Рецепта на деня: Италианска доматена супа с хляб

1 Април, 2025 10:05 1 163 19

  • доматена супа-
  • хляб-
  • италианска кухня-
  • какво да сготвя

В Италия е известна като Pappa al pomodoro

Рецепта на деня: Италианска доматена супа с хляб - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 800 г пасирани домати без люспи;
  • зехтин екстра върджин на вкус;
  • 300 г хубав хляб с дебела коричка;
  • Вода колкото е необходимо;
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
  • босилек на вкус;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне:

В подходяща тенджера загрейте зехтина. Добавете към него нарязания чесън. След 1-2 минути може да добавите и пасираните домати, както и сол.

Гответе около 30 минути на слаб огън. След това може да добавите малко вода.

Разбъркайте и сложете хляба, който сте нарязали на по-едри хапки. Притиснете леко с лъжица и долейте още вода. Трябва да има достатъчно сос, в който да се напои хлябът.

Покрийте с капак тигана и изключете котлона. Махнете от котлона след 15 минути. Завършете със струйка зехтин, разбъркайте и сервирайте, като поръсите с малко пресен босилек, пише az-jenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    9 1 Отговор
    Някога баба ми правеше някаква студена супа , тип - доматен сок със сирене , но за съжаление нищо не съм запомнил , освен че беше доста вкусно !

    Коментиран от #5

  • 2 404

    3 3 Отговор
    Ако Шиши и Боко Я аресат и Я ще си поръчам.За проСТО кирО и кокорЧО или добро или нищо
  • 3 Град Павликени

    6 1 Отговор
    Благодаря Ви госпожо Маринова.
  • 4 Хмм

    6 1 Отговор
    постно и засищащо
  • 5 456

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Това го знам по следния начин: рендосваш пресни домати / колкото желаеш/до обелката / получава се сос/ ,слагаш сирене докато ти се получи смес като за мазане или за предястие малко пресен магданоз и сол на вкус. Наистина е много вкусно.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 999

    6 1 Отговор
    С помодорите по- късно- сега са пластмасови и не са подходящи. За това ястие си трябва добре узрял домат от точно определени сортове.Мечтая за полента/качамак/ полят с леко запържено масло- червен пипер- сирене или пръжчици...

    Коментиран от #11

  • 7 Дааааааа

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "456":

    Аз го оставям по воднисто но нарязвам малко зелен лук или праз ,сипвам от минало годишната ракия

    Коментиран от #8, #10

  • 8 456

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дааааааа":

    Ще го пробвам и така. Интересно изглежда.
  • 9 Пич

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "456":

    Много благодаря , ще го пробвам да видя дали ще го докарам ! Лятото е сезонът за такива храни.
  • 10 Чудя се

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дааааааа":

    как ти остава ракия от миналата година? Да не бъркаш нещо в рецептата?

    Коментиран от #12, #13

  • 11 ами,

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "999":

    Иди в лидл и си купи полента,има колко искаш в италианската седмица,че и остава защото малко хора тук я купуват.Не е нещо уау.Лично аз предпочитам нашия си качамак с пръжми,масло и сиренце.,,Помодори,,търси в Русия тук им казваме домати.

    Коментиран от #17

  • 12 Дааааааа

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Чудя се":

    Има има, не е като на няма!
  • 13 456

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Чудя се":

    Ти пък ракия на топло време.🤭 , но мезето ще е един път ,пък става и за по-леки напитки. До ти е сладко.
  • 14 каква супа

    3 1 Отговор
    е тази яхния, гУспожо маринова?
  • 15 6635

    6 0 Отговор
    Това е доматен сос за манджа. Вместо брашно слагат хляб. За горещините като в Италия е добре, ама в студено време изобщо няма да засити.
  • 16 баба Гицка

    4 2 Отговор
    С хляб, разбира се, доматите ще ти остържат стомаха, хляба държи ситост!
  • 17 999

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "ами,":

    На италиански домати е pomodori- под заглавието пише- pappa al pomodoro- в превод точен е каша от домати- не супа.Иначе pappa се използва за всякаква кашава бебешка храна. Con Tanto Amore- Carlo Giove- Per Te!

    Коментиран от #18

  • 18 ами,

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "999":

    Да го бяхте написали pomodorо както е в оригинал.Или напишете просто -домат както си е на български.

    Коментиран от #19

  • 19 999

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "ами,":

    В оригинал е.Pomodoro-ЕДИН домат.Pomodori-МНОГО домати.Да го наситня още или на кашичка- за да можеш да го асимилираш...