Готвач издаде хитър трик за по-бързо печене на картофи

29 Януари, 2025 16:32 3 178 9

  • картофи-
  • печене-
  • готвене-
  • кулинария-
  • трик-
  • хитрина

За целта трябва да използвате микровълновата фурна

Готвач издаде хитър трик за по-бързо печене на картофи - 1
Снимка: Shutterstock

Известния телевизионен готвач Фил Викъри в предаването This Morning разкри своя трик за печене на картофи, който може да намали значително времето за приготвяне.

Той обясни: „Печените картофи изискват време и енергия, но можете да ги ускорите – микровълновата е чудесен начин да ги започнете и след това да ги довършите във фурната, за да получите хрупкава коричка.

Викъри добави: „Когато ги върнете във фурната, не е задължително да я включвате – можете да ги завършите само на програмата за грил, което пести енергия. Освен това, винаги, винаги използвайте остър нож, за да нарежете картофа по ръба преди готвене – в противен случай той може да експлодира.“ Това се отнася за случаите, в които печете цели картофи за пълнене.

Готвачът предупреди за потенциални проблеми при печенето на картофи: „Ако ги поставите в студена фурна, която постепенно се загрява, коричката може да стане толкова стегната, че картофът ще се разшири и ще се пръсне. Това не се случва винаги, но се случва, така че аз винаги ги разрязвам.“

Но най-голямата изненада дойде, когато Викъри разкри, че добавянето на чаена лъжичка вътре в картофа (не при готвене в микровълнова, а във фурна) може да намали времето за приготвяне с около 20 минути.

Според него тази техника позволява картофът да бъде готов за 35-40 минути, вместо за цял час. Още повече, че трикът не се отнася само за картофи – той работи също и за всякакви кореноплодни зеленчуци, които печете във фурната.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 плюс минус

    6 1 Отговор
    В загрята фурна картофите се изпичат много добре за 40 мин.
  • 4 Мъж

    5 0 Отговор
    Правилно ! Първо загряваме фурната , и после пъхаме... В студена фурна нищо не може да сложиш...
  • 5 Леля Гошо

    2 1 Отговор
    Ели, Ели, Ели, тоя който те вземе ще има да си пържи яйца като е гладен.
  • 6 Когато мама не е вкъщи

    1 1 Отговор
    Слагам еднакви по големина картофи в йенска тенджера, добавям малко олио, захлупвам и пускам в мировълновата за 10 минути. В това време загрявам фурната. После вадя картофите, режа ги на половинка, разстилам хартия за печене на дъното на тавата и нареждам картофите отгоре. Още 20 минути във фурната на 250 градуса с вентилатор и са готови. Сол, добавки, подправки - според вашия вкус. За сос ползвам цедено мляко с майонеза, лимон и чесън.
  • 7 Страшно скапан машинен превод

    0 0 Отговор
    браво!
  • 8 Анoнимен

    2 0 Отговор
    Внимание - този човек няма никаква представа за нищо. Микровълните унищожават всичко хранително за кратко време. Този е неграмотен.
  • 9 ами,

    1 0 Отговор
    От както приготвям така наречените надупени картофи във фурната не ги прави по никакъв друг начин.Микровълновата отдавана е изхвърлена.Еднакви по голенина картофи се измиват и изчеткват много добре.Разрязват се на две половини,като плостата страна се посолва леко и се захлупва върху подмазана тавичка от алпака.Фурната е предварително загрята на 180 градуса.Може и с вентилатор,може и само на долен реотан.Пекат се около 30 +-/ според печката/ минути. Чудесна коричка и вътре мекички.Бързо,лесно и вкусно,гарнитура за всичко а и може като самостоятелно ястие със краве сирене.