Необходими продукти:
- яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване);
- прясно мляко - 450 мл;
- захар - 1 ч.ч. (пълна);
- мая - 1 кубче прясна (42 г);
- мазнина - 1 ч.ч. (масло+олио);
- сол - 1 щипка;
- лимонова есенция - 1 ампула;
- ванилена захар - 2 пакетчета;
- брашно - около 1 кг;
- сладко/ конфитюр - 1 бурканче;
- орехи - 100 г.
Начин на приготвяне:
- Първо, активирайте маята с малко топло мляко (100 мл), захар (2 с.л.) и брашно (3 с.л.).
- Яйцата разбийте много добре със захарта и останалото топло мляко.
- Пресейте брашното със щипка сол в голяма купа, прибавете сместа от яйцата и млякото.
- Започнете да бъркате с голяма лъжица, докато можете, след което с ръце продължете и по малко прибавяйте от мазнината.
- Така, докато се изчерпи цялото количество и получите хубаво разтегливо козуначено тесто.
- Оставете да втаса и после оформете кифличките, като тестото разделите на еднакви топки и всяка разточите на заоблен триъгълник.
- Острия връх разрежете на 3 места, сложете от сладкото или конфитюра на късата част и навийте кифличката.
- Подредете тези уникални козуначени кифлички на разстояние в тави и оставете да втасат.
- Намажете със разбития жълтък и малко мляко, сложете орехчета и поръсете със захар.
- Печете пухкавите козуначени кифлички в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят, пише gotvach.bg.
Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Град Козлодуй
10:18 04.05.2024