Необходими продукти:
- пуйка - 1 бр. около 3 кг;
- сланина - 250 г;
- черен пипер;
- масло - 1 - 2 с.л.;
- сол.
За плънката:
- галета - 100 г;
- брашно - 1 с.л.;
- мая - 10 г прясна;
- прясно мляко - 100 мл;
- яйца - 2 бр.;
- лук - 1 глава
- дреболии - на пуйката;
- сметана - 2 - 3 с.л.;
- майорана - 1 с.л. суха;
- лимони - 1 бр.;
- магданоз;
- черен пипер;
- сол.
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в леко затопленото мляко. Добавете брашното и разбитите яйца и оставете за няколко минути на топло.
Докато маята втасва, загрейте маслото и запържете ситно нарязания лук. Когато лукът омекне добавете галетата и запържете още няколко минути.
Свалете сместа от котлона и я изсипете при брашнено-яйчената смес. Добавете ситно нарязаните предварително сварени пуешки дреболии. Сложете ситно нарязан магданоз, малко ситно настъргана лимонова кора, черен пипер и сметаната и разбъркайте добре.
Пуйката се измива, подсушава отвън и отвътре и се натрива със сол. Напълва се с приготвената плънка, зашива се и се слага в дълбока тава с гърдите нагоре. Сланината се нарязва на тънки филии и с нея се покриват пуешките гърди.
Парчетата сланина и фолиото се отстраняват от пуйката и тя се оставя още 15-20 минути във фурната, за да се получи хрупкава коричка, пише gotvach.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Град Козлодуй
Коментиран от #16
10:08 28.11.2024
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Град Козлодуй
Коментиран от #8
10:11 28.11.2024
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 По американски
Коментиран от #15
10:38 28.11.2024
12 Евро Пейка
10:40 28.11.2024
13 Луд Скайуокър
10:43 28.11.2024
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 рузката пуйка
До коментар #11 от "По американски":
я пълят чеченциКоментиран от #18
10:46 28.11.2024
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 Хасковски каунь
11:06 28.11.2024
18 Шшшшт
До коментар #15 от "рузката пуйка":
Тихо комуняга.11:10 28.11.2024
19 Читател
Виж последните абзаци. Забравила си да покриеш пуйката с фолио. Излиза, че я слагаш в тава, а след това вадиш вече готова и махаш фолиото.
И си забравила да прекопираш най-важното: колко време се пече пуйката! Пействаш, ама дори не се замисляш над това, което пействаш.
Коментиран от #21
11:26 28.11.2024
20 Механик
11:32 28.11.2024
21 Механик
До коментар #19 от "Читател":
Тая е толкова вдлъбната, че едва ли може яйце да си свари/изпържи.11:34 28.11.2024