В последните месеци всички говорят за Ozempic и другите популярни медикаменти за отслабване. Но има и друга възможност – без скъпи инжекции, а чрез промяна на хранителните навици. Според експертите, една от най-добрите стратегии за контрол на теглото е разбирането на факторите, които реално влияят на глада.
Според експерта по хранене Марк Хюит от Gains Nutrition, не е необходимо да броим калории или да прекарваме часове във фитнес залата, за да отслабнем. Ключът е в разбирането на това, което предизвиква глада ни.
„Повечето хора се фокусират върху калориите, но изследванията показват, че начинът, по който храните влияят на кръвната захар, е също толкова важен за регулирането на апетита“, обяснява Хюит.
Гликемичният индекс (GI) е числова стойност, която показва колко бързо дадена храна повишава нивото на кръвната захар. Храни с никак GI (с индекс 55 или по-малко) се усвояват бавно, което предотвратява резки скокове и спадове в кръвната захар и съответно води до по-продължително засищане.
„Храните с нисък гликемичен индекс регулират апетита, като поддържат стабилни нива на енергия и естествено намаляват желанието за хапване на нездравословни продукти“, казва Хюит.
Готови ли сте да изпробвате този метод? Ето шест храни с нисък GI , които ще ви помогнат да контролирате глада:
Авокадо
„С гликемичен индекс от едва 5, авокадото се разгражда изключително бавно, осигурявайки стабилна енергия, без да предизвиква резки покачвания на кръвната захар“, обяснява Хюит.
„Комбинацията от фибри и здравословни мазнини контролира хормоните на апетита, което прави авокадото една от най-ефективните храни за естествено управление на глада.“
Аспержи
„С гликемичен индекс от 15, аспержите са отличен избор за регулиране на апетита. Тяхното високо съдържание на фибри забавя храносмилането и увеличава обема на храната, без да добавя излишни калории“, споделя Хюит.
„Освен това, аспержите подпомагат здравето на червата, което играе ключова роля в контрола на глада.“
Бадеми
Също с гликемичен индекс 15, бадемите осигуряват мощна комбинация от протеини, фибри и здравословни мазнини. За разлика от въглехидратните закуски, които причиняват резки скокове на кръвната захар, бадемите се усвояват бавно, поддържайки стабилна енергия и предотвратявайки внезапни пристъпи на глад.
Освен това, бадемите регулират хормоните на апетита – грелин и лептин, които играят основна роля в чувството за ситост.
Черни маслини
Черните маслини, с GI от 15, съдържат уникална комбинация от мононенаситени мазнини и полифеноли, които подпомагат контрола на апетита. Тези полезни мазнини забавят храносмилането, което ви кара да се чувствате сити по-дълго.
Полифенолите в маслините също така намаляват възпалението, което може да доведе до нерегулирани пристъпи на глад.
Чили
С GI от 15, лютите чушки съдържат капсаицин – съединение, което леко ускорява метаболизма и подтиска апетита. Консумацията на пикантни храни може да доведе до естествено намаляване на калорийния прием през деня, без да е необходим специален режим.
Джинджифил
Също с GI от 15, джинджифилът е известен със способността си да подобрява храносмилането и да регулира апетита. Той увеличава термогенезата (процеса на изгаряне на калории) и подобрява инсулиновата чувствителност, което предотвратява рязкото спадане на кръвната захар след хранене – основен фактор за внезапните пристъпи на глад.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Град Козлодуй
17:06 23.02.2025
2 Идиотът, написал тази статия,
17:15 23.02.2025
3 Дудов
17:36 23.02.2025