Емблематичната българска баница се класира на трето място сред най-добрите ястия със сирене в света според новоиздадения списък на уебсайта TasteAtlas.
Международният хранителен справочник, известен с това, че обръща внимание на традиционните кухни, състави класацията въз основа на хиляди проверени потребителски оценки от цял свят.
Баницата е поставена точно след сръбският Бел муж (№ 1) и грузинското Хачапури (№ 2).
Топ 5 на ястията със сирене в света са:
1. Бел муж (Сърбия)
2. Хачапури (Грузия)
3. Баница (България)
4. Саганаки (Гърция)
5. Проволета (Аржентина)
България има и второ попълнение в класацията: Кашкавал Пане, популярно ястие от паниран и пържен кашкавал, поставено под № 61.
TasteAtlas подчерта, че макар списъкът да не е абсолютна присъда, той предлага моментна класация на ястията, които са най-харесвани както от местните посетители, така и от международните туристи. От повече от 13 000 прегледани оценки близо 9000 са проверени, за да се гарантира автентичността им, пише още БГНЕС.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Град Козлодуй
10:33 15.04.2025
5 Мнение
10:40 15.04.2025
6 Факт
Коментиран от #7
10:47 15.04.2025
7 Моарейн
До коментар #6 от "Факт":
Спокойно, колега, не е далече времето, когато единственото, което българинът ще може да си позволи и което му се полага са 100 гр. брашно от червеи на месец и малко зелена тревица. Е, тогава какво здравословно хранене ще падне, ум да ни зайде. Прав сте само за едно - купешките боклуци, правени с маргарин и "сирене" от палма са безкрайно вредни и трябва да се избягват. Друго си е домашната баница с яйца, сирене и мляко - тя си е същинско пиршество и не пречи да се консумира, разбира се в умерени количества, както и всяка друга храна.Коментиран от #10, #12, #20
11:17 15.04.2025
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Посетител
11:20 15.04.2025
10 Посетител
До коментар #7 от "Моарейн":
Разбира се, стига само и сиренето да не ви е расло на палма...Коментиран от #17
11:22 15.04.2025
11 Кскдкд
Коментиран от #16
11:23 15.04.2025
12 Факт
До коментар #7 от "Моарейн":
Масово българите ядат картофи, ориз, боб, леща, грах - всички тези храни са богати на въглехидрати с тях българина здраво тъпче БЯЛ ХЛЯБ, питки, погачи, бухти - тоест още въглехидрати... и за десерт разбира се още ВЪГЛЕХИДРАТИ като баклава, еклери, пасти, вафли, понички, нишастени кремове, торти, кексове, пайове. От въглехидратите се стига до затлъстяване.11:30 15.04.2025
13 кулинар
Коментиран от #14
11:32 15.04.2025
14 Факт
До коментар #13 от "кулинар":
В никакъв случай баница. ТЕСТОТО УБИВА!!!!11:33 15.04.2025
15 палма или нишесте с консерванти и солена
11:37 15.04.2025
16 отговор
До коментар #11 от "Кскдкд":
Няма сирене в купешката баница. Направи в къщи както баба ти я е правила и ще има и сирене и масло.Коментиран от #18
11:55 15.04.2025
17 Мда...
До коментар #10 от "Посетител":
Ми той човека това казва. Че баница се прави от точени кори (от истинско брашно), сирене и масло (от истинско краве мляко).Лошото обаче е, че си прав- сиренето и маслото ни растат на палма. Пък брашното ни е на път да идва от насекоми, благодарение на урсулите.
12:19 15.04.2025
18 Пич,
До коментар #16 от "отговор":
Прав си, ама истинско сирене и масло в магазините няма от години. Та варианта е да си отглеждаме крави на балконите...12:23 15.04.2025
19 БАРС
До коментар #8 от "Данко Харсъзина":
СИРЕНЕ КАКТО Т КИСЕЛО МЛЧКО СА НА ТРАКИТЕ .КАКАИ ТУРЦИ ТЕ ГОНИ.Коментиран от #22
14:07 15.04.2025
20 1111
До коментар #7 от "Моарейн":
Старо руско з0мби!15:58 15.04.2025
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 мдаа
До коментар #19 от "БАРС":
Баклаварите искат всичко да е тяхно, понеже те са шампиони на плюсканицата. Една позната сподели, че ходила в някакъв турски курорт, където местните били толкова дебели, че не носели дрехи, а се увивали в някакви парцали.😄16:04 15.04.2025
23 Хмм
18:14 15.04.2025
24 Манол 24
За един приятел питам..?
16:37 16.04.2025