13 Ноември, 2023 15:32 2 607 7

Ликьор от чесън: Как да си направим и за какво е полезен?

  • чесън-
  • ликьор-
  • полезно-
  • здравословно-
  • ползи

От векове чесънът се използва заради силните си лечебни свойства

Ликьор от чесън: Как да си направим и за какво е полезен? - 1
Снимка: Shutterstock

Чесънът отдавна се използва не само като подправка за различни ястия, но и като лекарство, което помага при превенцията и лечението на редица заболявания. Една глава чесън съдържа повече от 400 полезни съединения, пише zdrave.to. С този полезен зеленчук можете да премахнете чревните паразити, да намалите кръвното налягане, да се борите с вируси и бактерии и дори да предотвратите развитието на рак.

Не е задължително да се тъпчете с чесън, за да извлечете ползите от него. От чесъна можете да приготвяте различни бульони и дори много полезна напитка на базата на червено вино. Може да се изненадате, но тази комбинация има много благоприятен ефект върху организма, подобрявайки състоянието на сърдечно-съдовата система.

Как се прави ликьор от чесън:

Голяма глава от чесън се намачква в хаван или много фино се нарязва. Може да използвайте преса за чесън.

Получената каша се поставя в стъклен съд (по-добре е да се използва бутилка от тъмно стъкло) и се налива 1 литър червено вино (добре "работи" в комбинация с чесън).

Плътно затворете контейнера и го поставете на хладно и тъмно място за 7-10 дни. Всеки ден контейнерът с течността трябва да се разклаща. След изтичане на определения период се прецежда течността от бутилката. Чесновият ликьор е готов.

Необходимо е ликьорът да се съхранява на вратата на хладилника, да се вземат по 15 мл три пъти на ден преди хранене за един месец.

Какъв ефект може да се постигне, като се вземе ликьор от чесън:

  • да се отървете от излишните соли в тялото;
  • укрепване на имунната система;
  • подобряване на храносмилателния процес;
  • почистване на кръвта и намаляване на холестерола;
  • укрепване на стените на кръвоносните съдове;
  • увеличаване на жизнеността на тялото.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И ... всичките ти познати

    2 3 Отговор
    ще те напуснат. ;))
  • 2 вампирите

    8 0 Отговор
    не харесват това !
  • 3 Предпочитам

    0 0 Отговор
    Да хапна 2-3 скилидки чесън, когато е възможно, и да си пийна червено вино с пържолата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аз пък имам друга рецепта

    0 0 Отговор
    1л. водка
    3-4 скилидка чесън нарязан на "филийки"
    една червена чушка камба нарязана на "филийки"
    няколко люти чушки нарязани на "филийки" без семките
    Това за 3-4 дена в бутика след което се филтрира и пие по 25 - 30г преди хранене
    Ха наздраве!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.