Рецепта на деня: Родопско синдермьо

12 Февруари, 2025 10:05 1 498 13

  • синдермьо-
  • качамак-
  • грис-
  • кашкавал-
  • какво да сготвя-
  • родопска кухня

Прилича на качамак, но не е

Рецепта на деня: Родопско синдермьо - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • царевично брашно - 150 г;
  • прясно мляко - 100 мл;
  • кашкавал - 200 г;
  • краве масло - 50 г;
  • сол - равна, непълна к.л. (може и по - малко, ако кашкавалът е по-солен).

Начин на приготвяне:

Кашкавалът се настъргва предварително на едро ренде.

В малка тенджерка с дебело дъно слагаме царевичното брашно, солта, прясното мляко и студена вода. С тел или дървена шпатула разбиваме, за да се разтвори брашното. Не трябва да остават бучици.

Слагаме тенджерката на котлона. Като се позатопли леко, прибавяме кравето масло и настъргания кашкавал. Бъркаме енергично, без да спираме.

Когато започне да се сгъстява, има опасност да залепне за дъното. Завира.

Кашкавалът трябва да се разтвори напълно. Когато маслото излезе на повърхността, ястието е готово.

Поднесете ястието горещо. Ако желаете, отгоре може да аранжирате с настъргано сирене, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ммм,

    4 3 Отговор
    Калорична бомба!

    Коментиран от #11

  • 2 На това

    5 4 Отговор
    Му казват качамак, мааа!

    Коментиран от #12

  • 3 А млякото къде го

    4 2 Отговор
    Ако го сложиш в началото, ще загори. Ма кът гледам никъде го нема, тогава що го пишеш в рецептата.

    Коментиран от #4

  • 4 А млякото къде го

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "А млякото къде го":

    Ха да видим дали ще схванеш провокацията.
  • 5 Царевична

    4 2 Отговор
    каша .
  • 6 ми то прилича на

    3 2 Отговор
    Говно

    Коментиран от #7

  • 7 е гж името си казва

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "ми то прилича на":

    само че жълто не синьо
  • 8 Кашкавал със сиренье

    2 0 Отговор
    Нито царевичното, нито пшеничното брашно, нито пък каквото и да било друго нишесте не се разтваря във вода. Получава се колоидна смес с различна консистенция (с бучки или без), която при висока температура температура, наистина може да залепне на дъното. И то много здраво.
  • 9 дядо поп

    1 1 Отговор
    Приличало на качамак , но не било , било мамалига.

    Коментиран от #10

  • 10 999

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "дядо поп":

    Полента!Кон танто аморе:)

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ум белият делфин

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "999":

    - Полента?

    - Си?!!