Професор Трейси Удраф, специалист по репродуктивни науки от Калифорнийския университет в Сан Франциско, алармира, че веществата, съдържащи се в черната пластмаса, могат да представляват сериозна опасност за здравето, независимо от дозата, на която човек е изложен. В кухненските принадлежности, например, често присъства бромиран антипирен – химикал, за който се смята, че е безопасен при нива до 420 000 нанограма. Според Удраф обаче тази граница далеч не е безрискова и може да увеличи вероятността от развитие на рак, включително при бременни жени и новородени.
Наистина ли черната пластмаса представлява сериозна заплаха за здравето и има ли разлика между пластмасовите изделия в различни цветове? „Вечерняя Москва“ потърси мнението на онколога Евгений Черемушкин.
Пластмасата е навсякъде – но кога става опасна?
Д-р Черемушкин подчертава, че пластмасата отдавна е неразделна част от ежедневието на хората. С времето тя се разпада на микрочастици, които попадат в околната среда – във въздуха, водата и храната ни.
„Днес природата вече е наситена с микрочастици пластмаса. Най-голямата опасност обаче идва от канцерогенните вещества, които се отделят при нагряване на пластмасата“, обяснява онкологът.
Въпреки че последствията от натрупването на микропластмаса в организма все още не са напълно изяснени, учените са я открили дори в изключително защитени зони на човешкото тяло, като мозъка и очите. Засега пластмасата не предизвиква директни симптоми, но експертите предупреждават, че с времето тя може да доведе до здравословни проблеми.
Според д-р Черемушкин все още липсват категорични доказателства, че черната пластмаса е по-опасен от пластмасите в други цветове. Той обаче отбелязва, че този вид пластмаса обикновено се произвежда от по-евтини материали, което означава, че съществува риск от наличие на токсични примеси.
„В момента се водят множество дискусии за въздействието на пластмасата върху човешкото тяло. Вече е ясно, че черната пластмаса се произвежда от по-нискокачествени материали и много хора избягват да го нагряват. Макар че проучванията по темата продължават, засега не са установени ужасяващи последици“, казва той.
Онкологът съветва, независимо от цвета на пластмасата, тя да не се излага на високи температури, тъй като нагряването увеличава вероятността от отделяне на канцерогенни вещества.
Микропластмасата в храната – неизбежен риск?
По данни на Роспотребнадзор, микропластмасата вече се открива в почти всички хранителни продукти и напитки. Сред най-засегнатите са зеленчуците, рибата, морските дарове, трапезната сол, захарта и много други храни.
„Цялото човечество следи с тревога как ще се развие този проблем. Това е като с глобалното затопляне – предупреждават ни, че Земята ще се превърне в пустиня, но никой не знае кога точно ще стане това. Поне нас това няма да ни застигне в близко бъдеще“, отбелязва с доза ирония д-р Черемушкин.
Според експерта, черната пластмаса може да се използва безопасно при определени условия. Ако тези условия не се спазват, всяка пластмаса – независимо от цвета – може да има канцерогенно въздействие. Той добавя, че научната общност продължава да изследва възможните дългосрочни рискове и макар някои хипотези да звучат тревожно, все още липсват категорични доказателства за масова вреда.
Как да намалим риска?
Докато науката продължава да разкрива дългосрочните ефекти от пластмасата върху здравето, експертите съветват:
-
Избягвайте нагряването на пластмасови съдове, особено в микровълнова фурна или при контакт с горещи храни и напитки.
-
Използвайте съдове от стъкло, неръждаема стомана или керамика за готвене и съхранение на храна.
-
Намалете употребата на найлонови и пластмасови опаковки и търсете алтернативи като хартиени или биоразградими опаковки.
-
Пийте филтрирана вода, за да ограничите приема на микропластмаса от водопреносната система.
Докато учените продължават да проучват рисковете, отговорността за по-здравословен начин на живот остава в нашите ръце.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Търговец
16:35 04.03.2025
2 Расизъм!!!
16:39 04.03.2025
3 Министър
16:42 04.03.2025
4 Читател
16:45 04.03.2025
5 Зевс
Коментиран от #8
16:50 04.03.2025
6 Графинята
16:56 04.03.2025
7 Механик
17:02 04.03.2025
8 Механик
До коментар #5 от "Зевс":
А тук си много прав!Дето си вика "Ял ли си кренвирш, значи вече си ял от всичко", защото "дори цигарите са по-полезни от кренвиршите".
Коментиран от #11
17:04 04.03.2025
9 Цъцъ
17:10 04.03.2025
10 Гост
17:24 04.03.2025
11 Роза
До коментар #8 от "Механик":
Кренвирши не съм яла може да има от десет години!И не ми липсват!17:42 04.03.2025