23 Април, 2024 13:45 2 590 16

Защо сиренето е толкова полезно за зъбите ни?

  • сирене-
  • зъби-
  • кариеси-
  • млечни продукти-
  • здраве

Специалисти обясняват как консумацията на млечни продукти предпазва от кариес

Защо сиренето е толкова полезно за зъбите ни? - 1
Снимка: Shutterstock

Сиренето и други млечни продукти при дъвчене стимулират производството на слюнка, която може да неутрализира киселините по зъбите и да предотврати появата на кариес, пише "Дейли мейл", позовавайки се на британски лекар, предава БТА.

Майкъл Мосли припомня, че сиренето, млякото и киселото мляко са богати на калций. Той участва в поддържането на киселинно-алкалния баланс на устната кухина и има положителен ефект върху зъбите, като осигурява профилактика на кариеса. Освен това млечните продукти, и в частност сиренето, при дъвчене активират производството на слюнка.

Според лекаря слюнката неутрализира киселините и основите, които могат да имат отрицателен ефект върху състоянието на зъбите. Обикновено киселинността на зъбната повърхност се променя след всяко хранене.

Ако обаче се образува твърде много киселина, се развива кариес. Сиренето нормализира водородния показател (pH) на средата в устната кухина, което допринася да се избегне разрушаването на емайла и появата на кариеси.

Лекарят отбеляза още, че е особено полезно да се яде сирене след сладка храна, тъй като захарта способства за образуването на киселинообразуващи бактерии в устата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    12 1 Отговор
    Много отдавна няма сирене по магазините.
    Всичко е имитиращ продукт.
    Освен ако не си го купиш от някое село където хората произвеждат за себе си и което им е в повече да продадат
  • 2 СТОМАТОЛОГ КОЙТО НЕ ЛЪЖЕ ЧЕ НЯМА ДА БОЛИ

    8 2 Отговор
    ИНТЕРЕСНО ЗАЩО
    НА СЕЛО ВСИЧКИ ЯДАТ СИРЕНЕ
    И НЯМАТ ЗЪБИ А ПРОТЕЗИ...😬

    Коментиран от #5

  • 3 хе хе

    6 4 Отговор
    Нищо млечно не е полезно за хората след първата година от живота им. А японците след 50тата си година спират изцяло всичко млечно. За това масово доживяват над 100 години
  • 4 Бул Шиийт

    8 4 Отговор
    Този калций, който ви трябва не е онзи калций, който е в млякото и сиренето. Организмът не е така просто устроен. Първо всичко се разгражда и после се синтезира наново. Така, че този калций който получите от сиренето като се разпдане не се знае в какво отново ще се превърне. Така, че по-кротко.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "СТОМАТОЛОГ КОЙТО НЕ ЛЪЖЕ ЧЕ НЯМА ДА БОЛИ":

    Окапаа ми забите от сиренясали
  • 6 Последния Софиянец

    0 7 Отговор
    В моя ресторант сервираме само сирене от лицензирани ферми!
  • 7 Последния тъп Софиянец

    4 1 Отговор
    А пък в моя само сирене от мазга!
  • 8 Аз пък

    2 2 Отговор
    Си мажа сещате се какво , със сирене. След месец става по твърдо от кокал , и изстрелва колкото голяма ракия. Препълва чашата , и потича!
  • 9 вуйчо

    3 0 Отговор
    кое сирене бе това в супермаркетите ли бе
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.