25 Октомври, 2023 14:00 7 078 10

Вместо сьомга: Коя риба е по-полезна и по-евтина от нея

  • риба-
  • скумрия-
  • херинга-
  • аншоа-
  • риба тон-
  • кефал-
  • сардини-
  • сьомга

Има 6 вида риба, които заместват сьомгата

Вместо сьомга: Коя риба е по-полезна и по-евтина от нея - 1
Снимка: Shutterstock
Вместо сьомга: Коя риба е по-полезна и по-евтина от нея
Снимка: Shutterstock

Сьомгата е рибата, която се счита за лидер по съдържание на омега-3. мастни киселини. Тя има един основен недостатък – прекалено скъпа е. Но има и други видове обитатели на морските дълбини, които са не по-малко полезни.

Вместо сьомга: Коя риба е по-полезна и по-евтина от нея
Снимка: Shutterstock

Има 6 вида риба, които заместват сьомгата

Те също така съдържат полезните омега-3 мастни киселини. Към тях се отнасят: скумрия; херинга; аншоа; риба тон; кефал; сардини;

Вместо сьомга: Коя риба е по-полезна и по-евтина от нея
Снимка: Shutterstock

Но за да получите максимална полза от тези риби, трябва да закупите пресен или прясно замразен продукт. Освен това трябва да го приготвите правилно. Диетолозите смятат печенето за идеален метод за готвене.

Рибните консерви също съдържат много полезни вещества. Най-важното е да са приготвени в съответствие с правилата и техническите стандарти, според руския кардиолог д-р Олга Голубева. Данните за рибите, които съдържат най-много омега-3 (на 100 грама) изглеждат по следния начин: дива сьомга, прясна - 2,5 гр; култивирана сьомга - 1,4 гр; прясна скумрия - 2,7 гр; аншоа - 1,45 гр; сардини - 0,98 гр; риба тон - 0,13 гр; пъстърва - 0,94 гр; Морските дарове също са богати на омега-3. Например, скаридите съдържат 0,31 грама мастни киселини, стридите - 0,41 грама. Отново на база 100 грама.

Вместо сьомга: Коя риба е по-полезна и по-евтина от нея
Снимка: Shutterstock

„Смята се, че за възрастен човек е достатъчно да яде такава храна два пъти седмично, за да компенсира хранителния дефицит“, споделя д-р Олга Голубева, „Отбелязвам, че не трябва да пренебрегвате добавянето на масло или растително масло към рибните ястия. Омега-3 се усвоява по-добре от рибата, ако добавите масло: с негова помощ панкреасът ще отделя ензими, които ще помогнат на тялото да не пропусне ценни вещества. Треската, въпреки че не е мазна, също съдържа омега-3 , така че можете да добавите масло или растително масло към ястие с нея. Вкусно е и здравословно.

Вместо сьомга: Коя риба е по-полезна и по-евтина от нея
Снимка: Shutterstock

Балансираната, висококачествена естествена мазнина в разумни количества ще осигури ситост. Ще ядете по-малко прости въглехидрати и в същото време ще избегнете инсулиновата резистентност, високия холестерол и съдовите проблеми“, казва експертът. Кои риби са най-богати на омега 3 мастни киселини? Хората, които разчитат на рибните ястия като основен източник на омега-3 , както и бременни и кърмещи жени, трябва да ограничат рибите с високо съдържание на метилживак до две до четири порции на седмица.

Вместо сьомга: Коя риба е по-полезна и по-евтина от нея
Снимка: Shutterstock

По-добре е да се заменят със сьомга, херинга, сардини и пъстърва. Съдържат по-малко метилживак. Омега-3 капсулите обикновено се правят от малки морски риби, чието предимство е, че са по-чисти – тъй като живеят по-кратко, те натрупват по-малко токсини и отрови. Още: В тази евтина риба има най-много витамин Д Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Източник: Actualno.com

Вместо сьомга: Коя риба е по-полезна и по-евтина от нея
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    2 6 Отговор
    ....според руската кардиоложка д-р Олга Галубьова.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 123456

    14 1 Отговор
    не сьомгата има най-много омега-3 , а скумрията и е 100 пъти по евтина и няма живак .... ама няма изгода за печалбарите - та хвалят само сьоНгата
  • 4 факуса

    12 1 Отговор
    таз изкуствено отглеждана дет се внася у нас си е боклук
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да ти кажа..

    3 1 Отговор
    Оля ли си, каква си, не знам//ама по-добре пишиза майка си или за нещо Колтурно..че от риба нищо не отбираш..ама нищичко.. и да..всички граматични грешки не са случайни..
  • 9 Стига

    5 2 Отговор
    с тая изкуствена сьомга, бе. Яжте си скумрия или херинга. 100 пъти по - вкусни са.
  • 10 Хан Крум

    1 0 Отговор
    За скумрия на барбекю и биричка,давам ляв бъбрек...
    Сьомга ми е много мазна,цената дебела