8 Септември, 2022 15:31 4 340 1

Не приемайте антикоагуланти с тези храни и напитки

  • лекарства-
  • храни-
  • антикоагулант-
  • разреждане на кръвта

Смесването на лекарства за разреждане на кръвта с тези продукти може да доведе до опасни състояния

Не приемайте антикоагуланти с тези храни и напитки - 1
Снимка: Shutterstock

Не случайно фармацевтите предупреждават да четем листовките на лекарствата, преди да започнем приема им. Но, за съжаление, в тях няма информация за храните, несъвместими със съответния препарат. Затова тук ще посочим продуктите, които трябва да бъдат изключени от вашата диета при лечение с антикоагуланти.

Приемът на лекарства за разреждане на кръвта с тази храна може да причини мозъчни кръвоизливи, предупреждава zdrave.to.

Антикоагуланти и алкохол

Алкохолът намалява броя на тромбоцитите в кръвта, отчасти като пречи на производството на кръвни клетки в костния мозък. Той предпазва тромбоцитите от слепване и образуване на кръвни съсиреци. При едновременния прием на алкохол и антикоагуланти ефектът се усилва при взаимодействието им, а алкохолът е в състояние също да увеличи концентрацията на антикоагуланти в кръвта, удължавайки тяхното действие. По този начин съществува риск от кървене.

За биоактивирането на индиректни антикоагуланти в черния дроб е отговорен цитохром P450, ензимът CYP2C9. Системата цитохром P450 е отговорна и за биотрансформацията на алкохола в черния дроб, което води до претоварване на тази ензимна система и в резултат ефектът от антикоагулантите може или да бъде отменен, или да увеличи вероятността от странични ефекти.

Антикоагуланти и витамин К

Витамин К е отговорен за синтеза на факторите на съсирването в черния дроб. Антикоагулантите и витамин К имат противоположни ефекти.

Храни с високо съдържание на витамин К:

• сушен босилек – 2143% дневна норма за 100 г продукт

• смлян градински чай – 2143% дневна норма за 100 г продукт

• сушена мащерка – 2143% дневна норма на 100 г продукт

• пресен магданоз – 2050% от дневната норма на 100 г продукт

• кейл (зеле) – 1021% от дневната норма на 100 г продукт.

Антикоагуланти и сок от червена боровинка

Сокът от червена боровинка инхибира ензима CYP2C9 в черния дроб, който разгражда варфарина. За всичко това са виновни антиоксидантите в боровинките.

Антикоагуланти и витамин Е

Механизъм на взаимодействие: витамин Е инхибира агрегацията на тромбоцитите, което може да увеличи риска от кървене при прием на големи количества витамин Е с антикоагуланти.

Храни с високо съдържание на витамин Е:

Пшенични кълнове – 747% витамин Е на 100 г.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нещата са по сложни

    0 0 Отговор
    Примерно за витамин К e много общо написано, К1 има отношени към съсирването, К2 не, К2 помага за усвояването на D3 оттам и на калция в костите