Когато каталунката Мария Браняс почина през август 2024 г. на впечатляващата възраст от 117 години и 168 дни, тя беше официално призната за най-възрастния жив човек в света. Сега титлата държи Инах Канабаро Лукас от Бразилия, който е на 116 г. и 284 дни.
Каква е тайната на нейното необикновено дълголетие? За да разберат как Мария е постигнала този удивителен рекорд, учени от Института за изследване на левкемията „Жозеп Карерас“ в Испания проведоха обстоен анализ – от гените и протеините ѝ до микробиома и метаболизма ѝ.
Тяхното изследване, което предстои да премине през независима научна оценка, предоставя ценни данни за клетъчните механизми, които могат да разкрият тайната на дългия живот и дори потенциално да помогнат на хората да прекрачат границата на втория век от своя живот.
Мария е била суперстолетник – термин, използван за хора, които достигат или надхвърлят 110 години. Това постижение е изключително рядко; само един на десет души, доживели 100 години, успява да добави още едно десетилетие към живота си.
Използвайки различни аналитични техники и интервюта, изследователите установили, че Мария следвала много от общоприетите съвети за здравословно стареене. Тя водела активен социален, ментален и физически живот, прекарвала пълноценно време със семейството и приятелите си – фактори, които се свързват с по-нисък риск от деменция. Освен това се придържала към средиземноморски тип хранене, добре известен с положителното си въздействие върху продължителността на живота.
Учените специално отбелязват и любовта на Мария към киселото мляко. Те предполагат, че изборът ѝ на храна е спомогнал за поддържането на здравословна чревна микрофлора. Действително, нейният микробиом показал характеристики, типични за значително по-млади хора.
„Микроорганизмите са от решаващо значение не само за метаболитния състав на тялото, но също така и за възпаленията, чревната пропускливост, когнитивните функции и здравето на костите и мускулите“, посочват учените в своя доклад.
ДНК анализът също разкрива важни детайли за дълголетието на Мария. Тя е притежавала гени, свързани със силна имунна система, защита срещу сърдечно-съдови заболявания и намален риск от рак.
Изследователите разгледали и метилирането на ДНК – химичен механизъм, който определя как се проявяват гените и е пряко свързан с биологичната възраст на човек. Всички използвани алгоритми за определяне на възрастта чрез метилиране на ДНК показали, че биологичната възраст на Мария е била много по-ниска от нейната реална възраст.
Друг ключов фактор, открит от учените, е високоефективният ѝ метаболизъм, благодарение на който Мария е поддържала ниски нива на „лошия“ и високи на „добрия“ холестерол, както и ниски стойности на възпаление в организма – фактори, защитаващи я от редица заболявания.
Самата Мария Браняс приживе отдаваше дългия си живот на „подредения начин на живот и приятната среда“. Учените обаче са категорични, че комбинацията от множество фактори стои зад нейното удивително дълголетие.
„Резултатите от нашето изследване показват, че много напредналата възраст и лошото здраве не са непременно свързани“, отбелязват авторите. „Двата процеса могат ясно да се разграничат и да се изследват на молекулярно ниво.“
Проучването все още предстои да бъде публикувано в научно списание с независима рецензия, като към момента е достъпно в онлайн платформата за предварителни публикации BioRxiv.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 др Гей Билтс
12:59 20.03.2025
2 Мит
Коментиран от #3
13:41 20.03.2025
3 УдоМача
До коментар #2 от "Мит":
Не случайно става дуам за киселото мляко, при това със сигурност става дума не за такова, каквото се предлага в БГ магазините а фобре ферментирало кисело мляко от естествно мляко без никакви примеси. При това положение главните два виновника се отстранятат почти напълно! 1. Лактозата - това е млечната захар, за която нямаме ензим освен ако бебета. 2. Казеинът - млечния протеин, който също не можем да усвояваме ефективно и при опит да го прработим се получават възпаления, дефицити на определени нужни минерали, които се усвояват при този неефективен процес и други. Пре ферментацията дрождите ефективно преработват и двете неща и ги преобразуват в лесно усвояеми за организма хранителни съставки. Отново да подчертая с две дебели линии става дума за качествено мляко без никакви примеси и добре протекъл ферментационен процес.14:04 20.03.2025