвърди шефът на ресторанта. "Нереалистично е да разчитаме, че ще бъдем спасени от домашни клиенти", казва той насред пустото заведение.
Други ресторантьори също са скептични. Например в друго заведение в историческия център на Прага не смятат да се отказват от качество или цени. „Местните жители така или иначе няма да ни спасят. Ако сега трябваше да намалим цената или да се откажем от качеството на услугите за чешките клиенти, това би било лъжа и заблуждаваща реклама“, казва собственикът на италиански ресторант, който не пожела да публикува името си. Само няколко служители седяха в уютното заведение за обяд вчера.
„Имаме цени според разходите, така че не можем да ги променим сега. Не бихме се отказали от качеството“, казва той за сървъра Lidovky.cz. И добавя отчаяно „Ние сме в капан, не можем да се справим“.
Дали туристите ще представляват голям дефицит в продажбите на ресторанти, популярни в Чехия, предстои да видим. Въпреки че "Малостранска беседа" се намира директно на маршрута до замъка Храдчани, повечето от гостите преди кризата са чехи и посещават заведението редовно.
„Не искаме да следваме пътя на дъмпинговите цени, искаме да запазим клиентелата, която имаме“, каза Петър Йерман от "Малостранска беседа", който беше празен в понеделник, първия ден на отворените врати. Според него обаче ресторантът е изградил стабилна позиция по време на своето съществуване и дори коронавирусната криза все още не го е заплашила. „Тогава просто ни стана ясно. Хората все още се страхуват да ходят навън, истинският изпитателен срок тепърва предстои“, заключава Йерман.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 00000014
11:48 26.05.2020
2 бургазлия
11:50 26.05.2020
3 Последния софиянец
Коментиран от #10
11:51 26.05.2020
4 Абсурдистанска реалност
11:52 26.05.2020
5 Кинбо
11:52 26.05.2020
6 Русенски цени
11:53 26.05.2020
7 Болярин
Коментиран от #11, #15
11:55 26.05.2020
8 High
11:56 26.05.2020
9 Бойкот за ресторантите
Лято е,имаме си BBQ на двора.И двамата с жената готвим и да ходя да му пълня гушата алчна докато той се чуди как ако може и въздуха да ми касира.
Коментиран от #12, #29
11:57 26.05.2020
10 Кинбо
До коментар #3 от "Последния софиянец":
Ей го де е и нашият софиянец иска да продава по три лева бирата дето му я карат дистрибуторите на крака за 0,70 ст. 2,30 печалба от една бира няма ли да ти дойдат много няма ли да се задавиш ?Коментиран от #16, #18
11:57 26.05.2020
11 Komapak
До коментар #7 от "Болярин":
И аз така ама Копенхаген 😊11:59 26.05.2020
12 Кинбо
До коментар #9 от "Бойкот за ресторантите":
Браво...👍👍👍 👏👏👏12:00 26.05.2020
13 Али Реза Текин
Коментиран от #24
12:01 26.05.2020
14 Име
12:16 26.05.2020
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Шекспир
До коментар #10 от "Кинбо":
Не че цените са ниски но 3лв за бира е добра цена.За 70ст си я пии на пейката пред кварталния магазин.Големите надценки са в ястията.Миналата година ядох 4 сафрида с главите за 12лв.Мерси ще карам само на бираКоментиран от #17
12:22 26.05.2020
17 Кинбо
До коментар #16 от "Шекспир":
Няма да пия бира за 0,70 ст пред магазина много са 0,70ст.за мен затова си купувам от големите вериги мгазини предната седмица си пих "Леденика" на 0,37ст.и половина, продаваха литровки по 0,75ст бройката а мезето беше домашен заек.12:31 26.05.2020
18 Последният селянин
До коментар #10 от "Кинбо":
Май ти казва че намалената 3 пъти цена 39 крони са 3 лв. ... демек толко си е и тука... 😉12:33 26.05.2020
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Ром в кухнята.
12:38 26.05.2020
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 Значи
Коментиран от #25
12:43 26.05.2020
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Ром в кухнята.
До коментар #23 от "Значи":
Прав си миналата година видях какво чудо е в "Албена" готвачи и помошник готвачи и кухненски персонал в болшинството са бразилци, понеже в Албена заплатите са малки и няма кой да се хване и затова ги наемат даже отделно вземат ученици 12 клас от Украйна които си карат стажа им работят без пари осигуряват им спане и храна и толкова.12:53 26.05.2020
26 препис
0,072 Български лева.
12:55 26.05.2020
27 тортиля
12:58 26.05.2020
28 зелен петел
13:03 26.05.2020
29 Шпек Салам Народен
До коментар #9 от "Бойкот за ресторантите":
На двора си е готино,но има моменти,когато се ходи и на ресторант(кръчма).И понеже тези моменти при повечето българи са все по-разредени,на кръчмите масите са им празни.Не са високи цените,хората си имат разходи,наеми,осигуровки и.т.н...няма да бачкат без да им остане нещо,разбира се .Просто нашите приходи са недостатъчни. Българинът по принцип си обича мохабет,ресторанти,барове,да излезе,да види хора,а и него да видят.Излизайте по-често,харчете си парите,че иначе се осакатява много бързо!14:00 26.05.2020
30 Шпек Салам Народен
14:02 26.05.2020
31 Йозеф
19:20 26.05.2020
32 ИМПЕРИАЛИСТ
20:56 26.05.2020