Необходими продукти:
За палачинковото тесто:
- 3 с. л. брашно;
- 1 ванилия;
- 1 щипка сол;
- 2 с. л. захар;
- 60 мл прясно мляко;
- 4 яйца;
- краве масло за пържене.
За соса:
- 2 портокала;
- 2 с. л. краве масло;
- 3 с. л. захар;
- 50 мл коняк;
- 75 мл портокалов ликьор.
За мармалада от лимон:
- 6 лимона;
- 2 стръка мента;
- 200 г захар;
- 2 с. л. глюкоза.
Начин на приготвяне:
В купа се смесват брашното, ванилията, солта и захарта и се разбърква добре.
В друга купа се разбиват млякото с яйцата. Сместа се излива към брашното и се разбива с телена бъркалка.
В намазан с масло тефлонов тиган се изпичат палачинки.
Портокалите се филетират, сосът и филетата се отделят в купа, а малка част от кората се нарязва на тънки лентички.
В сгорещен тиган се слага маслото, сипва се захарта, налива се конякът и се бърка. Сместа се запалва и когато пламъкът изгасне, се добавят портокаловият сок, ивичките от кората и филетата
Прибавят се сгънатите на четири палачинки и отново се фламбира с портокаловия ликьор.
Лимоните се филетират, филетата и сокът им се слагат в касерола, прибавят се стръковете мента, захарта и 2 с. л. глюкоза. Когато кипне, силата на огъня се намалява и сместа се редуцира, докато се сгъсти. Палачинките се сервират с лимоновия мармалад, пише bonapeti.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Какво
10:09 09.10.2024
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Бендида
Не съм критерии, но бих отбелязала, че съотношението между яйцата и брашното/млякото е странно за палачинково тесто.
Коментиран от #5
10:36 09.10.2024
4 тая рецепта е стара
10:40 09.10.2024
5 456
До коментар #3 от "Бендида":
По-скоро ми прилича на тип омлет.10:53 09.10.2024
6 сериозно
13:07 09.10.2024