Рецепта на деня: Басбуса - арабски сладкиш

13 Февруари, 2025 10:05 3 339 1

  • басбуса-
  • реване-
  • сладкиш-
  • арабски-
  • грис-
  • сиропиран-
  • какво да сготвя

Десерт от Близкия изток, подобен на реването

Рецепта на деня: Басбуса - арабски сладкиш  - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • брашно - 1 ч.ч.;
  • грис - 1 ч.ч.;
  • захар - 1 ч.ч.;
  • кокосови стърготини - 1 ч.ч.;
  • кисело мляко - 1 ч.ч.;
  • олио - 1 ч.ч.;
  • яйца - 1 бр.;
  • ванилова захар - 1 бр.;
  • бакпулвер - 1 бр.;
  • ядки - сурови за поръсване;
  • сушени плодове - за поръсване.

За сиропа:

  • захар - 1 ч.ч.;
  • вода - 0. 5 ч.ч.;
  • лимонов сок - 2 - 3 с.л.

Начин на приготвяне:

В купа смесете брашното, захарта, гриса, кокосовите стърготини, бакпулвера, ваниловата захар и разбъркайте. Прибавете киселото мляко, олиото и яйцето, разбъркайте до еднородна смес.

Намажете тавичка 20х30 см с малко олио, сипете и заравнете сместа, поръсете с суровите ядки и сухите плодове.

Поставете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете за около 35-40 минути до златисто-кафяв загар.

Извадете сладкиша и го оставете за 20 минути настрани. През това време си пригответе сиропа, като смесите водата със захарта и лимоновия сок, варите за 3 минути.

Нарежете сладкиша на правоъгълни или квадратни парчета и залейте равномерно със сиропа, оставете да се хлади напълно и тогава сервирайте, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.