Рецепта на деня: Флан Паризиен - класически френски десерт

11 Февруари, 2025 10:05 7 524 5

  • флан паризиен-
  • десерт-
  • сладкиш-
  • френска кухня-
  • какво да сготвя

Сладко изкушение, с което можете да зарадвате любимия човек

Рецепта на деня: Флан Паризиен - класически френски десерт - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • прясно мляко - 700 мл;
  • сметана - 300 мл, висок процент;
  • захар - 150 г, кристална;
  • царевично нишесте - 80 г;
  • яйца - 3 бр. L размер;
  • жълтъци - 3 бр. L размер;
  • шушулка ванилия - 1 бр.

За масленото тесто:

  • брашно - 250 г;
  • сол - 1/2 ч.л.;
  • захар - 1 с.л.;
  • масло - 200 г, студено на кубчета;
  • студена вода - около 2 4 с.л.

Начин на приготвяне:

Кръгла форма с диаметър около 24 см, много добре намаслена с бучка масло.

В блендер се изсипва брашното, захарта и солта, завърта се на два оборота, за да се смесят продуктите. След това се добавя студеното масло на кубчета. На принципа на СТОП-СТАРТ бутона се довежда до пясък.

Сместа се изсипва в купа, събира се с ръце и много внимателно се добавя лъжи по лъжица ледената вода. В момента, в който тестото може да се задържи в ръка и да се отпечатат пръстите, означава, че е напълно готово. Бързо се оформя на диск, завива се във фолио и се оставя в хладилник за 1 нощ. Спокойно тестото може да престои на студено и дълго време, до две седмици.

След като е добре охладено, върху набрашнен плот се разточва с диаметър по-голям от формата на печене, около 3 пръста повече. С помощта на точилката се прехвърля във формата, внимателно се оформя борд, а излишното тесто се изрязва. За по-лесно ползвам кухненска ножица.

Тестото около борда леко се подпъхва навътре, за да се образува по-дебел борд, и с пръстите на двете ръце се оформя. Надупчва се с вилица, поставя се кръг от хартия по дъното и се засипва с топчета за печене или бобчета.

Пече се на 180 градуса за около 15 до 20 мин.

Изважда се хартията от дъното с топчетата и се пече още за 5 или максимум 10 мин. Изважда се и се оставя във формата.

Флан:

Млякото, ванилията и сметаната се довеждат до точка на кипене.

В купа с телена бъркалка се разбиват всичките яйца и захарта. Добавя се и нишестето и се разбърква до гладка смес. На струйка се налива горещото мляко при непрекъснато разбъркване. Сместа се прецежда през цедка и се връща обратно в тенджерката. Сварява се до крем до момента, в който бъркалката оставя следи в крема. Сваля се от котлона и се изсипва в маслената кора. Заглажда се.

Пече се на 170 градуса за 30 мин. Отгоре трябва да е запечен сладкишът, но в средата да е видимо мек и силно влажен.

Оставя се във формата за 60 мин, а след това се обръща върху решетка и отново се обръща в сервизна чиния. Покрива се с фолио и се оставя за 1 нощ в хладилник.

Източник: MasterChef J. Mielle


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    Благодаря
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Леле

    6 3 Отговор
    Че то човек ще се пенсионира, докато това нещо най-после стане готово за ядене.

    Коментиран от #4

  • 4 слоу хенд

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Леле":

    Важното е да вложиш любов и търпение.

    Коментиран от #5

  • 5 Ако

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "слоу хенд":

    Някоя жена ми го направи , ще и вложа много любов !